• BlackBerry KEYOne видео ревю

   BlackBerry вече не са това, което бяха. BlackBerry си отидоха.  BlackBerry с Android не е BlackBerry...  Долу горе това са изказванията за канадската компания през последната година. Така ли е обаче...

   И да, и не. Именно това ще разберем в това видео ревю. Казвам се Николай Великов, а това е BlackBerry KEYOne.

   Първото, което трябва да знаете е, че този смартфон е предназначен за феновете на BlackBerry. Или за феновете на хардуерна им клавиатура... А най-добре за феновете на BlackBerry с хардуерна клавиатура. Повярвайте - те ще го оценят. Уникален е и е вдъхновен от истинските BlackBerry смартфони на тема дизайн и хардуерна QWERTY клавиатура… Като бонус идват изключителната издръжливост на батерията и огромният брой приложения - нещо, като мираж за собствениците на смартфони с BlackBerry 10 операционна система. Истината обаче е, че независимо от операционната система, смартфоните на BlackBerry винаги са насочени към продуктивността. Всъщност, тя е основен акцент във всичко, което правят.

   ДИЗАЙН И КЛАВИАТУРА

   Но, да започнем отначало. Първо да видим какво точно означава "истински BlackBerry дизайн" или поне според мен. По принцип винаги съм намирал чар в "грубоватите форми" на истинските BlackBerry смартфони от едно време. Тук, освен грубоватите форми, има леки ивзвивки по страните на смартфона (както на гърба, така и на дисплея), което прави KEYOne смесица от традицията в дизайна на канадците и по-модерния стил напоследък. Но е готино. Освен че е удобно, придава и някаква елегантност.

   Основен акцент тук, разбира се е хардуерната QWERTY клавиатура. Това е първият знак на продуктивност от BlackBerry.

   Клавиатурата е четириредова, което аз лично предпочитам пред триредовата на Passport. Естествено - и с двете се свиква. Тази просто ми харесва повече.

   Клавиатурата поддържа жестове. Можете да прелиствате екраните в интерфейса, да скролирате в настройките или браузъра. Не е нещо ново за BlackBerry, но предвид че канадците са единствения смартфон производител с хардуерна клавиатура, това си остава уникална за компанията екстра. Удобно е в доста ситуации... Например, докато браузвате в интернет и обърнете смартфона в пейзажен режим - тогава скролирането пък е безценно.

   Клавиатурата обаче може много повече от това. Докато пишете, тя може да предсказва цели думи и да пишете само със слайдове нагоре. Любимото ми обаче е триенето на цели думи - просто слайдвате наляво и готово.

   Точно както няма нищо идеално на този свят, така няма и идеална клавиатура. Тази на BlackBerry - също си има недостатък. В случая, това е липсата на български език на писане.

   Отварям една скоба - задължително забранете появата на виртуална клавиатура за писане. При наличието на хардуерна такава - това е кощунство. Даже ако това видео стигне до Чен и компания - направо трябва да изключат подобна щуротия - смешно е.

   Връщам се на писането на Български. Български език на писане няма, но по традиция за смартфоните на BlackBerry, има така наречената руска транслитерация. Настройвате си езика на смартфона да е на английски, след това от keyboard settings -> BlackBerry Keyboard, изключвате използването на системния език и активирате английски и по-долу - руска транслитерация. И сте готови. Превключването между езиците на писане става с Alt+Enter (както винаги е било в смартфоните на BlackBerry).

   След това пишете. Колкото Ви душа иска и усещането е невероятно (ако сте свикнали). А ако не сте използвали BlackBerry смартфон с физическа клавиатура до сега - ще Ви трябва известно време да свикнете. След това обаче - ще се влюбите. Има 3 или 4 букви в руската транслитерация, които се намират на различни места, но си струва да опитате. А и все пак пишете на кирилица - не на български, но на кирилица. А това е важно, особено ако се налага да водите официална кореспонденция.

   Като част от наследството на BlackBerry, са и огромния брой шорткъти на физическата QWERTY клавиатура. Това, както се досещате, е втори начин KEYOne да е максимално продуктивен и полезен на собствениците си.

   Можете например да настроите всеки един бутон, да стартира някое приложение, пряка връзка към функционалност в приложение или обаждане към конкретен контакт. Лесно е - става от настройките на BlackBerry Launcher -> Keyboard shortcuts. Нещо повече - можете да настроите всеки бутон да изпълнява две различни команди - при натискане и при "натискане със задържане". Т.е - двойно повече неща. Отново - това е част от стремежа на BlackBerry да са полезни и е нещо, което би трябвало да бъде оценено по достойнство.

   Ето още един тънък момент.. В случай че сте от старите, BlackBerry потребители и фенове, можете да направите и друго.. Вместо да имате по две функции за всеки от бутоните на хардуерната клавиатура (натискане и натискане със задържане), можете да жертвате "еднократното натискане" и да се възползвате от универсалното или глобално търсене в смартфона. Отново става от настройките на BlackBerry Launcher -> Typing Action и избирате START A SEARCH. Ето при това положение, BlackBerry KEYOne работи точно както BlackBerry от преди няколко години - директно пишете име например, като смартфонът преравя адресната книга и Ви извежда името което търсите. А ако го имате нагласено на бърз бутон със задържане - директно го набирате.

   Точно тук обаче се намесва и хардуера. Ще се върна на този сценарий след малко.. Сега да продължим с клавиатурата.

   На практика, именно тази клавиатура е една от основните причини, за успеха на BlackBerry KEYOne. За мен поне - със сигурност.

   И това не е всичко… За да бъде изцяло в тон с модата, BlackBerry KEYOne има сензор за пръстови отпечатъци. И вместо да се чудят къде да го поставят - на физически Home бутон (какъвто тук няма), на Power бутона отстрани, или на гърба - BlackBerry са го поставили на най-правилното в случая място. Вграден е в бутона за интервал на физическата клавиатура - от една страна той е достатъчно голям бутон за да разпознае пръстовия Ви отпечатък и на възможно най-удобното място от друга. Естествено - работи бързо и безупречно.

   Сензорът е активен през цялото време, дори когато смартфонът е слийп режим. Просто докосвате интервал-бутона и сте в играта. А ако по някаква причина сте натиснали Power бутона и смартфонът е заключен, но със светнат екран - в интервала има вградени две диодчета от двете му страни, които подсказват че трябва да го докоснете. Нещо като упътването Slide to Unlock, което Apple наскоро заместиха с Touch to unlock в iPhone.

   Приключвам с клавиатурата и всички екстри покрай нея, защото просто нещата ще загрубеят на тема време. Да видим какво има над клавиатурата. Стандартните за Android - Back, Home и Recent Apps бутони. Окей са - вършат работа. Ето един дребен, по същество ненужен детайл, но феновете на BlackBerry от "едно време" ще припознаят и ще се изкефят. Щом престанете да използвате смартфона, първо ще изгасне подсветката на клавиатурата, после ще изгасне подсветката на трите капацитивни бутона над нея и чак след това тази на самия дисплей. Това са BlackBerry и винаги са били - тази последователност на спиране на подсветката е още от BlackBerry 9900, който все още се титулова като "най-доброто бери изобщо".

   Над трите Android-ски бутона е дисплеят. Какво да Ви кажа - 4.5 инчов с IPS LCD матрица, резолюция от 1080 x 1620 пиксела и Gorilla Glass 4 защитно покритие. Леко извит е от лявата и дясната част, което прави слайдовете от ръба по-приятни, а те са важни за доброто потребителски изживяване.

   Обратно на модата, вместо да преминат към 18:9 съотношение на страните на дисплея (което признавам би било смешно в този случай), BlackBerry са скъсили дисплея, до съотношение на страните 3:2. Аз, като дългогодишен потребител на BlackBerry, бих казал, че ако живеехме в един идеален свят - дисплеят на BlackBerry KEYOne щеше да е квадратен. Представете си какво бижу би бил KEYOne с квадратен дисплей. Горещо бих препоръчал на Чен и дружките му - да направят нещо подобно и то - колкото може, по-скоро.

   Така. Приключваме с дисплея. От дясно, на металната рамка, са бутоните за увеличаване и намаляване на звука, а под тях е така нареченият Convenience Key или "удобен бутон". Обратно на Samsung и техния Bixby бутон - тук имате пълната свобода да изберете, какво точно да прави този бутон. Може да стартира приложения, настройките или дори да е пряка връзка към функционалност на някое приложение. Колегите по света препоръчват да го настроите да активира Google Assistant, но за България това не е уместно. Аз лично го настроих да стартира BBM... Все пак, какъв ще е този фен на BlackBerry ако не използва BBM и не е част от BBM групите в България (с намигване към членовете на нашите, български BBM групи). Но - идеята е, че тук можете да настроите каквото си поискате. Отново - продуктивност, вместо налагане на тяхно приложение или услуга.

   Над бутоните за увеличаване и намаляване на звука са слотовете за СИМ картата и microSD картата. Ето един любопитен момент. Освен HTC, изглежда BlackBerry са единственият производител, който запазва една готина екстра от Android - Adoptable Storage опцията. Още щом боднете microSD карта, можете да изберете дали да я използвате като допълнителна памет или да я "приобщите" към паметта на смартфона. BlackBerry KEYOne се предлага само във версия с 32GB вградена памет, но с една бърза 128GB microSD карта - все едно имате смартфон със 160GB вградена памет.

   Отляво е Power бутонът. Нищо особено тук - просто Power бутон. Честно казано, изобщо няма да го използвате и е чудесно, че е вдигнат в горния край защото няма да го натискате по невнимание. За да отключвате смартфона - просто трябва да докоснете интервала, като по този начин задействате сензора за пръстовите отпечатъци. А ако искате просто да събудите екрана, за да видите дали сте пропуснали някое известие - тапвате два пъти върху него и готово. А след като сте работили със смартфона, за да го заключите - отново, тапвате два пъти на празно място върху дисплея и го заключвате. Power бутон на практика не Ви трябва. Освен разбира се, ако решите да рестартирате или изключите устройството, но това е друга бира.

   Гърбът на BlackBerry KEYOne е... Различен от всичко модерно напоследък. Няма метал, няма стъкло, няма дори префърцуненото "поликарбонатна сплав" наименование с което Nokia оправдават използването на пластмаса. В случая, както и при предишни BlackBerry смартфони, има гръб от смесица между гума и пластмаса. Не изглежда и не се усеща премиум, но на канадците не им пука - важна за тях е функционалността и полезността, НЕ дизайна. И са прави - добре е да има стабилен захват на смартфона, а още по-добре е да не се хлъзга докато го държите в ръка.

   КАМЕРА

   Тук отзад е и камерата. Очевидно - огромна и леко грубовата, но някак стои добре, на грубоватия като цяло BlackBerry KEYOne. Всъщност, камерата на KEYOne е със същия 12MPx-ов сензор като на миналогодишните Pixel смартфони на Google. Затова е и толкова добра на практика. Е, не е добра колкото тази на Pixel смартфоните, но знаете, че освен сензора трябва да има и добър софтуер, който да подобрява снимките. BlackBerry никога не са били кой знае колко добри на тема камери и снимките от KEYOne остъпват по качество на тези от Pixel. През деня обаче, снимките са чудесни. Всъщност, може да не е най-добрата камера по принцип, но със сигурност е най-добрата камера в BlackBerry смартфон. В статията с ревюто на сайта, ще сложа няколко снимки, направени с BlackBerry KEYOne.

   Само за информация, основната камера на BlackBerry KEYOne може да записва 4К видео при 30 кадъра в секунда и Full HD видео при 60 кадъра в секунда. Предната камера е 8MPx, f/2.2 бленда и може да записва Full HD видео.

   ХАРДУЕР

   Стигаме и до хардуера. Тук е важно. Тук е и най-силната черта на смартфона. И в същото време - и най-слабата му черта. Странно е, но е факт. Ето какво имам предвид…

   BlackBerry KEYOne е със осемядрения Snapdragon 625 чипсет на Qualcomm. Т.е, има осем Cortex A53 процесорни ядра, клокнати на 2GHz и Adreno 506 графичен ускорител. Простичко казано - KEYOne е толкова здраво закотвен в средния клас, че повече няма и накъде. Това обаче, по никакъв начин няма да се отрази на ежедневните Ви задачи. Разбирайте браузване в мрежата, мейли, месинджъри и всякакъв друг вид ежедневни задачки. Въпреки, че Asphalt 8 например си върви прилично, предполага се, че собствениците на BlackBerry смартфон няма да играят игри… Или поне, не тези модерните с тежки 3D графики. Да не забравяме, че до преди 5 години, BlackBerry потребителите играеха Brick Breaker, и с нея игрите кажи-речи се изчерпваха. Все пак това би трябвало да бъде бизнес телефон, а не гейм конзола.

   Основната “сила” на Snapdragon 625 чипсета обаче е в икономичните Cortex A53 процесорни ядра и в 14nm-овия технологичен процес. На практика, миналата година, Snapdragon 625 изпревари времето си и се превърна в най-икономичния чипсет на пазара. И в най-предпочитания от производителите на смартфони, разбира се. Благодарение на него и разбира се - на 3505 mAh си батерия - KEYOne има невероятно дълъг живот на батерията с едно зареждане. При сериозна употреба, смартфонът издържа до два работа с едно зареждане, а ако не сте агресивни потребители - вероятно три или дори четири дни. За тези, които измерват издръжливостта на батерията в “часове светене на дисплея” - KEYOne издържа до 8 часа. А това е много. Наистина много.

   Щом чипсетът е толкова удачно избран, за да не пречи на работата на смартфона и да издържа много, вероятно ще попитате “Къде тогава е проблема?”

   Ще обясня. Традиционните BlackBerry смартфони, въведоха така нареченото “универсално търсене”, много преди Apple и всички останали производители, които напоследък го прилагат в смартфоните си. Това търсене означава, че можете да започнете да изписвате нещо на физическата клавиатура на BlackBerry, а софтуерът ще започне да търси за изписаното, от всички типове съдържание в смартфона - контакти, бележки, фаворити в браузъра, документи, файлове и още много други. За тази операция обаче е необходима процесорна мощ, която да обработи бързо търсенето. Snapdragon 625 е шампион на тема батерия, но със сигурност, търсенето би било доста по-бързо, ако имаше Snapdragon 835 чипсет на Qualcomm например. Оттам вероятно идва и хитрината на BlackBerry и да превърнат недостатъка в предимство. Имам предвид, че са добавили нова функционалност за “краткото натискане” и “продължителното натискане” на всеки от бутоните на хардуерната клавиатура (което си е нова функционалност) и са го сложили по подразбиране. Ще Ви обърна внимание, че при старите BlackBerry смартфони - при писане се активира универсалното търсене, а задържането на клавиш - стартира приложение или да звъни на контакт. Простичко е - замаскирали са по-слабичкия процесор в случая, като обявяват нова екстра. Окей е, но истината е малко по-друга. Между другото, съвсем същото е, като използвате търсачката във всеки интернет сайт, който посещавате. 359GSM.com например, наскоро се прехвърли на доста по-мощен сървър към SuperHosting.bg и търсенето в момента е супер (като суперхостинг). Само за сравнение, преди месец, когато бяхме на по-слаба машина, търсачката не работеше толкова добре.

   Та това е в случая Snapdragon 625 чипсета в BlackBerry KEYOne - той е и най-силната и най-слабата му черта.

   Останалото е чудно - има 3GB RAM, 32GB вградена памет, като с Adoptable Storage опцията можете да имате много повече вградена памет и вече се зарежда с новия USB Type-C порт.

   Между другото, към края на 2017 година, се очаква и специална Black Edition версия на BlackBerry KEYOne, който ще има 4GB RAM и 64GB вградена памет. Но това е в бъдеще време...

   За разлика от Redmi Note 4 и Redmi Note 4X моделите на Xiaomi, които също са със Snapdragon 625 чипсет, тук вече има Quick Charge 3.0 бързо зареждане на Qualcomm. Това е супер, особено когато става въпрос за зареждане на огромна 3505 mAh батерия - батерията се зарежда от 0 до 50%, само за 36 минути.

   Поддържа се и USB On-The-Go функцията, което също е супер. Естествено, ще трябва да си закупите подходящ кабел, за да се възползвате от нея.

   От двете страни на USB Type-C порта има отвори. Високоговорителят е само един, въпреки че има две решетки. От другата страна е основния микрофон в смартфона. Има и втори микрофон за изолиране на околния шум по време на разговори - той е горе. Горе е и 3.5мм жак за слушалките в комплекта, които се оказаха доста добри. Не мога да кажа същото за високоговорителя обаче - по-скоро е посредствен. Оттам и разговорите през високоговорителя не са на нивото на BlackBerry устройствата от преди няколко години. Всъщност, единствено тук личи намесата на TCL. BlackBerry винаги са имали страхотен високоговорител, докато този - не е нищо особено.

   СОФТУЕР

   На тема софтуер, всичко си е BlackBerry - познато от предходния BlackBerry Priv смартфон на компанията с Android и разбира се - с фокус към продуктивността.

   Налице с легендарния BlackBerry Hub, който обединява известията от абсолютно всичко на едно място и го прави най-използваното приложение в смартфона. За да бъде още по-удобен и продуктивен, BlackBerry са вкарали жестове, като любимият ми е пинч зуум за преглед само на непрочетените известия.

   В Hub-a е намесена и хардуерната клавиатура -  има множество шорткъти, като буквата P (от previous) - преминава директно на получените известия от предходна дата, а N (от Next) - към известията от следващата дата. Естествено, какъв BlackBerry потребител ще сте, ако не си направите темата на Hub-а черна… Почти си е задължително… Икономия на енергия няма, защото дисплеят не е AMOLED, но си е яко.

   Същото е положението и с BlackBerry Launcher. Правите си лънчъра с черна тема и всичко е супер. Има още едно любопитно нещо тук. Вместо да заемате дисплея с уиджети, които работят постоянно и по-важното - заемат RAM постоянно, без да ги използвате, BlackBerry са решили да подходят по различен начин… Приложенията които поддържат уиджети имат три точки под иконите си и със слайд нагоре или надолу - изкарват уиджета им. Тънкият момент тук е, че можете да извикате даден уиджет само когато Ви трябва. През останалото време, той няма да се опреснява, съответно няма да заема RAM и като цяло помага на хардуера. Особено като става въпрос за хардуер в средния клас.

   Тук е разбира се и Productivity Hub-а на BlackBerry. Извежда се от левия или десния край на дисплея (според това как сте го настроили) и показва на едно място всичките Ви поети ангажименти, да ги наречем.... За такива се приемат предстоящите Ви календарни събития, пропуснатите мейли и като бонус - бърза връзка към любимите Ви контакти. Също удобна екстра, насочена към по-висока продуктивност. Като, всичко казано дотук за смартфона.

   Налице е DTEK приложението на BlackBerry, което ще Ви покаже къде и как лесно да подобрите сигурността на смартфона.

   Та, това е BlackBerry KEYOne. Със сигурност има още много какво да се каже, но се опитах да обхвана поне най-важните неща. BlackBerry KEYOne е внушаващ, създаден е за работа и има готина камера. Snapdragon 625 чипсетът е неговата най-голяма сила и най-голяма слабост едновременно - работи малко по-бавно при интензивните на тема процесор задачи, но пък както се казва “зарежда бързо и издържа много”. За някой, Snapdragon 625 би бил предимство, за други недостатък. Факт е обаче, че за последните няколко години, BlackBerry не са имали толкова успешен смартфон, като KEYOne.

 • Разгледани продукти
   • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
   • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.
  • Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...