• Galaxy S10 и Galaxy S10+ видео ревю

   Има много какво да се каже за Galaxy S10 и Galaxy S10+. Наистина много. В общи линии, информацията е толкова много, че всъщност най-големият ми проблем беше, как да я подредя така, че да е лесно смилаема и лесно запомняща се. Освен това, Вие ми зададохте и куп въпроси във видеото с окомплектовката, на които аз ще се опитам да отговоря. Или поне ще чуете моето мнение по темата. Вярвам, че това ще свърши работа. Да започваме....

   Така! Първо - дизайн.

   С една дума - брилянтен. Galaxy S смартфоните винаги са били красиви, но този път Samsung надскочиха себе си. Galaxy S10 и S10+ са толкова красиви, че е трудно да се опише с думи или дори да се види на видео. Просто трябва да се докоснете до тях, за да го усетите. Те са като бижута в ръцете Ви - толкова красиви и толкова фини. Всъщност и цената им е като на бижута. но, да не се отплесвам... Те са красиви. Много красиви.

   Лицевата страна е почти изцяло заета от дисплея. За него след малко, но сега просто го вижте как изглежда заемащ над 93% от лицевата част на смартфона. Красотичка си е. Горе почти няма рамка, отстрани е извит така че рамката се губи, а брадичката под дисплея е силно изтънена. Всичко това го прави да изглежда почти безрамков, което е сбъдната мечта на много гийкове от години насам.

   Няма и прорез в горната част на екрана. Вместо прореза, има само този малък отвор за селфи камерата или ако предпочитате - има вградена в дисплея селфи камера. Имайте предвид, че аз харесвам прорезите в дисплеите и никога не съм ги усещал като "проблем". Сега с вградената в дисплея камера - съвсем нямам проблем. Ама никакъв. Изглежда страхотно, изобщо не ми пречи да гледам видео и по абсолютно никакъв начин не ме дразни. Даже ме кефи. Много. А дребният детайл, че я обикаля ето тази бягаща светлинка когато активирате дисплея при заключен екран - това вече ми е любимо.

   Имаше въпрос за тази светлинка във видеото с окомплектовката - дали тя по някакъв начин индикира за известията? Не - нищо такова не прави. Направена е със съвсем друга цел - тя се появява само и единствено, за да Ви покаже, че в този момент - Galaxy S10 или S10+, се опитват да открият и разпознаят лицето Ви. Т.е - тя индикира, че сте активирали и в момента работи лицевото разпознаване. Ако не използвате лицево разпознаване - няма да я видите изобщо. Дали върши друго? Не! Но е адски яка. И ако сте активирали лицевото разпознаване и някой друг Ви разглежда новия смартфон - ще му покаже, че сте изхарчили една торба пари за нов телефон. При Galaxy S10+, има две предни камери, така че бягащата светлинка образува елипса, а не кръгче. Т.е отново, ако някой Ви разглежда смартфона и види тази елипса - това трябва да му говори, че сте изхарчили още повече от една торба пари. Да се знае...

   Ето още нещо важно... Този път тук отляво... Бутоните за увеличаване и намаляване на звука са изнесени горе, а под тях е Bixby бутона. Той естествено извежда гласовия асистент на Samsung. Ако се чудите, дали Bixby е добър колкото Google Assistant, Alexa или Siri - имайте предвид, че нещата са принципно различни между тях. Bixby не е толкова добър в разговорната реч, но когато става въпрос, да извършите операция със смартфона - с Bixby можете да направите всичко, което можете и ако действате директно със смартфона. Другите асистенти не го могат това… Те наблягат на уеба, търсенето на отговори и като цяло, както казах, за мен нещата са принципно различни. Така че - зависи какво очаквате и какво използвате. Ако не Ви харесва Bixby - просто не го използвайте. Все пак, не го изключвайте напълно от съзнанието си - той вече си има нови Bixby Routines, които са доста полезна екстра - нещо като шорткътс на Apple или рутините на Google и Alexa например. Абе готино нещо.

   Ето един от Вашите въпроси:
   - Може ли да се ремапне Bixby бутона? Отговорът ще Ви изненада! Почти... Само преди няколко дни, Galaxy S10 и S10+ получиха ъпдейт с който Samsung позволяват ремапването на Bixby бутона. Това е супер. Но има уловка… Ето как е направено. Трябва да направите Bixby да се активира с двойно натискане на Bixby бутона, а единичното да настроите да активира някое от инсталираните в смартфона приложения или пък да не прави нищо. Това е единственият начин… T.e Bixby винаги е там, но минава на заден план с двойно натискане на бутона… Още по-интересното е, че не можете да ремапнете Bixby бутона към друг гласов асистент. Ти да видиш… Ремапвайте на воля, но не и към Google Assistant, Amazon Alexa и тн. Интересно, нали? Ще кажете, че Samsung не са големи фенове на другите асистенти :) Ами така излиза….

   Следващият интересен момент е тук долу - 3.5mm жак за слушалки. Ок. Браво. Samsung очевидно се вслушват в желанията на потребителите и има жак за слушалки. До него е USB Type-C порта, като вече знаете - в комплекта има USB On-The-Go адапторче и всяка флашка се превръща в носител на десетки или стотици файлове - кой каквото иска и му трябва.

   Тук долу е и долният високоговорител… А като стана въпрос за високоговорители - Galaxy S10 и Galaxy S10+ имат по два. Единият е този долу, а вторият е тук горе. И звукът е много добър. Не мога да направя директно сравнение с предходните модели, но определено звучи много добре. А тези които ме питаха, къде са сензорите за близост и светлина - най-вероятно са тук, до втория високоговорител.

   Горе са слотовете за СИМ картите и microSD картата. В моя случай, и двата смартфона са двусимки, като СИМ2 слотът е хибриден - или слагате втора СИМ или microSD карта. Паметта в Galaxy S10 и S10+ е толкова много, че едва ли ще Ви трябва допълнителна microSD карта. Но - има я…

   Като цяло - оценявам дизайна като "брилянтен". Нямам забележки. Дебелината на Galaxy S10 е 7.8 мм, което е кажи-речи колкото дебелината на iPhone X, но изглежда изглежда много по-тънък. Причината, както вече знаете е в тези извивки - на дисплея и на задното стъкло. Те се събират в рамката и двата смартфона изглеждат адски тънки. Това е. Брилянтен дизайн. Браво на Samsung.

   Преминавам към дисплея. Тук нещата са много важни

   Дисплеите в новите Galaxy S10 смартфони, са много повече от просто дисплеи с дупка за предната камера. С S10 серията, Samsung представят нов тип дисплеи - Dynamic AMOLED дисплеи. Те правят най-силно впечатление с изрязаната дупка за селфи камерата, но на практика са много повече от това.

   Като за начало, Dynamic AMOLED дисплеите достигат до нова пикова яркост от 1200 нита, което е с 13% повече от дисплея на Galaxy S9 например. Това би трябвало да означава, че гледането на дневна светлина няма да е проблем.

   Освен това, новите панели имат 2 000 000 : 1 контраст, което също е супер много и подобрява изобразяването на черното и различните акценти.

   Най-якото обаче е, че Dynamic AMOLED дисплеите на Samsung, достигат до 100% при изобразяването на DCI-P3 цветната гама. Простичко казано, те могат да покажат перфектно всеки цвят... Дисплеите на Samsung винаги са поддържали DCI-P3, но този път сертифицирането е 100%, което сами се досещате е максимума. А за да постигнат това, Samsung са променили органичните материали в Dynamic AMOLED дисплеите си. Това пък води до икономия на енергия, която е безпрецедентно важен момент в смартфоните. По-късно, ще стане въпрос за това, колко издържат новите Galaxy S10 смартфони с едно зареждане, но - спойлерче - издържат много.

   Ако и това Ви е малко, Dynamic AMOLED дисплеите поддържа ит HDR10+, който допълнително ще подобри точното изобразяване на цветовете. Т.е - ако се случи да гледате HDR10+ файлове, смартфоните ще изчетат метадатата им и ще покажат цветовете максимално коректно.

   За да обобщя всичко до момента, просто трябва да приемете, че новите Dynamic AMOLED дисплеи на Samsung, са най-добрите дисплеи на пазара. Не са просто дупка с дисплей около нея.

   Вграден в дисплея пръстов отпечатък

   Тук имахте много въпроси, свързани с него и сега ще опитам да отговоря на всички. Така че - внимавайте. Ще започна с малко предистория...

   Има няколко вида сензори за пръстови отпечатъци. На практика, преди години всички компании се присмяха на Apple, когато въведоха сензора за пръстови отпечатъци в iPhone 5S, но сега - абсолютно всички ги използват. Дори в най-евтините смартфони от около 200лв... Факт е, че пръстовите отпечатъци се превърнаха в най-предпочитаният начин за защита на смартфона. Дотук добре. Колкото и обаче да изглеждат еднакви - те са различни и биват няколко вида, според технологията която използват.

   Най-старите са оптичните сензори. Както подсказва името им, те използват техника за заснемане на оптично изображение на пръстовия Ви отпечатък. Простичко казано - все едно има една малка камерка, която снима пръста Ви. На практика, този тип сензори чрез светлина получават изображение на неравностите по пръстите Ви и го запаметяват. Затова и вградения в дисплея оптичен сензор за пръстови отпечатъци в OnePlus 6T и Mate 20 Pro - светят. Те просто имат нужда от светлина. Недостатъкът при тях е, че точно като при камера-сензорите които също разчитат много на светлината, имат ограничена разделителна способност. Съответно - колко са добри, зависи от разделителната им способност. Ако използвате такъв сензор на тъмно - под пръста ви, той пали силна светлина, която да освети пръста и да успее да сканира отпечатъка ви. Друг недостатък е, че са големи и използването им става предизвикателство за по-тънките смартфони. Най-големият недостатък обаче е, че те сравнително лесно могат да бъдат "излъгани", защото тази "снимка" на Вашия пръст реално е 2D - просто снимка. В тяхна защита, най-новите оптични сензори, са с достатъчно малки и могат да бъдат вградени в дисплеите очевидно и могат да работят с мокри пръсти. А това не всеки го може..

   Не го могат например капацитивните сензори за пръстови отпечатъци. Те са вторият тип сензори и са най-масовите. Или поне засега са най-масовите и се използват в редица смартфони към момента. Те създават образа на пръстовия отпечатък, като използват малки кондензатори. Кондензаторите съхраняват електрически заряд и допира на пръста Ви, реално записва пръстовия Ви отпечатък. Оттам се търси уникалността на всеки пръстов отпечатък и се запазва в паметта. Изключително трудни са за манипулиране (т.е лъгане) като дори е трудно да бъдат излъгани с протеза на пръст с вашите отпечатъци. Т.е, ако видите на екшън филм, как някой реже пръста на друг и го използва за отключване на нещо - то това не е капацитивен сензор за пръстов отпечатък. Със сигурност. Може да е оптичен, но не може да е капацитивен. Капацитивните просто са по-сигурни. По-усъвършенстваните капацитивни сензори, поддържат дори жестове - пример са Nexus 5S, Nexus 6P, Google Pixel, Huawei Mate S и други.

   И така, идваме и до UltraSonic сензора за пръстови отпечатъци в Galaxy S10 и Galaxy S10+. Той работи на принципа за ултразвукови вълни, които се изпращат от сензора до пръста и после се връщат в сензора. Технологията се нарича 3D Sonic Sensor и описва именно това - отскачането на звуковите вълни от кожата Ви, като след това сензорът отчита различно налягане и рисува 3D карта на пръстовия Ви отпечатък. Предимството веднага е налице - те работят безпроблемно дори ако пръстите Ви са мокри, намазани с лосион или крем и грам не се интересуват от това дали е прекалено тъмно или прекалено светло, просто защото използва звук, а не светлина като оптичните. Според Qualcomm те са и по-бързи и по-сигурни от оптичните сензори, които също могат да бъдат вградени в дисплеите на смартфоните. За по-бързи - няма как да проверя, но ако има разлика то тя е малка, докато за ПО-СИГУРНИ - това е факт. Както казах - те създават 3D карта на пръстовия отпечатък, а не 2D изображение.

   Нещо повече, звуковите вълни могат дори да отчетат притока на кръв в пръста Ви, което означава, че отново се връщаме към онзи пример с екшън филмите. Ако видите някой екшън герой да реже пръст на друг екшън герой и да го използва за отключване на нещо - значи това не е и ултразвуков сензор за пръстови отпечатъци. Ултразвуковият сензор би могъл да разпознае протеза на пръст, защото може да “усети” дали има кръв там..

   В общи линии, това е ultrasonic пръстовия отпечатък в Galaxy S10 и Galaxy S10+. Със сигурност е по-сигурен от оптичните сензори. Би трябвало да е и по-бърз, но това няма как да го проверя в момента. Ще може да работи докато сте с мокри пръсти или по тях да има грес или някакъв крем, а в бъдеще може да му добавят и измерване на пулса на сърцето Ви… Кой знае...

   Зададохте ми множество въпроси за този сензор. Ето ги:
   - Готин ли е този ултразвуков пръстов отпечатък?
   - Сигурен ли е?
   - Удобен ли е?
   - дали бих го използвал?
   - И ще може ли да се използва със стъклен протектор?

   Моят отговор е следния:

   Че е готин - готин е. Бъкан е с технология, а тя движи света напред. Това е супер.
   Сигурен ли е? - Ами сигурен е. Със сигурност повече от предходните сензори заради 3D изображението на пръста Ви.
   Удобен ли е? - Ами трябва да приложите съвсем лек натиск за да сработи, но работи бързо и коректно. Да - бих казал, че е удобен. Само трябва да свикнете къде точно да си поставяте пръста.
   Бих ли го използвал? - Ами не. Въпреки, че лицевото разпознаване не е толкова сигурно в този случай, аз отново предпочитам него. Искам да ми е съвсем лесно - има си Raise to wake функция, просто вдигам смартфона от бюрото и той вече е отключен. Мога да настроя дори да не изисква слайд за отключване и директно да се отключва с разпознаването на лицето ми, но реших все пак да има слайд... Така е при iPhone X, така съм свикнал, няма опасност да го прибера в джоба отключен само защото е видял лицето ми - искам да има слайд. Това е.
   Стигаме и до най-интересния въпрос. Ще може ли да се използва със стъклен протектор? Сега… Просто нямам протектор, за да тествам и да Ви дам готов отговор. Citytel.bg очакват протектори за смартфоните, но още не са пристигнали. Така че, докато дойдат, ето Ви малко теория…

   Вече знаете, че ултразвуковия сензор в Galaxy S10 и Galaxy S10+ работят чрез отразяване на звуковите вълни от кожата на пръста Ви. Добавянето на допълнителен слой стъкло, би могло да промени тези вълни. Спокойно - протектори със сигурност ще има. Най-вероятно обаче, ще бъдат от този тип, който е с лепило, като по този начин се елиминира възможността, да има каквото и да е количество въздух между стъклото и протектора. Така ще се ограничи възможността, този въздух да промени или изкриви звука, които достига до сензора. Освен това и ако решите да слагате протектор, може би ще е по-добре да изтриете настоящия си пръстов отпечатък, след това да залепите протектора и чак след това да добавите пръстов отпечатък отново. По този начин, би трябвало всичко да е точно. Между другото, MKBHD е тествал с няколко различни протектора и според неговите тестовете - най-обикновен не-стъклен протектор работи без проблем, докато стъклените не работят. Това е полезна информация, но аз все още смятам, че ако стъкленият протектор е от тези с лепилото, които гарантират че няма да има никакъв въздух между дисплея и протектора и ако самият пръстов отпечатък се въведе СЛЕД полагането на протектора - няма да има проблем. Все пак, ще видим - времето ще покаже.

   Ето нещо обаче, което ще обесмисли “чуденето” за протекторите за Galaxy S10 и S10+. Изобщо няма да Ви трябва протектор. Не че дисплеите на новите Galaxy-та са безсмъртни или нечупливи, а просто защото Galaxy S10 и Galaxy S10+ си идват с фабрично залепен протектор. Ето го. И това не ми прилича на транспортно фолио.. Направо си е протектор и е залепен чудесно. Така че - засега не мислете за протектори.

   С това приключвам темата за ултразвуковия сензор за пръстовите отпечатъци и всички въпроси около него...

   За да приключа и темата със сигурността в Galaxy S10 и Galaxy S10+ като цяло, ето последно инфо… S10 и S10+ вече нямат ирис скенер, какъвто имаха предните модели на компанията. Просто това е датчик, които би направил още една дупка в дисплея и вероятно това е причината да бъде “спестен”. Именно ириса на очите в комбинация с лицевото разпознаване, даваше по-добрата защита на предишните модели на Samsung, Сега, 2D лицевото разпознаване в S10 и S10+ без ирис скенер, не е достатъчно сигурно…. Сега, добрата защита идва от 3D пръстовия отпечатък.

   Хардуер

   Без капка съмнение, Galaxy S10 и Galaxy S10+ са флагмени. Работят със 7nm-вия Snapdragon 855 чипсет на Qualcomm за САЩ и 8nm-вия Exynos 9820 чипсет на Samsung за Европа. Топ чипсети с топ производителност. Според изявлението на Samsung, чипсетите са с до 29% по-бързи процесорни ядра и до 37% по-бърз графичен ускорител. И най-вероятно е така - вижте AnTuTu на Exynos 9820 например - 334 368 точки. Впечатляващо си е. Освен това, тези 7nm и 8nm технологични процеси, гарантират и ниска консумация на енергия… Така че - запомнете го и това...

   Тук обаче има още един важен момент. Момент за който вярвам, че е благодарения на 10ия рожден ден на Galaxy S серията. По случай юбилея, Samsung са ЩЕДРИ. Повечето базови версии на флагмените на други производители за 2019 година са с 6GB RAM, което честно казано си е предостатъчно... Galaxy S10 и S10+ обаче са с 8GB RAM. Хубаво ли е това? Прекрасно е. Дали Ви трябва? Не е ясно. Но пък си е щедро. А да не говорим, че Galaxy S10+ има и по-скъпа версия с 12GB RAM. Там вече си е за маниаци…

   Ок. Samsung са щедри на тема RAM тази година и това е факт. Щедри са и на тема вградена памет. Всички Galaxy S10 смартфони стартират със 128GB вградена памет, като отново - повечето флагмени от другите брандове, стартират със 64GB вградена памет….

   Съвсем между другото, щедростта на Samsung личи и от окомплектовката на Galaxy S10 и Galaxy S10+. В предното видео видяхте зарядното устройство, дейта кабала, преходник от microUSB към Type-C, за да можете да използвате старите си кабели и USB On-The-Go адаптор, което е супер. Ами да - окомплектовката също е щедра. Отново - тази година Samsung са щедри. Някак юбилейно щедри.

   Samsung дават много тази година - повече отколкото е необходимо и отколкото дават другите производители. Естествено, това се отразява и на цената... Да, те са лидер в мобилната индустрия и в този им ход е доста логичен. Имат юбилей, използват го за да вдигат летвата при характеристиките, а заедно с това вдигат и цената на смартфоните си. Оттам чисто статистически, вдигат и средната продажна цена на смартфоните - което пък води до по-голяма печалба на фирмата и щастие за акционерите. Всичко е бизнес и те са се научили да го правят добре. Точно както Apple между другото…

   Galaxy S10 и Galaxy S10+ имат слот за microSD карти, като се поддържат карти до 512GB. Това също е супер. Естествено - получават и браво. Поддържат и бързо жично зареждане с 15W - не е най-бързото на пазара, но е ОК - отново браво. По-важното е, че поддържат и бързо БЕЗЖИЧНО зареждане отново с 15W - вече не зная кое подред "браво" е, но това е голямо браво.

   Най-голямото си "браво" обаче, давам на бързото им ОБРАТНО безжично зареждане или както го наричат Samsung - PowerShare. Тази функция, като идея бе представена първо в Huawei Mate 20 Pro. Супер - можете да видите ревюто ми по темата. Там обаче, Reversible Wireless Charging както го наричат Huawei, беше тотално безсмислена екстра, особено с рекламата им да се зарежда смартфон. Причината - просто беше адски бавно. Естествено, те искаха да се пошегуват с iPhone и също естествено - не им се получи. Тази глупост с опита за осмиването на други, конкурентни производители никога не работи. Просто е смешно. Между другото и Samsung го правиха доста време и също не им се получаваше.. Вече не го правят и дали е “оправяне на кармата” или просто задобряват - сега са много напред...

   Сега, Samsung правят обратното безжично зареждане полезно и използваемо. Обратното безжично зареждане на Galaxy S10 смартфоните поддържа цели 9W. А това е много. Това направо си е "бързо, обратно, безжично зареджане". На практика, Galaxy S10 и S10+, могат безжично да отдават повече енергия, отколкото моя iPhone X може да поеме. Красота! Да не говорим, че те могат да отдават безжично, почти ДВОЙНО повече енергия, отколкото iPhone се зарежда ЖИЧНО със зарядното в комплекта.. Не се сдържах, да ги нахраня любимите ми ябълки с това тяхното 5W зарядно в комплекта...

   Аз, понеже съм си малко "Тома Неверни", реших да проверя, дали тези 9W обратно, безжично зареждане, наистина са 9W или е просто реклама... Проведох сравнително елементарен експеримент, с който приблизително да засега с колко вата новите Galaxy S10 смартфони могат да зареждат други смартфони. Та...

   Първо, сложих да зареждам личния ми iPhone X на ето това BASEUS безжично зареждане. То се води "бързо, безжично зареждане" и може да отдава енергия с до 10W. Знаете, че при новите смартфони, зареждането е по-бързо в началото и по-бавно към края. Затова, поставихiPhone X-ката на зарядното на 20% батерия - там където би трябвало да зарежда максимално бързо. Точно за 1 час, батерията му се зареди до 53% (т.е вдигна с 33%). След това, изчаках батерията да падне отново на 20% и заредих с обратното безжично зареждане на Galaxy S10. Точно за един час - от 20% до 52% (т.е вдигна 32%). При този елементарен тест, няколко светкания на дисплея или малко повече известия по време на зареждането, биха могли да повлияят с този 1% разлика. Приемам, че резултатът е същият…

   Дотук - Galaxy S10 може да отдава безжично със 7.5W, защото толкова може да поеме самия iPhone X… Дали Galaxy S10 обаче, може да зарежда още по-бързо? За да проверя това, ми трябваше устройство, което да може да поеме безжично повече от 7.5W...

   Реших да проведа същия експеримент, но да използвам Galaxy S10+, който може да поеме безжично до 15W. Т.е - да заредя Galaxy S10+ с Baseus безжичното зареждане и съответно Galaxy S10+ с обратното безжично зареждане на Galaxy S10. Благодаря на Citytel, че ми предоставиха и двата смартфона, иначе този експеримент не би бил възможен...

   Та... Точно за 1 час, Baseus безжичното зарядно, зареди Galaxy S10+ от 22% до 48%. Отново за 1 час, Galaxy S10 зареди Galaxy S10+ от 22% до 46%. Ето тук вече, нещата се изясниха. Baseus безжичното зарядно отдава 10W, а обратно безжично зареждане на Galaxy S10 смартфоните отдава 9W. И това е прекрасно, използваемо и наистина полезно. Samsung дори бяха скромни, като рекламираха зареждането на безжични слушалки или умен часовник - тук директно може да се зарежда смартфон! Напълно заслужено "Браво" за Samsung.

   Samsung, ако ме гледате - добре е, да намерите начин да ми благодарите след толкова хвалби. Заслужени хвалби, но хвалби. Ще Ви подскажа - един Galaxy S10 би ми дошъл добре…

   One UI

   Стигам и до новия потребителски интерфейс на Samsung или така нареченият One UI. В случая става въпрос за версия 1.1, а това което е важно да запомните е, че той е насочен към потребителя, обучава се от него, помага му и е оптимизиран за работа с една ръка. Какво имам предвид... Обяснявам, това което аз видях аз...

   Като за начало, на Recent Apps екрана, освен картите с последно отворените приложения, тук долу се появят още няколко икони на приложения. С времето и използването на смартфоните, те ще следят най-често използваните от Вас приложения и ще Ви ги препоръчват тук, за да ги стартирате по-лесно. Освен това, отварянето на тези приложения ще става и по-бързо, защото One UI ще ги е заредил предварително във фонов режим. Това е готино като идея, разбира се не е нова идея, но ако работи добре - има много положителни страни... Ще пести батерия, ще работи по-гладко и като цяло - ако работи коректно ще е адски полезно. Това е на тема как интерфейсът ще се обучава от Вас и ще Ви помага, като в същото време ще оптимизира процесите в смартфона и ще пести батерия.

   На тема работа с една ръка, ситуацията също е много интересна. Няма как да не забележите че Quick Settings са изместени в долната половина на екрана. И това е добре - така очевидно ще ги достигате с една ръка, което е супер.

   Тук имам лека забележка към Samsung... Направете лесно и с една ръка, да може и самите известия да се извикват лесно. Чак след това, ще стигаме лесно до Quick Settings. Още от Samsung Experience интерфейса на Samsung, с жест нагоре или надолу - влизам в App Drawer-а. Дали пък няма да е добра идея жест нагоре да си влиза в App Drawer-а, а жест надолу - да вика центъра за известия и повторен жест надолу да извежда бързите настройки? Да го измислят… В момента, известията трудна работа с една ръка.

   Отново в Quick Settings - вижте слайдъра за регулиране на яркостта на екрана. Най-долу е. Работа с "една ръка" най-често означава работа със смартфона, докато сте в движение. Това пък обикновено става докато сте навън... Ами изместването на този слайдър тук най-долу е супер идея - лесно за достигане...

   Ако пък влезете в настройките - отново промени и отново към добро. Забележете, че новият One UI, залага повече на долната половина на екрана. Горната половина има просто едно голямо "Settings" и нищо повече. Всичко е в долната половина на екрана, за да го достигате с една ръка. Браво.

   Бутоните за навигация във всички приложения на Samsung също са оптимизирани за работа с една ръка. Вижте например dialer, съобщения, галерия и така нататък. Всички бутони и табове са долу. ОК е.

   Новост в One UI е night mode. И всичко става черно и супер яко. Е, под всичко разбирайте само приложенията на Samsung, защото те са дублирали интерфейса на приложенията и в тази тъмна тема, но е готино. Ако и другите приложения добият такъв night mode - би било страхотно. Дали ще стане - малко вероятно или поне няма да е скоро. Но, да си знаете - има dark mode и ако използвате основно приложенията на Samsung, които го поддържат, би трябвало да увеличите живота на батерията с едно зареждане. Просто защото, при OLED дисплеите, пикселите показващи "черно" изобщо не светят, което води до икономия на енергия.

   Има и други подобрения в One UI. Изключително много е развит Always On Display функцията, подобрен е интерфейса на камера приложението (който ще Ви покажа след малко) и други.

   Камери

   Стигаме и до камерите. Тук също има промени и те отново са "към по-добро". Първо и очевидно, Galaxy S10 и S10+ вече имат по три камери на гърба. Samsung променят подредбата - и трите камери са разположени хоризонтално. Налице са:

   - 12MPx сензор с променлива апертура (F/1.5 - F/2.4), OIS и DPAF
   - 12MPx телефото сензор с 2х зуум и F/2.4 бленда, OIS
   - 16MPx ултраширокоъгълен сензор с F/2.2 бленда и 123 градусов ъгъл на виждане

   И Galaxy S10, и Galaxy S10+ имат този пакет от камери на гърба. Няма разлика тук. Предните камери обаче са различни:
   - Galaxy S10 има една селфи камера - 10MPx, F/1.8 бленда
   - Galaxy S10+ има две селфи камери - 10MPx, F/1.8 бленда + 8MPx, F/2.2 бленда depth камера. Тя помага само за бокето при портретните снимки. Т.е - ако снимате яко селфита и искате още по-яко боке - S10+ е по-подходящ за вас.

   Всичко тук обаче се подпомага от AI или изкуствен интелект. Snapdragon 855 и Exynos 9820 чипсетите, разполагат със собствен NPU чип, който подобрява автоматичното разпознаване на сцени, поддържат се повече сцени и дори има помощник при снимките, който дава визуални съвети, как една снимка би могла да стане още по-добра. И всичко това очевидно работи, защото снимките с Galaxy S10 и Galaxy S10+ са супер при почти всякакви условия. Според DxOMark, Galaxy S10+ (чиито задни камери са същите като на Galaxy S10) има общо 109 точки, което на практика е най-високият резултат, заедно с този на P20 Pro и Mate 20 Pro. Не съм сигурен, доколко можем да се доверим на класацията в DxOMark, но най-малкото е добър ориентир. Samsung от години имат страхотни камери в смартфоните си. Тази година не е изключение. Не бих могъл да се ангажирам с мнение, коя камера е по-добра - тази на Mate 20 Pro, тази на Galaxy S10, тази на Pixel 3 или тази на iPhone XS Max. За мен - всички те снимат страхотно и съм сигурен, че са предостатъчно добри за всеки потребител.

   Интересното в камера приложението е, че има Super Steady стабилизация при снимане на видео. Това явно е допълнителна цифрова стабилозация, освен оптичната.

   Друг интересен момент е, че благодарение на трите сензора, вече можете да снимате стандартни снимки, зуумнати снимки и ултраширокоъгълни снимки. До всеки от режимите се достига супер лесно - ето с тези иконки тук. Ако решите пък да използвате мултитъч за приближаване и отдалечаване - може, тогава софтуерът автоматично превключва към всяка от трите камери. Готино е..

   Има и нещо още по-яко. Вече коментирах, че дисплеите на Galaxy S10 и S10+ поддържат HDR10+ съдържание. Още по-якото е, че можете и да записвате в HDR10+, като за целта просто трябва да го активирате от настройките на камерата. Разбира се, това ще Ви коства повече място, но какво пък - имате си 128GB и слот за microSD карти...

   Galaxy S10 и S10+ могат да записват видео с 4к резолюция при 60 кадъра в секунда, slow motion видео при 1080p с 240 кадъра в секунда и super-slow motion при 720p с 960 кадъра в секунда. Предните камери на Galaxy S10 и Galaxy S10+ също записват до 4k видео, но с 30 кадъра в секунда. Ето още няколко снимки:

   Финал. Батерия. Вижда се края...

   Galaxy S10 има 3400 mAh батерия, а Galaxy S10+ предвид малко по-големия дисплей - има и малко по-голяма батерия - 4100 mAh.

   Нямаше как да тествам живота на батерията в реални условия. Затова направих друго - увеличих яркостта на дисплея и на двата смартфона и ги пуснах да свирят плейлист в YouTube. Честно казано, останах приятно изненадан от резултатите. Помните ли супер икономичния Dynamic AMOLED дисплей и икономичния в случая 8nm Exynos 9820? Те са СИЛА.

   Точно за 1 час непрекъснато гледане на видео в YouTube на максимална яркост, Galaxy S10 изразходи едва 8% от батерията. Простичка сметка показва, че смартфонът трябва да издържи до 11 или дори 12 часа непрекъснато светене не дисплея и стрийм на видео от YouTube. А това е адски много. Разбира се, това е един непрекъснат цикъл в който няма режим на изчакване и в реални условия - тези 11-12 часа вероятно биха паднали малко. Все пак е впечатляващо.

   За миг се усъмних, че времето е прекалено много и реших да повторя експеримента, но този път с непрекъснато гледане на видео за 2 часа. Не - няма грешка. За 2 часа батерията на Galaxy S10 падна точно със 16%. Честито - имаме си смартфон с изключително яка батерия.

   Другата добра новина е, че Galaxy S10+ издържа точно колкото Galaxy S10. И той, за 1 час непрекъснато гледане на видео в YouTube и на максимална яркост на дисплея - също изразходи 8% батерия. Т.е - същата работа - 11-12 часа непрекъснато гледане на видео от YouTube и при максимална яркост на дисплея.

   Иначе казано, и Galaxy S10 и Galaxy S10+ със сигурност ще издържат един цял и натоварен ден работа. Ако не сте heavy user - като нищо ще изкарате и два дни, че може и повече... Т.е - излиза, че и батериите на двата флагмена - също са супер.

   Има и още нещо много интересно, което не е свързано с батериите, но е от изключително значение по принцип. Всички знаете за Samsung KNOX софтуера на корейците за защита на смартфона. Сега, в Galaxy S10 серията, в KNOX ще има и защитено пространство в паметта, което ще подсигурява прайвит ключовете за различни blockchain приложения. Иначе казано, уолет или крипто-портфейл няма. Поне засега и до този ъпдейт. Има обаче, сигурно място за съхраняване на прайвит ключове за портфейлите Ви. Това както го разбирам аз означава, че тепърва ще се появяват различни приложения за портфейли, които ще могат да се възползват от KNOX и да осигуряват добра защита за крипто-парите Ви. Нещо като така нареченият cold storage или познатите Ledger флашки например...

   Какво излиза?

   Излиза, че Galaxy S10 и S10+ от една страна са красавци, от друга - прекрасни за гледане на видео на супер-дисплеите си, имат иновативни и вградени в дисплея ултразвукови сензори за пръстови отпечатъци които работят с мокри, прашни и едва ли не намазани с лютеница пръсти, могат лесно да се превърнат в мобилни гейм-конзоли или фотоапарати заради мощния хардуер и супер камерите си, и батериите им издържат много. Имат новия Bluetooth 5.0, поддържат WiFi 6 свързаност към домашния рутер, ако и той го поддържа разбира се… На всичко отгоре, скоро биха могли да се превърнат и cold wallet за безопасно съхранение на частните ключове за биткойните, етерите и другите Ви крипто-пари. Какво повече му трябва на човек…, Има ли изобщо нещо, което да не им е наред...?

   Ами - цената бихте казали.. Да - не са евтини, но пък предлагата адски много, за не чак толкова висока цена. В Citytel, базовите версии на Galaxy S10 и Galaxy S10+ стартират съответно от 1720 и 1920 лв, което не е чак толкова много, в сравнение с цените на другите топ смартфони за 2019 година... А тук има много, наистина много неща… Всъщност, вече би трябвало да сме свикнали, че цените на флагмените гонят 2000 лв… Така че, ако сте фенове на марката и парите не са един от проблемите Ви - дерзайте. Смело. Юбилейната Galaxy S10 серия е яка. Много яка. Струват ли си парите Galaxy S10 и Galaxy S10+? Да. Просто “ДА”. Струва си и да се абонирате за канала ни в YouTube. Не че нещо - съвсем между другото го казвам... От мен - до скоро и бъдете здрави :)

   О, последно... Аз лично, предпочитам Galaxy S10 пред Galaxy S10+. Не държа да имам по-големия дисплей на S10+, нито пък ще ми липсват по-добрите селфита. Харесва ми да е по-компактен и ми е любимо да е по-евтин… Пишете в коментарите, Вие кой предпочитате.

  • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
  • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.
  • Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...