• iPhone 8 Plus видео ревю

   iPhone 8 и iPhone 8 Plus са най-хулените и в същото време - най-добрите смартфони на Apple. Има разумни доводи и за двете твърдения. Истината както винаги е някъде по средата и в това видео, ще се опитам да разясня нещата.

    

   Казвам се Николай Великов, а това е iPhone 8 Plus. Видеото е заснето със съдействието на Citytel.bg магазин за мобилни апарати и оригинални аксесоари за тях. Благодарим им за доверието. И така - Що е то iPhone 8 Plus?

    

   Тук вероятно е моментът да поясня, че съм фен на Apple и използвам iPhone. Разбира се, ще се опитам да бъда максимално обективен. Но ако очаквате, да чуете нещо от рода “не си купувайте iPhone 8” или “iPhone 8 не е хубав” просто няма как да стане и можете да не си губите времето да гледате видеото до края. Въпросът, на който бихте могли да намерите отговор по-скоро е “Кой iPhone да си купя?”, а не “Дали да си купя?”..

    

   Първото нещо, което трябва да знаете за iPhone 8 Plus е, че той е почти идентичен с iPhone 8. Разликите между двата модела, очевидно са в размера на дисплея, батерията, опцията за хоризонтален режим на използване и в двете камери на гърба. Всъщност, разликите са същите както и между iPhone 7 Plus и iPhone 7 миналата година. Предвид, че iPhone 8 Plus надгражда iPhone 8 - реших видеото да е за него. Просто ще се видят повече неща.

    

   ДИЗАЙН

    

   И така... iPhone 8 Plus, съвсем логично, е наследник на iPhone 7 Plus. Надгражда го във всяко едно отношение и на практика, би трябвало да изпълни всички очаквания от потребителите. Да, ама не...

    

   Много потребители, са негативно настроени към iPhone 8 и iPhone 8 Plus... Повтарям, те са съвсем логични ъпгрейди на миналогодишните iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Направих си малко проучване сред познати и приятели и мога да обобщя критиката им в едно изречение:

    

   iPhone 8 и iPhone 8 Plus са със същия стар дизайн… И така 4 години...

    

   Дами и господа, това е факт. Дизайнът на iPhone 8 и iPhone 8 Plus е почти идентичен с дизайните на предходните няколко iPhone-а. Не е нов - обновен е. Ето и малко история...

    

   iPhone 6 и iPhone 6 Plus (първите смартфони с този дизайн), имаха както потребителите ги наричаха "грозни" антени на гърба и се огъваха (така наречения #bendgate скандал).

    

   iPhone 6s и iPhone 6s Plus все още имаха същите "грозни" антени на гърба, но Apple преминаха към алуминий клас 7000 и заздравиха корпуса, така че да предотвратят огъването или #bendgate скандала. Дотук добре.

    

   В iPhone 7 и iPhone 7 Plus, Apple промениха дизайна на антените и те вече минават по горния и долния край на рамката. За някои цветове, антените дори са боядисани в цвета на смартфона. Иначе казано, "грозните" антени станаха по-малко грозни или не се виждаха изобщо. Няма и #bendgate. Звучи добре, нали? Разбира се, пак имаше недоволни потребители. Потребители, които просто искаха нов, разбирайте "различен" дизайн. Има нещо вярно - поне според историята на iPhone до тогава, новата цифра “7”, би трябвало да означава нов и различен дизайн. А iPhone 7 и iPhone 7 Plus имаха леко тунингован дизайн от тпзи на iPhone 6s и iPhone 6s Plus...

    

   Сега, iPhone 8 и iPhone 8 Plus надграждат iPhone 7 и iPhone 7 Plus, като антени на гърба, на практика няма. Само тези малки разделители на страничната рамка. Точно такива, каквито феновете обожаваха в iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5 и iPhone 5s. Разбира се - няма и #bendgate. Освен това, гърбът вече не е метален, а стъклен... И то малко или много под натиска на конкуренцията и потребителите, искащи безжично зареждане. E, има го вече и безжичното зареждане... Пак обаче има недоволни потребители - стъкленият гръб се чупел лесно. Ами така е - чупи се лесно и както се казва, вече можете да счупите iPhone-а си от двете страни (разбирайте дисплея и гърба). Но да бъдем реалисти - това важи за всички смартфони с безжично зареждане. Или едното или другото - средно положение няма.

    

   Обобщено казано, да - iPhone 8 и iPhone 8 Plus нямат нов дизайн. По-скоро имат лек, редизайн, спрямо iPhone 7 и iPhone 7 Plus. 

    

   Моето лично убеждение е, че iPhone 8 и iPhone 8 Plus, просто трябваше да се казват iPhone 7s и iPhone 7s Plus. Тогава завишените очаквания на тема дизайн на iPhone 8 и iPhone 8 Plus просто щяха да отпаднат и да се спести много хейт по темата. Но, Apple имат пълното право, да ги именоват както си искат и честно казано, най-вероятно са по-прави от мен и iPhone 8 и iPhone 8 Plus са по-подходящите имена. Далеч не съм до толкова арогантен, че да си позволя да намирам грешки в стратегията им.. Още повече, че тя се е доказала през последните 10 години история на iPhone.

    

   Друг е въпросът, че с тези НЕ-модерни дисплеи със съотношение на страните 16:9, iPhone 8 и iPhone 8 Plus отстъпват на тема дизайн от модерните Galaxy S8, S8+, Note 8, LG G6 и така нататък... Факт. Но затова пък, ако дизайнът е най-важното - просто изчакайте iPhone X. Той определено е по-секси. Дали е правилен или оправдан подобен избор - всеки сам трябва да реши за себе си. Ако най-важното за Вас е дизайна - ок - чакайте iPhone X. Единственият проблем с iPhone X е, че ще закъснее… А според последните прогнози - ще закъснее много...

    

   Да се върнем обаче на iPhone 8 Plus... Дизайнът е почти идентичен с този на iPhone 7 Plus. Същото лице, възголемшки рамки под и над дисплея, Touch ID под дисплея и всички бутони са си на познатите места... Просто вече има съвсем леко извит, стъклен гръб и антените не се виждат изобщо. И разбира се - бонусът от всичко това е наличието на безжично зареждане. В комплекта няма такова, но се използва Qi стандарта и бързо можете да си купите.

    

   Новост е и, че iPhone 8 и iPhone 8 Plus вече се предлагат в три цвята - space grey, silver и gold, като “златното” им е доста интересно - рамката е розово злато, а стъкленият гръб малко бие на цвят праскова. Определено изглежда различно, но е готино. Естествено, този цвят е подходящ повече за дамите, но ако на някой младеж му попадне такъв - изобщо да не му пука - да взема.

    

   Естествено, iPhone 8 и iPhone 8 Plus онаследяват и стерео високоговорителите от iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Разликата е, че според Apple, те сега са с около 25% по-мощни. Не съм го проверявал - но Apple обикновено не лъжат за тези неща. Често преувеличават и звучат грандомански в изказванията си, без на практика да има нещо особено насреща, но пък не лъжат. Никога. Така че - да - има стерео високоговорители и са малко по-мощни от тези в iPhone 7.

    

   Накрая, но не на последно място, iPhone 8 и iPhone 8 Plus са IP67 сертифицирани. Личи например от слота за СИМ картата - има малка гумичка, която играе ролята на изолация. Въпреки, че в мрежата има редица видеа на които още iPhone 7 бива потопяван и издържа под вода (той е със същия IP67 рейтинг), Apple не водят новите iPhone 8 и iPhone 8 Plus водоустойчиви. Предпочитат IP67 сертификата. Иначе казано, нямат нищо против да ги намокрите, но са категорично против да ги давите. Щом това е ясно - край на експериментите и оплакванията за гаранционно обслужване. Честно казано, по-добре така, вместо практиката на Sony, които рекламират IP68 сертификат и с малки букви на сайта им предупреждават “да не се потапят под вода”...

    

   ХАРДУЕР

    

   Преминавам към хардуера. Вероятно първото, което ще Ви направи впечатление е, дисплея на iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Те отново са съответно 4.7 и 5.5 инча, отново са IPS дисплеи, но имат една важна промяна. Взаимствали са True Tone технологията от iPad Pro. Можете да гледате на True Tone дисплея в iPhone 8 и iPhone 8 Plus, като на активиран в различна степен Night Shift от iOS, но на хардуерно ниво. На практика, True Tone се заиграва с цветната температура на дисплея. Направено е за добро и изглежда по-добре. По-малко реално цветове ще виждате, но е по приятно за окото. Дребен детайл, но знаете - дяволът винаги е в детайлите… Ако пък не Ви допада, можете да изключите True Tone опцията от настройките на смартфона.

    

   Поддържат се и Dolby Vision и HDR10 форматите, което позволява стрийм на HDR видеа от iTunes или такива от Netflix. Готина екстра, ако гледате подходящото съдържание. Ако не си плащате за филми от Netflix или iTunes - по-скоро можете само да се фукате с поддръжката на Dolby Vision и HDR10.

    

   В iPhone 8 и iPhone 8 Plus има още една и изключително важна промяна - новия Apple A11 Bionic чипсет с общо 6 процесорни ядра. Две от тях са "високо производителни" Monsoon ядра, а останалите четири са "енергоефективни" Mistral ядра. Много нещо се изписа в мрежата за A11 - няма друг смартфон с близка до неговата производителност. Нещо повече - сравниха го дори с базовите Macbook лаптопи на Apple. И си е така. A11 Bionic чипсета си е най-мощният чипсет на пазара в момента. Изобщо. Резултатът му в AnTuTu e над 220 000 точки за цялостно представяне, а в GeekBench4 изкартва над 4000 в single-core теста и над 10000 в multi-core теста, което е сходен резултат с 13 инчовия Macbook Pro 13 от 2017 година. А това е много.. За сравнение, Galaxy S8 изкарва около 2000 и 6000 точки в същия тест.

    

   Причината за високата производителност е простичка. Крие се в шестте процесорни ядра. Високо производителните (двете) Monsoon ядра са с до 25% по-бързи от тези в миналогодишния A10 Fusion в iPhone 7. Четирите “енергоефективни” Mistral процесорни ядра пък, са с до 70% по-мощни от тези в A10 Fusion. А най-голямата далавера е, че няма превключване от едните ядра към другите - всичките 6 могат да работят едновременно. И тогава всичко свършва. И - виждате онези зашеметяващи резултати в бенчмарк тестовете.

    

   Ще усетите ли обаче разлика с мощния A11 Bionic чипсет, при ежедневната работа с iPhone 8 или iPhone 8 Plus, спрямо iPhone 7 и iPhone 7 Plus?

    

   Най-вероятно "не".

    

   Работата е плавна и новите iPhone-и работят точно толкова гладко, колкото и предходните модели. Ще усетите забързване при зареждането на огромни и тежки приложения, но след това - всички те ще работят както и при миналогодишния iPhone... Въпреки това обаче, от новия Apple A11 Bionic чипсет има смисъл. Даже три смисъла:

    

   Първо. Помага при тежките сметки за бъдещите AR приложения, които без съмнение ще напълнят AppStore в скоро време. Става въпрос за тежки приложения и супер-бързият чипсет е от голяма полза.

    

   Второ. Помага при камерата. iPhone 8 и iPhone 8 Plus са първите смартфони с опция за 4k запис на видео при 60 кадъра в секунда. А това са много сметки и писане по паметта. Адски много. Всъщност, тук заслугата не е изцяло на A11 чипсета. Има още една магия и това са HEIC и HEVC контейнерите, които Apple използват в iOS 11.

    

   Ще отворя малка скоба. Двата контейнера са базирани на h.265 кодека и целта разбира се, е да компресират. Яко. На практика, всяка снимка или видео са с почти наполовина по-малък размер, което най-малкото спестява място. Не е само до мястото обаче... Като следствие от по-малкия размер, при използване на новия кодек, Apple успяват да запишат на флаш паметта 4K видео при 60 кадъра в секунда и 1080p слоу-моушън видеа при 240 кадъра в секунда. И всичко това, защото файловете са по-малки като обем и операционната система успява да ги запише в реално време на паметта. А за да ги смачка толкова много - безусловният виновник е A11 Bionic чипсета. Така че - A11 взема дейно участие и при мултимедията Ви. Тихомълком, той носи екстри, които на пръв поглед дори не предполагате, че се дължат на него...

    

   Трето. Има смисъл от A11 Bionic чипсета и в още едно направление. Наличието му гарантира поне още 4 години плавна работа на смартфона. А това директно се отразява на джоба Ви… В добрия смисъл. Обикновено давате едни пари за смартфон, който след две или три години вече... Не е ОК. С iPhone 8 и iPhone 8 Plus - давате пак едни пари - но после ако не държите да сте с най-модерния iPhone - 4 години никакъв проблем (може и 5, кой знае...). А в крайна сметка, всичко опира да цена - разделете сумата, която давате за смартфон на 4 или 5 години в случая и ще разберете колко ви струва на година, удоволствието да притежавате смартфон.. Това можете да направите с всеки смартфон от произволен бранд и да си направите сравнение.

    

   Иначе казано, Apple A11 Bionic чипсетът е сила. Сила, която вероятно ще бъде наистина оценена по-малко сега и повече с времето. А е добре да се гледа към бъдещето..

    

   На тема RAM, нищо ново под слънцето. iPhone 8 има 2GB RAM, а iPhone 8 Plus има 3GB RAM. Точно както и миналогодишните iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Apple не обичат да се набутват за хардуер, щом не е необходимо. Предпочитат да берат плодовете на добре оптимизираната към хардуера им iOS и кой би могъл да ги вини за това.. Все пак Apple от край време са компания, чиято основна цел е да печели. Нищо ново под слънцето.

    

   Ето нещо интересно. iPhone 8 и iPhone 8 Plus се предлагат само в две версии. Със 64GB и със 256GB вградена памет. Вече няма нито 16, нито 32GB. Малкият обем на вградената памет е 64GB, което е повече от достатъчно за повечето потребители. А като добавим към това и новата им файлова система, която също оптимизира паметта и новите HEIC и HEVC контейнери за мултимедията Ви - става още по-хубаво. Съвсем условно, ако не броим приложенията и използвате паметта си само за снимки и видеа, тези 64GB все едно са около 100GB.

    

   Според наличната информация до момента, батериите на iPhone 8 и iPhone 8 Plus са малко по-малки от тези на iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Тук отново се намесва A11 Bionic чипсета. Той е произведен по 10nm технологичен процес, което го прави далеч по-енергоефективен (разбирайте по-икономичен). Според Apple, iPhone 8 и iPhone 8 Plus с едно зареждане издържат точно колкото iPhone 7 и iPhone 7 Plus. В крайна сметка това е важното. Няма да имате проблем с батериите. Може и да си въобразявам, но според мен, iPhone 8 Plus издържа дори повече от iPhone 7 Plus с едно зареждане. А това си е постижение.

    

   КАМЕРИ

    

   Стигаме и до камерите. Напоследък това се оказва любимата ми част. Всички производители на смартфони дръпнаха доста на тема камери и с нетърпение разгледах камерата на iPhone 8 Plus. И докато промените в дизайна на iPhone 8 и iPhone 8 Plus биха могли да минат за "козметични", спрямо дизайна на iPhone 7 и iPhone 7 Plus, то при камерата има драстичен ъпгрейд.

    

   Естествено, това няма как да проличи от характеристиките им. iPhone 8 и iPhone 8 Plus имат "на хартия същите камери" като тези в iPhone 7 и iPhone 7 Plus - 12MPx сензор с оптична стабилизация на изображението и F/1.8 бленда. При iPhone 7 Plus и iPhone 8 Plus има втора телефото камера с F/2.8 бленда, благодарение на която получавате двоен, оптичен зуум без загуба на качеството и Portrait режима за снимане на портретни снимки.

    

   Apple твърдят, че изцяло са преработили камера-сензора в iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Звучи просто като реклама и може да е точно така...  Факт е обаче, че снимките са още по-добри. Вече няма например HDR режим на снимане. Всъщност има, но е станал автоматичен. Т.е. посоката е към още по-автоматизирано снимане. Смартфонът преценя кога да използва HDR и кога не. За такива като мен, които просто снимаме, това е добре.

    

   Можете да спрете автоматичния HDR, като влизате в Settings, после в Camera и оттам изключвате Auto-HDR. Ако искате... Аз предпочитам да е включен.

    

   Отново в настройките на камерата е опцията да избирате в какъв контейнер, да записвате снимките или видеата си - High Efficiency или Most Compatible. High Efficiency се отнася за HEIC/HEVC контейнерите за които споменах по-рано и които пестят място в смартфона Ви. Ако сте на Most Compatible - се връщате на стандартния JPEG контейнер. Отново, препоръчвам да използвате High Efficiency, така ще можете да снимате 4к @60fps, slow motion в 1080p резолюция и 240 fps. Все пак - Вие решавате.

    

   iPhone 8 Plus пък, по наследство от iPhone 7 Plus, получава втора камера с телеобектив, която му позволява да снима с двойно, оптично приближение без загуба на качеството. Онаследява и Portrait режима на снимане, който още с излизането му в iPhone 7 Plus, Apple направиха модерен и вече го има във всеки флагман на пазара. Сега са на път да вкарат още една мода и това Portrait Lighting режима.

    

   Гледайте на Portrait Lighting режима като на добавка към Portrait режима. Има го само в iPhone 8 Plus, въпреки че iPhone 7 Plus също би могъл да се възползва от него (на теория). Явно от Apple са преценили, че потребителското изживяване няма да е достатъчно добро и затова просто са го орязали в iOS 11 за iPhone 7 Plus. Там също се използва много процесор - можете да обработвате снимките си с Portrait Lighting режима след като сте снимали портретна снимка, както и в реално време, още преди да сте направили снимката.

    

   Portrait Lighting е още в бета и не е съвършен. Понякога бърка ако портретната снимка е на фон, чийто цветове са много близки до тези на обекта на снимката. Ако обаче условията са добри (разбирайте добра светлина) - резултатите са невероятни. Не вярвах, че може да се впечатля толкова много от някоя камера след тази на Galaxy Note 8, но - явно можело... Не че камерата на Note 8 е лоша - напротив уникална е. Просто Portrait Lighting в iPhone 8 Plus, ми донесе още една играчка в ръцете. Това е нещо, което няма как да се направи без компютър с инсталиран PhotoShop и значителни умения за работа с него. Просто е супер лесно - едно тапване и всичко е готово.

    

   На снимката в случая е приятел, който се жертва в името на експериментите с Portrait Lighting режима.

    

   iOS 11

    

   Колкото до iOS 11 - за нея има изписано и снимано много в мрежата. Можете и да я инсталирате на всеки iPhone от 5s и нагоре. Има адски нови неща - нов Control Center с опция да избирате и пренареждате иконите по Ваш вкус, нов и комбиниран с lockscreen-а център за известия, удебелен шрифт, опция за запис на видео на всичко което правите на дисплея (което е супер удобно в някои случаи), новото Files приложение (което донякъде Ви разрешава да управлявате файловете си), обновен AppStore и много други.

    

   Между другото, получих доста запитвания за новия Control Center. Оказа се, че потребителите са изненадани, че щом като спрат WiFi или Bluetooth, смартфонът на практика не ги спира. Звучи странно, след като при всеки смартфон до момента на пазара, подобно действие ги изключва. Но - замислете се… Кой в наши дни си спира WiFi достъпа и Bluetooth модула? С всичките WiFi мрежи и Bluetooth аксесоари наоколо.. За мен, Apple просто еволюират и предлагат нещо супер странно на пръв поглед. Но пък има много логика - тапването на WiFi или Bluetooth иконите, просто ще ви дисконектне или откачи от съответната мрежа или блутут аксесоар към който сте свързани в момента. Освен това си го и пише в горния край на екрана. Иначе казано, вързани сте към някоя WiFi мрежа в обществено заведение, но интернетът е слаб - просто тапвате на WiFi иконата в Control Center-а и се откачате от нея. Но, WiFi продължава да е включен и ще се свърже към домашната Ви WiFi мрежа. Иначе може да забравите…

    

   Ако пък искате да изключите WiFi или Bluetooth напълно - направено го от менюто с настройките. Между другото iPhone 8 и iPhone 8 Plus имат Bluetooth 5.0, което е супер - по-голям обхват, по-бърз трансфер и като цяло - по-як е.

   Вече застъпих лично за мен най-важните промени в iOS 11 - преминаването към h.265 кодека и заложена добавена реалност. Има още много промени, като например спиране на поддръжката на 32 битови приложения, PIN-ване на важните Ви бележки в Notes приложението и наистина - много други.

    

   И така… Дали да си купите iPhone 8 или iPhone 8 Plus? Ами - вече разполагате с информацията и трябва сами да вземете това решение.

    

   Ако имате iPhone 7 или iPhone 7 Plus - както винаги е било - по-скоро няма голям смисъл да ъпгрейдвате.

    

   Ако имате iPhone 6s или iPhone 6s Plus и Ви се харчат пари - от ъпгрейда определено има смисъл. Ако не държите да се охарчвате обаче - можете да си карате с 6s. Все пак, това е силата на iPhone - без проблем може да се използва минимум 3 години.

    

   Ако обаче имате iPhone 6 или по-стар, отдавна Ви е време за ъпгрейд. Можете да избирате между iPhone 8 или iPhone 8 Plus, iPhone 7 или iPhone 7 Plus и забележете - Apple все още продават iPhone 6s и iPhone 6s Plus. За пръв път тази година, Apple продължават да поддържат в продажба модел от преди 2 години. Просто защото работи и защото върши работа. Разбира се, най-вероятната причина са страни като Индия, където Apple се борят за пазарен дял, конкурирайки се с евтините смартфони на Xiaomi например - но, ние също можем да се възползваме. Ако имате старичък iPhone - можете да избирате между цели 3 поколения iPhone. А ако броим и iPhone SE - изборът става огромен. iPhone-и да искате… Разбира се, можете да изчакате и юбилейния iPhone X, въпреки че предвид очаквания му дефицит през първите няколко месеца, допускам че още извън пределите на България, цената му ще е доста спекулативна и от цена около 2500 лв, като нищо може да търгува на 3000лв или отгоре… Ще видим... Там вече, всеки си решава как да процедира…

    

   За мен, iPhone 8 и iPhone 8 Plus са доста разумен избор за нов смартфон. Вярвам, че ще могат да се използват поне 4 години, без да станат прекалено бавни, снимат страхотно и… СА НАЛИЧНИ. Нямам търпение, да се докопам и до iPhone X, но според информацията до момента - това може да не се случи скоро.

    

   Това е. В случай, че сте изгледали видеото до край и Ви се е сторило дълго, представете си колко е било трудно да се снима… Но си струва. Най-малкото, за да не обяснявам на повечето от обкръжението си “Що е то iPhone 8?”, “Хубав ли е iPhone 8?”, “Да си купя ли новия iPhone?” и още куп въпроси в този стил.

    

   Ако смятате, че видеото може да е полезно и за Вашите приятели - споделяйте. Безплатно е. Ако пък имате сайт - ембедвайте. И не забравяйте какво е казал Конфуций - всяко нещо крие красота, просто не всеки я вижда… Това е и разбира се, абонирайте се за канала ни в YouTube за още видеа.  Бъдете здрави и позитивни, защото в крайна сметка - всичко ще бъде наред.

 • Разгледани продукти
   • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
   • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.
  • Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...