• Huawei P20 Pro видео ревю

   Huawei P20 Pro е един от най.... Най-интересните смартфони за 2018 година. Китайците харчат луди пари за реклама (включително в България и едва ли има някой който да не е видял SEE MOOORE кампанията на Huawei или не е чул за трите LEICA камери на гърба му). Промъкват се и фрази като "революция в мобилната фотография", "най-добрия камерафон" и още много от този сорт. Така ли е обаче?

   И така. Това е Huawei P20 Pro. Условно, видеото ще се състои от няколко части - дизайн, хардуер, камери и софтуер (най-вече частта с изкуствения интелект).

   Започвам с дизайна. Първо - аз (а вероятно и много други), ще припознаят в Huawei P20 Pro, дизайна на iPhone X. Няма лошо - както казах в ревюто на iPhone X, тепърва много производители на Android смартфони, ще копират дизайна и прореза му в горната част на дисплея. Очаквах това да се случи, но дори аз се изненадах, колко много съм бил прав. Всички вече имат прорез… Или почти всички… Всъщност, приликите на P20 Pro продължават в още много отношения… Стигат до копирането на иконите, а дори и на дизайна на самите приложения... Но - това е друга тема.. Връщам се на дизайна на Huawei P20 Pro....

   Така. Huawei P20 Pro прилича доста на iPhone X - почти безрамков дизайн, стъкло отпред, стъкло отзад, метална рамка отстрани, прорез в горната част на дисплея и вертикално разположени и на същото място като на iPhone X камери на гърба...

   Така нареченият сандвич от стъкло и метал е яко модерна работа. И доста красива. Като цяло, Huawei P20 Pro е наистина красив смартфон и изработката му е прекрасна. Определено съм много доволен от работата на Huawei тук.

   Като забележка бих изтъкнал, че предвид стъкления гръб, добре би било, ако Huawei P20 Pro имаше безжично зареждане... Той няма. Но никой не е съвършен. Не е deal-breaker, но отново - щеше да е добре да има. Но няма.. А щеше да е добре да има… Ама няма.. Както и да е...

   Ето още един любопитен момент.. Дизайнът на Huawei P20 Pro е "почти безрамков", защото за "изцяло" безрамков дизайн, има въздебеличка рамка под дисплея. Странно на пръв поглед решение на инженерите от Huawei. Честно казано, би изглеждало доста по-добре, ако рамката под дисплея беше тънка, като тази в iPhone X. Вместо това, китайците са сложили тук Home бутон с вграден сензор за пръстови отпечатъци. Защо - нямам идея.. Не е като да не са се досетили, че могат да преместят сензора за пръстови отпечатъци на гърба на смартфона... В Huawei P20 Lite например е точно така... Въпреки, че пак има по-дебела рамка под дисплея, отколкото би ми се искало. В един идеален свят, дисплеят на Huawei P20 Pro щеше да стига до долу.. Но, поне за момента това е положението.

   Донякъде в защита на дизайнерското решение на Huawei (с този Home бутон), са начините за управление на интерфейса. Можете да имате стандартните навигационни бутони в долната част на дисплея, да ги скриете или дори да управлявате само с жестове върху Home бутона. Ок - това би могло да бъде причина за наличието на Home бутон под дисплея... Донякъде... Въпросът е дали си струва жертвата, която са направили на тема дизайн? Всъщност, това сами трябва да прецените - ако ще използвате смартфона с жестовете - значи сте ОК с Home бутона под дисплея. Ако предпочитате стандартните Android навигационни бутони - вероятно щеше да е по-добре, ако дисплея стигаше до долу. Въпрос на избор...

   Колкото до сензора за пръстовите отпечатъци - изключително бърз и точен. Никакви забележки. Както казва един приятел с iPhone X "Откакто имам iPhone X, никога не съм използвал толкова често паролата за отключване". Разбира се, Face ID работи прекрасно, но сензорите за пръстови отпечатъци са си традиция и не се интересуват от това дали гледате към смартфона, дали сте под ъгъл и всякакви други. Те просто работят. Винаги. Е, наличието на сензор за пръстови отпечатъци в P20 Pro (и то бърз), би трябвало да е голям плюс. Браво.

   Най-важният акцент в Huawei P20 Pro са трите му Leica камери на гърба. За тях ще поговоря по-късно, но ето ги - вертикално разположени са, като първите две са обединени, като при iPhone X. Лично на мен ми харесва. Някои наричат този грубоват дизайн - industrial design, но без значение как точно ще го определите, на мен ми допада.

   За да подчертаят важността на трите Leica камери, Huawei са разположили и надписите на гърба, да се четат в пейзажен режим. На презентацията обявиха, че това е за да демонстрират още веднъж, че P20 Pro е повече фотоапарат, отколкото смартфон. Ок, приемам го - докато снимате в пейзажен режим и ако сте без калъф, останалите ще знаят че сте платили една торба пари за P20 Pro. Няма лошо.

   Стигаме и до най-противоречивия елемент в смартфоните за последните няколко месеца. Прореза или notch-а, както му казват колегите по чужбина. Нямам абсолютно нищо против прореза в горната част на дисплея. Нямах нищо против прореза в iPhone X, нямам нищо против и в този в Huawei P20 Pro. Дори ми харесват. Малко съм разочарован от самото му представяне... Huawei се похвалиха, че бил по-малък от този на iPhone X и прозвуча като някакво постижение. А не е - в този прорез няма и наполовина на компонентите в прореза на iPhone X. Естествено, това означава, че и лицевото разпознаване е много далеч от Face ID в iPhone X. Но, това разбира се, не беше споменато в презентацията. Това обаче няма нищо общо с дизайна тук. Повтарям, прорезът ми харесва, точно както ми харесваше и в iPhone X. Прави Huawei P20 Pro разпознаваем, интересен и различен. Допада ми.

   Колкото до лицевото разпознаване - то работи. И работи бързо. Да, не е 3D като при iPhone X, но пък е доста бързо. Съвсем нормално е да се затруднява на тъмно, но ако сложите някоя по-светла снимка за фон на заключения екран, тя ще успее да освети лицето Ви на тъмно и лицевото разпознаване пак ще проработи.

   И още един дребен, но изключително важен за мен детайл. P20 Pro разпознава щом го вдигнете от бюрото и активира дисплея. А ако сте настроили и лицевото разпознаване, още с вдигането и поглеждането към смартфона - той ще се отключи. Всъщност, активирането на дисплея щом вдигнете смартфона присъства в iPhone, още от iPhone SE и iPhone 6S. Изключително се радвам, че вече го има и в P20 Pro. А в комбинация с лицевото разпознаване - нещата стават още по-приятни. Още едно Браво на Huawei.

   Така. Това беше на тема дизайн… Харесва ми изработката, харесва ми като цяло. Да видим сега какво се случва на тема хардуер...

   ХАРДУЕР

   P20 Pro без никакво съмнение е най-най наточения смартфон на Huawei до момента. Става въпрос за 6.1 инчов AMOLED дисплей със съотношение на страните 18.7:9 и резолюция от 1080 х 2240 пиксела. Вижда се добре на дневна светлина, има добри ъгли на видимост и може да се регулира цветната температура на дисплея... Не е най-добрият дисплей на пазара, нито с най-реалното цветопредаване и щом направите снимка със смартфона, тя вероятно ще изглежда в пъти по-добре на този дисплей, отколкото на дисплея на домашния компютър, но пък това вероятно ще се хареса на потребителите. Като цяло дисплеят си е ОК.

   Естествено, съвсем в реда на модните тенденции, ъглите на дисплея са заоблени. Щом дори Xiaomi го направиха, просто няма как и топ моделът на Huawei, да няма такива. Изглежда красиво. Факт.

   И нещо което вероятно ще намерите трудно в менюто (не е ясно защо Huawei са го набутали там) е, че има познатата като Always On Display функция. В Huawei P20 Pro е кръстена като Always On Information и се намира в Settings > Security & privacy > Screen lock & passwords. Има я и можете да я активирате през целия ден или само за определени часове на денонощието. Не е толкова функционална като при моделите на Samsung, но поне показва ден, час и статус на батерията. Известия няма. Като цяло обаче я има. Може би това обяснява, защо Huawei не се похвалиха с нея на презентацията... Както и да е - това не са важни неща.

   Чипсетът... Huawei P20 Pro работи с Kirin 970 чипсетът, познат от миналогодишния Huawei Mate 10. Осемядрен е, разделен на два клъстера с по четири процесорни ядра, съответно на 2.4GHz и 1.8GHz. Графичният ускорител е дванадесетядрен Mali G72. Хвърчи. Не толкова високо, колкото Snapdragon 845, Exynos 9810 или Apple A11 Bionic, но мощта тук отдавна не е най-важното. Huawei P20 Pro работи предостатъчно бързо. Помагат разбира се и 6GB RAM, което е... Прекрасно. Вградената памет е пък цели 128GB, което Ви гарантира, че няма да имате нужда от microSD карта. И това е добре, защото няма и как да използвате microSD карти в Huawei P20 Pro. Слот няма. Но, не Ви и трябва.

   По-важното тук е, че въпросният Kirin 970 е със силен акцент към AI или изкуствения интелект. Иначе казано има си специална добавка наречена Neural Processing Unit, която осигурява работата на изкуствения интелект в смартфона и достъп до Cloud-базиран изкуствен интелект. По-простично казано, въпросният чип ще следи какви приложения ще използвате, ще ви помага да ги стартирате по-бързо и като цяло - целта е да подобрява потребителското изживяване. Това, заедно с дефрагментирането на паметта беше налично още в P10 от миналата година. Сега обаче, изкуственият интелект играе още по-голяма роля - намесва се при правенето на снимки и видео в P20 Pro и Huawei много държат да го запомним. Всички ние... Казаха го много, ама много пъти по време на презентацията...

   За финал на тема хардуер, Huawei P20 Pro има 4000 mAh батерия, което също е доста приятна изненада. При мен, смартфонът издържа около 5 часа светене на дисплея, което премина цял работа. За зареждане и синхронизация се използва USB Type-C порт, като се поддържа и бързо зареждане от Huawei. В случая, под “бързо зареждане” разбирайте много бързо - за половин час, вдига батерията от 0 до 58%. Като се има предвид капацитета на батерията, на тема бързо зареждане - Huawei направо засрамиха Apple и Samsung...

   С две думи, Huawei не са пестили в Huawei P20 Pro. Kirin 970 може да не е най-мощния чипсет на пазара, но пък си е техен и това няма да се отрази на работата Ви със смартфона. Работи си чудесно. Колкото до останалото - очевидно е, че говорим за смартфон от най-висок клас. Със сигурност най-доброто от Huawei до момента.

   КАМЕРИ

   Стигаме и до камерите. Тук е доста важно и в същото време - доста интересно…

   Вече знаете - има три Leica камери. Това е първият смартфон с три камери на гърба, а ако броим и селфи камерата - първият смартфон с общо четири камери. Чак е страшно. Именно заради това и според Huawei, с P20 Pro ще виждате “MOOORE” (разбирайте от английски “повече”, а с многото “О”-та - много повече). Така ли е обаче наистина?

   Без съмнение, Huawei P20 Pro прави страхотни снимки. Според DxOMark, той изпреварва всички смартфони до момента и то убедително… Да видим…

   Ето ги камерите.

   Тази най-горе е 8MPx телефото сензор с F/2.4 бленда. Тази камера помага при приближението и като цяло - може да работи в тандем с другите две и да им помага в конкретни ситуации.

   Средната е с 40MPx-ов сензор и F/1.8 бленда. Това е RGB сензорът или цветният сензор. Тук има много важен момент - сензорът е с размер от 1/1.7 инча, което е много. Супер много за мобилен телефон. На практика, като физически размер, сензорът е почти двойно по-голям от сензорите на останалите топ камерафони на пазара (разбирайте Galaxy S9, iPhone X и Pixel 2 например).

   Първите две камери са събрани заедно и стърчат малко грубовата извън корпуса на смартфона, точно както е при iPhone X. Или industrial дизайна, за който споменах по-рано. Но е много красиво (поне според мен разбира се. Хората са казали, че вкус приятели няма).

   От Huawei твърдят, че огромният RGB сензор в P20 Pro приема с 20% повече светлина от конкурентните модели на пазара и че може да снима дори при 1 лукс светлина - т.е. Толкова на тъмно, че почти нищо да не се вижда. И… Май си е точно така - P20 Pro снимка на тъмно. Но за това - след мъничко.

   Тази най-долу е с 20MPx монохромен сензор с F/1.6 бленда. Huawei отдавна слагат черно-бял сензор в смартфоните си, като многократно е коментирано, че по този начин получават по-бърз фокус, повече детайли и по-наситени цветове при снимките. Монохромната камера помага и при приближението и правенето на портретни снимки с боке ефект.

   Това са трите Leica камери на гърба на Huawei P20 Pro. Факт е, че P20 Pro не просто е първият смартфон с три камери на гърба, а и че китайците са дали всичко от себе си, за да променят мобилната фотография.

   И това обаче не е всичко. Лично мен, камерите на Huawei P20 Pro най-много ме впечатлиха със стабилизацията си. И трите сензора имат оптична стабилизация, но Huawei не се похвалиха с това по време на презентацията си.

   Вместо това, те акцентираха на комбинация от електронна стабилизация, оптична стабилизация и разбира се AI, за да получат нова маркетингова думичка HUAWEI AIS или Huawei AI Image Stabilisation. Ти да видиш. И още по-якото е, че това чудо работи.

   Не обясняват как точно работи цялата тази магия, но е факт, че работи. Колкото и да мърдате смартфона, кадърът не трепва. Всъщност, ако има предмет в непосредствена близост - той мърда, но всичко назад не потрепва. Забележително постижение, което е особено полезно при снимките при слаба осветеност - супер бърз фокус и никакви размазвания. А колкото до снимките с дълга експозиция - без HUAWEI AIS, задължително трябва да използвате статив. С Huawei AIS нв Ви трябва статив - просто снимате. Браво. Идейно е, полезно е, готино е. Това е нещо, за което си струва, да се даде голям плюс на Huawei.

   Изобщо, на тема хардуерни компоненти, камерите в P20 Pro са чудо. Потенциалът тук е огромен. Как ще се развие всичко това - тепърва ще разберем. Очевидно е обаче, че е мислено много, така че крайният резултат да е максимално добър.

   Освен чистия хардуер обаче, нещата опират и до допълнителна обработка по време на снимане или така нареченият post-processing, Иначе казано, има и много софтуер зад целия този прекрасен хардуер.

   Преди да премина съм софтуера зад камерите обаче, ето нещо важно.

   По подразбиране, камерата на Huawei P20 Pro е оставена да снима с 10MPx резолюция, вместо с 40MPx. И Ви съветваме, да я оставите така. Причината е простичка….

   Ако ще правите снимки за плакати (в което изключително много се съмнявам) - можете да използвате 40MPx резолюция на камерата. Във всички останали случай - по-добре да снимате с 10MPx….

   Според DxOMark, Huawei са използвали Quad Bayer структура на пискелите в P20 Pro. Общият брой на пискелите си е като за 40MPx-ова камера, но софтуер ги групира и от общо 4 пиксела, се получава 1. Така от 40MPx сензор получавате въпросните 10MPx-ови снимки. ДА - нямате чак толкова детайли, но и няма как да ги видите всичките тези детайли на екрана на смартфона, във фейсбук или дори на монитора на домашното Ви PC. Навсякъде снимката ще бъде смачкана, за да се събере… Добрата страна на нещата е, че с Quad Bayer структурата, Huawei P20 Pro не само ще намали размера на снимката като мегабайти, но и обединявайки 4 пиксела в 1, той ще премахне шума от снимката. А допълнителната обработка ще я подобри още повече... А това е от изключително значение за нощните снимки. Страшно важно.

   Вижте тези две снимки. И двете са с P20 Pro, на автоматичен режим, като едната е с 40MPx, а втората с 10MPx. И в двата случая, фокусът е на автомобила - този първия в средата. Очевидно, 10MPx -овата снимка е по-светла, виждат се повече детайли както на автомобила, така и на тези блокове тук на заден план. В 40MPx-овата тези неща не се виждат. Или поне не толкова добре… И това предполагам е именно благодарение на обединяването на 4 пиксела в 1 или Quad Bayer структурата.

   Иначе казано, ако ще снимате за инстаграм или фейсбук - изобщо не помисляйте за 40MPx снимки. Освен това, използвайки 10MPx-та настройка, печелите и приближението без загуба на качеството, което липсва при 40MPx-вите.. А Huawei P20 Pro може да се похвали с троен оптичен зуум и петорен хибриден зуум, пак без загуба на качеството. А това е много - настина много за смартфон.

   И така, време е да премина към… AI

   Просто няма как да се пропусне, нали? Със сигурност сте запомнили, че Huawei P20 Pro вижда “MOOORE” и е “Powered by AI’. Ами така е - след толкова много реклами, няма как да не запомните.

   Та. Изкуственият интелект е много модерна думичка при смартфоните напоследък. Гледайте на него, като на софтуер който сам и по свое усмотрение прави необходимото, за да подобри снимките Ви в случая, без да се налага Вие да предприемате каквито и да е действия. Мързелива работа един вид… Точно каквато я иска обикновеният потребител...

   Тук е моментът, да отворя една скоба... Фотографията е изкуство. Това е факт. Вижданията на различните фотографи често са различни и зависят от това, на какво точно иска да наблегне в кадъра снимащия артист. Някой добавят ефекти, други редактират в RAW формат, трети редактират само части от кадъра, за да подсилят ефекта върху тях и много други. Похватите са много и на практика, фотографията си е цяла наука. Наука, в която аз, държа да отбележа - не съм специалист... Съответно всяка снимка, може да бъде редактирана според вижданията на съответния фотограф и да бъде по-хубава за едни и по-малко-хубава за други.

   Средностатистическият потребител от своя страна, просто иска да натисне едно копче и нещата да се случат автоматично. Това обаче, си е чиста магия и за да се случи, производителите на смартфони, правят допълнителна обработка или така нареченият post-precessing, още преди да се запамети снимката на устройството.

   Точно тук се намесва и изкуствения интелект от Huawei.

   Още с Huawei Mate 10, Huawei започнаха да използват изкуствения интелект при правенето на снимки. Там, AI или изкуствения интелект, разпознаваше автоматично сцените при правенето на снимки и най-грубо казано, сам си правеше настройките при снимане.

   Сега, в Huawei P20 Pro, изкуственият интелект е усъвършенстван, добавени са повече сцени, измежду които да избира въпросния интелект. И за да е всичко като от учебник по маркетинг - Huawei са дали име на изкуствения интелект. Наричат го MASTER AI. Можете да го използвате или пък - да го изключите от настройките на камерата.

   Щом стартирате камерата и я насочите към обекта на снимката, ако “види” зелено - AI в камерата на Huawei P20 Pro, ще превключи към сцена “Greenery” и ще подсили зеления цвят. Ако види синьо пък, ще превключи към сцена “blue sky” и ще подсили синия цвят за да получите още по-наситено синьо небе. Има още много режими - храна, нощ и много други. Снимките направени с включен MASTER AI и разпозната сцена - изглеждат невероятно на дисплея на P20 Pro. Цветовете са преекспонирани, а ако сте увеличили осветеността на дисплея на макс - ще ги виждате чак нереални... В някои случаи нереално красиви, в други - малко дразнещо нереални. Зависи от гледната точка. На компютър, цветовете на същите тези снимки, са далеч по-реални… Важен извод - внимавайте с яркостта на дисплея… Ако пък искате да впечатлите някой - избичвате яркостта на макс, снимате на тъмно и най-вероятно ще оставите “жертвата” без думи.

   Ето две снимки, направени по тъмно (22.30 часа ако трябва да бъда точен)... Едната е направена с Huawei P20 Pro, а втората с iPhone X. На пръв поглед, тази от Huawei P20 Pro изглежда в пъти по-добре - с по-добър контраст, по-наситени цветове, по-хубаво черно дори.. Т.е - ако ще шервате във фейсбук или инстаграм - просто сте безсмъртни на второ ниво с три човечета както се казва…

   Преди малко споменах за Quad Bayer структурата и обединяването на 4 пискела в 1, при което се премахва шума. Това е част от post-processing-а който прави AI в Huawei P20 Pro. Не е ясно още какво прави, но прави много….

   Ако се вгледате в детайлите на двете снимки, ще видите другата страна на нещата. Заради post-processing-а и с цел намаляване на шума, снимката на P20 Pro губи доста детайли… Вижте тук лайсната под предния фар, където очевидно не съм измил колата… Самата лайсна се вижда прекрасно на снимката от iPhone X. На тази от P20 Pro - е размазана и не се вижда толкова добре. Второ - на снимката от iPhone X мушиците се виждат, при Huawei P20 Pro - не се виждат или се виждат доста по-малко. Всичко това, най-вероятно е от quad bayer обединяването на пикселите и изкуственият интелект е избрал да покаже това. Същото важи и гумата - при P20 Pro се вижда просто джанта, докато очертанията на самата гума липсват защото AI е опитал да премахне шума и да покаже още по-яко черно. При iPhone X се виждат и очертанията на гумата.

   Опитвам се да кажа, че post-processing-ът дава в повечето случаи прекрасни резултати, но както всяко нещо в живота - БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА. Получавате нещо, в случая автоматична обработка без да си мръднете пръста дори, но си “плащате” в този случай с някои детайли. Отново - ако ще поствате във фейсбук или инстаграм, никой-никъде-никога няма и да забележи тези неща. Т.е, за средностатистическият потребител, AI би могъл да е чудото което е чакал.

   Професионалистите в областта обаче, вероятно ще го изключат, след това ще преминат в PRO режим на снимане с ръчни настройки, съответно ще запазят снимката в RAW формат, после ще я качат на домашния компютър, ще си поиграят с фотошоп и ще получат резултатът, който търсят. Но, предполагам че повечето потребители (включително аз) не попадаме в тази категория и лесното (разбирайте AI), върши прекрасна работа за социалните мрежи.

   На тема видео, не бих казал че P20 Pro е шампион. Снима видео с 1080p резолюция и стабилизацията е уникална. Може да снима и 4к видео с 30 кадъра в секунда, но стабилизацията вече я няма.. Препоръчвам да използвате Full HD резолюцията.

   Има и super slow motion видео с 960 кадъра в секунда, което се превърна в нова мода. Първи бяха Sony, след това Samsung, а сега и Huawei. Изключително ефектно е, но при P20 Pro ще трябва да внимавате за да “уцелите момента”. При Galaxy S9 сякаш е реализирано по-добре - има автоматично улавяне на движението и там смартфонът решава кога да включи super slow motion-а. В P20 Pro - трябва сами да се справите с това. Не е фатално, но вероятно ще се наложи да свикнете.

   Предната камера е 24MPx с F/2.0 бленда и записва със 720p резолюция. Снима готино, поддържа се портретен режим на снимане. Снимките са детайлни заради големия брой пиксели. ОК е.

   И основната камера и предната камера, поддържат новия и още по-модерен Portrait Lighting режим на снимане, познат от iPhone 8 Plus и iPhone X. И се справят чудесно. Можете да си играете със светлината и да получите доста ефектни резултати. Готино е. Готино беше в iPhone X, готино е и в Huawei P20 Pro.

   И така. Какви са изводите дотук - имаме страхотен дизайн. Имаме OLED дисплей, който може да бъде толкова ярък, че чак да пренасища с цветове докато разглеждате снимки. Т.е - не се притеснявате, дали ще го виждате на дневна светлина. KIrin 970 може да не е най-мощния чипсет на пазара, но е напълно достатъчен за всяка задача с която го натоварите. Изкуствения интелект пък го прави още по-ефективен при работа с приложенията и мултитаскинга. Имаме страхотните 6GB RAM, 128GB вградена памет, супер бързо зареждане, IP67 сертификат за защита от прах и влага и това трио камери на гърба, което просто разцепва мрака. Ако сте от потребителите, които снимат за забавление и споделяте по социалките - ще се влюбите в изкуствения интелект при снимките. Ако сте ПРО-та - вероятно ще го изключите. Факт е обаче, че Huawei са направили всичко възможно, да изкарат смартфон за масовия потребител, който да му пасне, да работи добре и снима без никакви усилия.

  • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
  • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.
  • Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...