• P30 Pro видео ревю

   P30 Pro е пряк наследник на P20 Pro и е много подобен на Mate 20 Pro. В същото време е коренно различен и от двата. В добрия смисъл. Просто Huawei се развиват. Имам предвид хардуера и софтуера на смартфоните им, не проблемите им със САЩ и Австралия например...

   По традиция, P серията на Huawei, взема хардуера от предходната Mate серия, но идва с нов дизайн и екстри около него. Изненади няма. P30 Pro е взел хардуера от миналогодишния Mate 20 Pro, като разбира се има подобрения тук-там и изцяло нови екстри, които пасват за нов смартфон от P серията. Ще разгледам дизайна, хардуера, софтуера и камерите. Има доста какво да се каже за всяко от тези неща. Започвам подред..

   Дизайн

   Вече видяхте окомплектовката и първите ми впечатления от P30 Pro. Да, харесва ми. Дизайнът е познатия сандвич от стъкло и метал - стъклен и извит гръб като при Mate 20 Pro, стъклен и извит от двете страни дисплей, а по средата - алуминиева рамка. Ок - дотук нищо ново под слънцето.

   Лично за мен, най-важната и значима промяна в дизайна на P30 Pro са по-малките извивки от двете страни на дисплея, спрямо тези в Mate 20 Pro. В Mate 20 Pro не ми харесаха. Изобщо. Ако сте гледали ревюто на модела - там всичко си е казано. Huawei са си взели поука (едва ли от моето видео, но е важно, че са го направили) и в P30 Pro извивките са по-малки. Това е голям напредък. Ето какво ще бих казал на Huawei - HUAWEI, ОЩЕ МОЖЕ. Намалете ги още. Ако ги намалите още - ще е още по-семпло и по-удобно.

   Дисплеят е 6.47 инчов, OLED с резолюция от 1080 х 2340 пиксела. Tук, P30 Pro губи в сравнението с Mate 20 Pro, защото последният идва с по-високата 1440 х 3120 пиксела резолюция. За мен лично, 1080p резолюция е предостатъчна, дори при голям 6.47 инчов дисплей - все пак имайте предвид че говорим за почти 400 ppi... Какво толкова ще четете, че да усетите разликата?

   Разбира се, вероятно има фенове на супер-високите резолюции, но имайте предвид това... "Заради редките случаи в които зуумвате в браузъра например, за да видите шрифта на някоя буквичка и да насладите на по-високата резолюция, през цялото останало време, по-високата резолюция се отразява негативно на батерията и производителността на смартфона". Т.е - супер високата резолюция е ок но натоварва повече смартфона и съответно изтощава батерията по-бързо. Замислете се, дали наистина искате 1440p или пък 1080p ще Ви стигне…. Всеки сам решава за себе си.

   Дисплеят на P30 Pro поддържа повечето абревиатури за които се сещате - DCI-P3, HDR10 и е супер. Е, вероятно не е толкова добър колкото дисплеите в Galaxy S10 и Galaxy S10+ защото те надскочиха нещата с HDR10+, но имайте предвид, че за да видите това HDR10+ качество, трябва да имате и такова съдържание.. Менюто с иконките не е достатъчно... При снимки или видеа, снимани с HDR10+, може би ще усетите разликата. Иначе трудна работа. Та - дисплеят е супер. Нямам забележки.

   Има прорез. Малък или капковиден, както го наричат колегите на запад. Добре. Този прорез помещава 32MPx-овата селфи камерата в P30 Pro. Няма какво да се каже толкова за предната камера сякаш.. Да, прави детайлни снимки, поддържа AI HDR режим на снимане, но пък няма стабилизация и е с фиксиран фокус. Снима добре, има ги и режимите за разкрасяване при селфитата (то на китайците им е скъпо да ги махнат) и като цяло е ок, но няма уау ефект тук.

   В стремежа си, да направят прореза малък обаче, Huawei са премахнали системата за 3D лицево разпознаване от Mate 20 Pro (той имаше доста по-голям прорез тук горе). Простичко казано, сега в P30 Pro, лицевото разпознаване е точно толкова сигурно, колкото и в Galaxy S10 серията на Samsung - 2D снимка. Това означава, че би могло да се излъже със снимка. Т.е - не е много сигурно.

   По-интересното обаче е, че над прореза с камерата, няма решетка за говорителчето. Тук е и първият капан за гийковете, че нас знаете ни кефят тези новите и различни неща в смартфоните и кълвем много на тях. Дали са хубави или не, това времето ще покаже, но нас ни кефят в момента.

   Така. Звукът идва от тук, под дисплея. Huawei коментират технологията като електро-магнитна левитейшън технология, при която звукът резонира в дисплея и така възпроизвежда звук. Да, не е като онази военната технология от едно време, при която звукът се предава като трептения директно на костта Ви. По-скоро се усеща като говорителче под дисплея, което се чува точно както се чува и през обикновен говорител. Да - дори да не сте опрели ухото си на дисплея - пак ще чувате. И да - съответно и другите около вас биха могли да чуват, ако имат добър слух.

   Във всички случаи, технологията е интересна и се чува без никакъв проблем. Недостатъкът обаче е, че по този начин няма как да се използва този говорител за възпроизвеждане на стерео звук, докато гледате видео например. Сега, звукът излиза само от този долния високоговорител. За щастие, звукът от долния високоговорител е достатъчно мощен. Вграждането на слушалката под дисплея е интересно, защото вероятно натам ще се движат нещата по-принцип - по-малко отвори, по-лесна защита от вода и така нататък. Това е просто стъпка в тази посока...

   P30 Pro има и вграден в дисплея сензор за пръстови отпечатъци. Сензорът, предвид ярката светлина която се вижда при активация, очевидно е оптичен. Това означава две неща - да, бърз е, но пък не е най-сигурният вариант, защото прави 2Д изображение на релефа на пръста Ви. Aко някой е достатъчно добре мотивиран - ще може да го отключи вместо вас с макет на пръста ви. Т.е - работи и то прекрасно (ако свикнете да уцелвате точната позиция), но не е най-сигурното нещо на света.

   Иначе казано, на тема сигурност, P30 Pro няма да спечели медал. Нито при лицевото разпознаване, нито при пръстовият отпечатък използва най-сигурните налични към момента технологии. При Galaxy S10 например няма сигурно лицево разпознаване, но има сигурен пръстов отпечатък. При iPhone XS пък, изобщо няма пръстов отпечатък, но пък има сигурно лицево разпознаване. При P30 Pro, ако държите да сте максимално подсигурени - трябва да използвате просто заключване с код или схема. Естествено,това е теорията - сравняваме нещата с наличните технологии на пазара и е добре да го знаете. На практика обаче, силно се съмнявам, че някой изобщо ще се опита да отключи смартфона Ви като по филмите.

   Важно за меломаните. Няма 3.5мм жак за слушалките. Паднал е в жертва на дизайна и вероятно на водоустойчивостта. Това е. Край. Няма 3.5 мм жак, няма и да има.

   Важно за тези, които обичат да се бъзикат по заведенията. P30 Pro има инфраред сензор за дистанционно управление. Т.е - все още можете да изключвате телевизорите по кафенетата. Шегата настрана, но тези инфраред сензори са си удобна работа, а понякога могат да бъдат и много полезни. Добре е че ги има. Браво на Huawei.

   Тук долу са слотовете за двете сим карти, като СИМ2 слотът е хибриден - т.е можете да поставите или СИМ2 или NanoMemory карта, която както знаете е нов стандарт на Huawei.

   Друг интересен момент е, че Huawei P30 Pro вече е IP68 сертифициран. Да, премахването на отвора за горната слушалка и липсата на 3.5мм жак работят в тази посока, но не се радвайте още. В сайта на Huawei, със ситни букви разбира се пише, че "Гаранцията не покрива намокрени смартфони". Всъщност, нищо ново под слънцето. Тези надписи вече ги има при повечето производители на смартфони. Да - те се опитват да направят смартфоните си водоустойчиви и вероятно ги правят до голяма степен… Просто не искат да носят гаранция за това. Sony бяха първи в това начинание и се опариха… Удавените смартфони бяха много, което със сигурност се е отразило зле на финансовото им положение. Apple - също имат подобен текст за отказване на гаранцията за мокрени смартфони. И Huawei го имат. И миналата година го имаха, като го коментирах в ревюто на Mate 20 Pro. Тогава ги похвалих, защото не го криеха. Сега малко сяйаш го крият. Тази година Huawei са преписали от Apple начинът, по който надписът да не се вижда лесно. И да го крият, и да не го крият - аз например, точно за това гледам. Нещата са ясни… Ето, вижте...

   Apple са го изписали със ситни, сиви букви на черен фон. Huawei са го изписали със ситни, сиви букви на бял фон. И в двата случая, ако изрично не търсите със SEARCH "IP68", едва ли ще стигнете до долу, за да го видите... Така че, може да е IP68 сертифициран, ама ако го удавите - можете да се оплачете само в някой форум. Huawei няма да го вземат за гаранционен ремонт. Да си знаете...

   Стигам и до USB Type-C порта. Супер е. Не е новост за Huawei и топ смартфоните им, но е добре че го има. Поддържа се 40W супер бързо зареждане, което пък е повече от супер. Всъщност, тук нещата са едно-към-едно, както при Mate 20 Pro - oгромни 4200 mAh батерии и супер бързо зареждане с 40W, което означава от 0 до 70% на батерията за 30 минути. Без съмнение е чудно.

   Още по-готино е бързото, 15W безжично зареждане. Казах го и тогава при Mate 20 Pro, казвам го и сега - щом веднъж използвате безжично зареждане, въпреки че е малко по-бавно от жичното - винаги ще предпочитате него. Факт. Или поне при мен е така.

   Също както при Mate 20 Pro, P30 Pro има и обратно безжично зареждане. Отново, цялата схема тук със зареждането е идентична. Обратно безжично зареждане отново е бавно и би могло да се използва най-вече за слушалки или умен часовник с безжично зареждане. Зареждането на друг смартфон с безжично зареждане - бавна работа. Т.е - БРАВО за бързото жично и БЪРЗОТО безжично зареждане, НЕ-браво за обратно, безжично зареждане. Имайте предвид обаче, че в реални условия рядко ще се наложи да използвате обратното безжично зареждане, за да зареждате друг смартфон, докато бързото зареждане през кабел и бързото безжично зареждане са си постоянна екстра - така че - направо си го пиша общо БРАВО за зарядния блок в P30 Pro.

   Така. Това е накратко на тема дизайн, дисплей, звука през дисплея, сензора за пръстовите отпечатъци, Power бутона, инфраред порта, зареждането и други. Изключително много се радвам, че са намалили извивките от двете страни на дисплея. Сигурен съм, че следващият им смартфон ще има още по-малки извивки. Явно трябва още малко време там.

   Хардуер и софтуер

   Преминавам към хардуера. Тук изненади няма. P30 Pro е със същия Kirin 980 с два NPU чипа за управление на изкуствения интелект, като при Mate 20 Pro. Съответно, логично е да очаквате и приблизително същата производителност. Всъщност, би трябвало да е една идея по-добра, защото P30 Pro работи с по-ниска резолюция на дисплея, спрямо тази в Mate 20 Pro. Но, да не издребнявам… Резултатът в AnTuTu в Performance режим е 309 000 точки, което е супер. Няма да имате никакви проблеми с приложения, тежки игри и каквото още се сетите. И на тема RAM всичко е супер, точно както беше и в Mate 20 Pro. Има версия с 6GB RAM и 128GB вградена памет и версии с 8GB RAM и 128GB, 256GB и 512GB вградена памет. Всъщност, надграждането над Mate 20 Pro е, че има версия с 8GB RAM и 512GB вградена памет.

   Промени обаче има в софтуера… Huawei залагат още повече на AI или изкуствения интелект. Коментират, че са променили и подобрили файловата система в EMUI 9.1 като по този начин са ускорили значително четенето от паметта и приложенията се отварят до 3 пъти по-бързо. Ако е така - браво. Факт е, че докато се разхождам из интерфейса на P30 Pro, приложенията се отварят бързо и гладко, анимациите са премерени и еднакви и като цяло съм много доволен. Колко AI има в цялата тази работа, времето и използването на смартфона биха могли да покажат.

   Колкото до живота на батерията - нещата също са на високо ниво. Не съм тествал изрично живота на батерията с едно зареждане, но определено издържа много. Нямам представа дали е от по-ниската и съответно по-малко натоварваща резолюция на дисплея или пък от всичкия изкуствен интелект, който оптимизира работата на софтуера, но P30 Pro се справя много повече от добре на тема батерия. В YouTube вече има видеа, специално за батерията му и съдейки по тях, той е флагменът с най-издръжлива батерия към момента. Така че - супер батерия…

   И докато съм на тема софтуер, ето нещо, което ще се хареса на тези, които са постоянно в движение. P30 Pro поддържа и така нареченият Desktop режим на работа или да използвате смартфона, вместо домашен компютър на по-голям екран (монитор или телевизор) и разбира се - с пригоден за по-големи екрани интерфейс. Desktop режимът може да се използва безжично през WiFi (ако и телевизорът Ви поддържа този протокол) или чрез USB Type-C към HDMI или VGA кабел.

   В случая, P30 Pro в мен е версия на EMUI 9.1.0.124 на базата на Android 9 Oreo и аз не успях да подкарам Desktop режима на работа през кабел. На Galaxy S10 успях, на P30 Pro не. Причината вероятно е бъг, който ще бъде отстранен. По-важното е, че P30 Pro поддържа Desktop режим на работа и ще можете да се насладите и на тази екстра.

   В общи линии, P30 Pro и неговият Kirin 980 не са най-мощните устройства на пазара, но едва ли ще го усетите при употреба. Софтуерът е оптимизиран, използва се AI, работата със смартфона е гладка и приятна, а десктоп режимът ще бъде страхотен бонус към всичко това. Това е.

   Камери

   Стигам и до кемерите. Тук нещата са най-много и най-важни, така че ако искате да разберете как работи “магията на Huawei” или по-скоро “маркетинга на Huawei” - внимавайте. Ще подскажа - камерите са супер, но вероятно заради огромния рекламен ресурс на Huawei - хайпът е малко в повече, отколкото би трябвало да бъде и би могъл, да Ви остави с погрешно впечатление. Иначе казано “магия” има, ама не е чак толкова “магия” колкото си представяте.. Ще обясня...

   На гърба има общо четири камери. Всъщност 3+1 камери, защото тази, 3D ToF камера, не е точно камера. Абе - нека са четири камери. Звучи по-добре, а и вероятно вече така сте свикнали да чувате, така че - P30 Pro има четири камери. Нека са 4.

   Първата е ултра-широкоъгълната камера. Тя е с 20MPx-ов сензор, PDAF и 2.2 бленда. Тази камера се използва, за да обхванете по-голяма част от пейзажа или забележителностите които снимате. Благодарение на нея е и това “отдалечаване” от обекта на снимката до 0.6 или почти двойно отдалечаване. Също благодарения на нея и е супер-макро режима на снимане от 2.5 см. И двете функции ги имаше в Mate 20 Pro и ако сте гледали ревюто, знаете за тях.

   Втората камера е тази - 40MPx, 1.6 бленда, PDAF и OIS. Както и предходните модели на компанията, тази 40MPx камера реално снима по подразбиране с 10MPx резолюция и това е добре. Обединяват се пиксели, използва се AI за да изчисти шума и като цяло - тежък пост-процесинг, който прави снимките магически. Дотук обаче, магията на Huawei обаче, продължава в още едно направление. За да компенсират черно-белия сензор от P20 Pro, който даваше контраст, детайли и рязкост на снимките, китайците са заменили зелените пиксели със жълти и наричат новия сензор - Super Spectrum сензор. Според Huawei, именно тази промяна осигурява навлизането на с до 40% повече светлина в сензора и 409 600 ISO светлочуствителност, което води до…. Много неща. По-добри нощни снимки, по-бърз автофокус, повече детайли на тъмно и други. Снимките с този сензор наистина са невероятни. Без капка съмнение.. Дори нощем, когато почти няма светлина. Красота.

   Така. Дотук добре. Има обаче още.

   Тази, квадратна камера която виждате, е телефото камерата. Защо е квадратна ме попита някой в предното видео. Отговорът е, защото това всъщност не е камерата. Това е част от перископичната система от лещи на Huawei, която е вградена в P30 Pro. Телефото сензорът, на практика е някъде тук. От него, до квадратчето което виждате - има система с лещи на принципа на перископа и те осигуряват ПЕТКРАТНИЯ оптичен зуум в P30 Pro. Цялата работа е направена така, защото ако тази система от лещи беше на принципа на обикновените обективи, този сензор трябваше да изскача напред. Като използват принципа на перископа, Huawei успяват да вкарат всичко това в тези 8.4мм дебелина, което е впечатляващо. Браво. Хитро и яко.

   Дали работи? Да - работи, но има някои детайли тук, на които ще обърна внимание след малко. Сега продължават с четвъртата камера или сензор, наричайте го както искате.

   Това е 3D ToF сензора. Тази малка история тук, разхвърля инфраред светлина и я изчаква да се върне, като през това време засича времето за което инфраред светлината се блъска в различните обекти наоколо и се връща. Оттам се изчислява по формулата s=v.t (т.е пътят е равен на скоростта по времето), колко точно далеч е всеки от обектите в кадъра. Това пък е причината, P30 Pro да може да прави по-добро изрязване на лицето при портретните снимки, от останалите обекти (които са замъглени).

   ToF сензорът обаче работи в още една посока. Вече знаете, че той знае точното разстояние до всеки от обектите на снимката. Той предава тази информация към софтуера. Въз основа на тези разстояния пък, софтуерът може и прави различна степен на замъгляване… Разбирайте - по-далечни обекти - по-голямо замъгляване. Оттам пък, портретните снимки стават още по-реалистични (между другото, iPhone XS Max работи по този начин и сме го коментирали във видеото за модела). С две думи - в P30 Pro има доста мислене и доста математика. Отново - браво на Huawei. Нямам какво повече да кажа тук.

   Зуум

   P30 Pro има до 10х хибриден зуум без загуба на качеството (според Huawei). Заедно с дигиталния зуум - нещата отиват до 50х приближение.. При цифровия зуум има загуба на качеството, но при добри условия (разбирайте на светло) - може да бъде много полезен в конкретни ситуации. Направо да го хване страх човек... С излизането на P30 Pro, направо си дръжте пердетата и щорите постоянно спуснати, защото вече всеки може да ви гледа от съседния комплекс (не просто блок, от съседния комплекс).

   Как точно обаче работи този уникален зуум, който Huawei рекламират навсякъде?

   За да си свърши магията със зуумването, P30 Pro разчита колкото на хардуера, толкова и на софтуера. Тук AI направо си е намерил мястото в почти всяка една функция в камера приложението - AI HDR+, AI portrait mode, AI night mode, AI measure tool, AI stabilisation и AI dual video, като последното ще се появи по-късно с ъпдейт..

   Но, да се върнем към важното. Ето как работи цялата работа...

   Първо. Ако снимате с до 3 пъти приближение, P30 Pro все още използва основния и супер-готин Super Spectrum камера сензор и забележете - НЕ използва телефото сензора. За да се получи приближение без загуба на качеството се снимат няколко RAW изображения, които после се обединяват в един кадър с висока резолюция. Така... Това оптичен зуум ли е? По-скоро не, все пак го прави софтуер, което означава дигитален зуум. Дали е хубав? Да - хубав е! Даже много. Все пак го прави най-най-най-добрият от четирите сензора тук. Но до 3х зуум не е оптичен.

   Лъжат ли Huawei в такъв случай че смартфонът имал 5х оптичен зуум? Всъшност не...

   При петкратното приближение, Huawei превключват основно към телефото сензора или този перископичния сензор. Това наистина е оптичен зуум и наистина е петкратен. Да, не се използва основната и най-хубава камера, но приближението наистина е оптично. Т.е - когато кажат, че P30 Pro има 5 кратен оптичен зуум - това си е точно така. Друг е въпросът, че при трикратното приближение се използва основния сензор, работи софтуер и зуумът на практика е дигитален… Въпреки, че вероятно повечето от Вас са останали с впечатление, че до 5 зуум всичко е оптика.. Ами не - не е точно така.

   Както става обаче между трикратното и до петкратното приближение?

   Тук също има вкарана много мисъл и яко математика. Между 3 и 5 приближението, P30 Pro използва данни както от основния супер-як сензор, така и от перископичния сензор. На практика, отното прави много изображения, които после комбинира в едно. Центърът на снимката идва от перископичния сензор, а всичко около нея идва от основната камера или този най-якия сензор. Използва се изкуствен интелект, за да изглади цялата тази схема, но резултатите си струват. Определено. За непрофесионалисти - тази камера е като сбъдната мечта или "магия".

   За да получите пък десет-кратно приближение без загуба на качеството или както го наричат от Huawei - хибриден зуум без загуба на качеството - отново яко софтуер и обединяване на няколко снимки. Тук, се взема снимката с петкратно приближение от перископичния сензор и се обединява с няколко RAW изображения от същия сензор. Излиза, че при 10х приближението, този якият основен сензор не се използва изобщо.

   Всъщност, това е и причината при 10 кратен зуум, нещата да не са толкова яки, сравнение със същите без зуум. През деня например и при 10 кратен зуум - няма толкова яки цветове, просто защото те идват от AI функцията на основния сензор. Вечер пък, снимките или видеата с 10х зуум, са по-тъмни и не толкова добри, просто защото отново - не участва онзи готиния SuperSpectrum основен сензор. Обратно, ако снимате без зуум, използвате основния сензор и нещата са приказка - невероятно AI цветове през деня, а вечер - снимките и видеата са светли и животът. Животът е прекрасен.

   Същото важи и за Super Macro режима на снимане? Вече казах, че при него се използва ултраширокоъгълният сензор, а не основният AI сензор и отново - ако снимате в супер-макро режим, губите изкуственият интелект, който прави снимките да са "уау". Няма лошо - обикновено при тези супер макро снимките, условията са по принцип добри и резултатите са почти винаги перфектни.

   Какво излиза?

   Какво излиза? Рекламите на практика са верни. Може би, ще Ви накарат да си представите нещо повече, но на практика са верни. P30 Pro наистина има точно 5 кратно оптично приближение, наистина има 10 кратно хибридно приближение, наистина има супер макро режим на снимане от 2.5см и наистина снима страхотно през нощта. Но не всичко това едновременно. И в случая, трябва да се приема дословно - 5 кратен оптичен зуум, означава точно 5 кратен, при 3х приближение няма намесена оптика... Иначе казано, важно е да знаете теорията и след това, да знаете точно кога и кой режим да използвате…

   При дневни снимки можете да снимате всичко и във всички режими. Прекрасни резултати при петкратното оптично приближение, прекрасни резултати при десеткратното хибридно приближение, а защо не дори и при 50 кратното цифрово приближение… Страхотно е и е много повече от това, което можете да направите от който и да е друг смартфон.

   При слаба осветеност обаче, моят съвет е да се придържате към основната камера или така наречената Super Spectrum камера. Тази със сменените от зелени на жълти пиксели. Тя е истинската магия в P30 Pro. Ако пък Ви е “много важно” да направите някакво приближение на тъмно, най-добрите резултати ще бъдат ако използвате до трикратно приближение… Да - цифрово е, но там все още участва този якия сензор и ще получите светли снимки. След трикратния зуум, резултатите ще стават по-тъмни и по-малко хубави.

   Ами това е. Магията е разбулена. На тема хардуер, Huawei P30 Pro е точно толкова страхотен, колкото и Mate 20 Pro. Превъзхожда го на тема дизайн, заради по-малките извивки от двете страни на дисплея и е вълшебник, когато става въпрос за камерата. Новият RYYB, Super Spectrum сензор и перископичната камера са чудесата в новия P30 Pro и за добро или лошо - ще се превърне в основно оръжие за папараците. Отново - дръжте си пердетата спуснати, особено през деня… Защото не се знае кой от съседния комплекс е имал достатъчно пари, за да си купи P30 Pro. Ако е вечер и стоите на тъмно - опасността е в пъти по-малка.

  • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
  • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.
  • Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...