• iPhone X видео ревю

   И така. Ето го и него - бъдещето на iPhone. Или простичко казано, юбилейния iPhone X. Въпреки, че Apple държат да го наричат "iPhone десет", повече потребители го наричат "iPhone eks", а в България си му казваме "iPhone хикс" или за по-кратко - "хикса". Объркването идва от това, че Apple му сложиха римско "X", за да отбележат 10-годишнината на iPhone, което на практика си означава точно "десет". Но, все пак, по-вероятно е да чуете да го наричат iPhone хикс. В това видео, не е ясно колко точно пъти ще се объркам и как ще го наричам, но знайте, че лично за мен - всичките са верни.

   Всъщност, как точно ще му казвате няма никакво значение. iPhone X, iPhone X, юбилейния iPhone... Всеки ще разбере за какво иде реч. Между другото, можете да го наричате и "скъпия iPhone"... Все пак, струва колкото полицейска Астра с газова уредба и два пълни резервоара... Пак ще Ви разберат. И ще Ви завидят (надявам се благородно, разбира се)...

    

   Аз съм Николай Великов, а в това видео ще видите iPhone X. Това е.

    

   Това е iPhone.. който си решите. И - той е лъскав. Много лъскав. Освен лъскав е и много красив. За мен лично е божествено красив. По-красиво нещо не бях докосвал от времето на Vertu. Естествено, най-вероятно и цената помага за това усещане... Цената често оказва влияние на подсъзнателно ниво и придава на стоката може би малко повече "хайп" отколкото би трябвало... Не е изключено и случаят с iPhone X, да е точно такъв, но е факт. Усещам го като скъпо бижу и го искам. Със сигурност. Остава да изчисля само, колко точно време трябва да спестявам от закуски, за да си го позволя. Но ако парите не са един от проблемите Ви, и ако сте фенове на марката - няма смисъл да гледате ревюто до края - просто си го купете. Всъщност поне към момента на снимане на ревюто и това не можете да направите, защото бройките са силно ограничени и "покупката" става само с предварителна поръчка. Но, все пак е начало...

    

   Не случайно сравних iPhone X с Vertu. Има няколко прилики тук, освен височката цена, разбира се...

    

   Първо, iPhone X е тежък. Доста тежък. И се усеща тежък. Като се има предвид, че е съвсем малко по-голям от iPhone 8 например - той тежи цели 174 грама, докато 8-цата е 148 грама. Миналогодишния iPhone 7 пък е още по-лек - 138 грама... С две думи, iPhone X си е тежък, също както Vertu от преди 10-12 години.

    

   Второто нещо, което ми напомни на доброто, старо Vertu в iPhone X е дисплеят му или по-скоро прореза в него или както го наричат колегите в чужбина "notch"-а. Според мнозина, той е изключително грозен. За мен, той е изключително красив. Поне аз го чувствам така. Ето Ви нещо, над което да помислите...

    

   В морето от Android смартфони с безрамков дизайн (разбирайте цялата лицева част да е дисплей), именно Notch-а прави iPhone X адски разпознаваем. Въпреки, че малцина биха го признали, повечето потребители искат да имат модерен и разпознаваем смартфон и по възможност - не всеки втори да има такъв. Все пак, една от причините за недоволство от iPhone 6s, iPhone 7 и iPhone 8 е именно фактът, че от далеч - те изглеждат като четиригодишния iPhone 6... Което не е имиджово... Да, колкото и да не Ви харесва, именно имиджът да притежавате новия модел iPhone, е част от магията на Apple. Е, Notch-ът носи този имидж и прави iPhone X разпознаваем. От далеч.

    

   Да се върна на приликата с Vertu… Също толкова извратен дисплей имаха и телефоните на Vertu от преди повече от 10 години. Имитацията на буквата "V" в горната част на дисплеите им, макар и напълно ненужна, се превърна в емблема за компанията. Абсолютно същото ще се получи и с прореза в горната част на дисплея на iPhone X. Колкото и да има потребители, които да се оплакват от него - аз вярвам (даже съм сигурен), че това ще се превърне в отличителен знак за Apple и най-вероятно ще бъде копиран.. Много. А фактът, че в този "notch" е бъкано с хардуер, е съвсем друга бира, за която ще поговорим по-късно...

    

   Третата прилика с Vertu е изработката на iPhone X. Apple чак са се престарали. Дребните нещица са толкова много, че iPhone X е като ювелирно изпълнение на най-доброто от Apple... За такава прецизност и изящество става въпрос в случая.

    

   Говоря за рамка от стомана, която го прави изключително здрав. На огъване, не на изпускане - имайте предвид, че всичко останало е стъкло и в никой случай, не е добре да го изпускате. Стоманата ще издържи, но стъклото едва ли, а за ремонта - още половин астра... От онези полицейските с пълен резервоар.

    

   Дисплеят е леко извит при всяка от страните. Очевидно заема почти цялата лицева част на смартфона, с изключение на прореза тук горе. Тук има един интересен детайл - между дисплея и стоманената рамка, има пластмасов буфер, който би поел част от сътресението при евентуален удар (не дай си боже).

    

   И това обаче не е всичко.. Долу са отворите за високоговорителя и микрофона. Ако се вгледате обаче, вътре в тях има миниатюрни стоманени решетки. Никой, абсолютно никой не се занимава с подобни дреболии. Apple обаче, са го направили в iPhone X. И да - тези неща ми харесват. Много.

    

   Гърбът е стъкло, логото с ябълката си е на мястото, а в горния ляв ъгъл са двете камери. Този път, са разположени една под друга, вместо една до друга, което също ще отличава юбилейния iPhone от останалите iPhone-и на пазара. Готино е. Безспорно снимат страхотно, но за това по-късно. Въпреки, че изглеждат груби, ръбати и стърчат, двете камери отново изглеждат добре. Адски добре.

    

   И да за приключим с външния вид, iPhone X също отново има два стерео висикоговорителя (единият е долу, а втория горе до слушалката), които звучат супер и отново има IP67 рейтинг за защита от прах и вода.

    

   Това е накратко за дизайна на iPhone X. Преминавам към дисплея...

    

   ДИСПЛЕЙ

    

   Най-отличителната черта в дизайна на iPhone X обаче е дисплеят. На практика, той е и първото, което ще Ви направи впечатление. Има 5.8 инчов дисплей със съотношение на страните 19.5:9 и резолюция от 1125 x 2436 пиксела.

    

   И е OLED.

    

   И е произведен от Samsung.

    

   Имам чувството, че оксиморона "frienemy" е създаден специално за отношенията между Apple и Samsung. Идва от friend и enemy (т.е. приятел и враг) и означава точно това - Apple и Samsung са най-големите приятели и врагове едновременно. Двете компании, плащат луди пари в съдебни битки помежду си и в същото време, толкова добре печелят една от друга, че чак не е ясно дали биха могли да съществуват самостоятелно. Луда работа. И не става изобщо въпрос за теория на конспирацията - просто животът и бизнесът са такива.. Понякога, трябва да си партнираш и с най-големия си конкурент и да не си го слагаш присърце. Изобщо...

    

   И така, iPhone X има 5.8 инчов, OLED дисплей, произведен от Samsung. По-интересното обаче е, че дисплеят от Samsung за iPhone X, е по-хубав от дисплеят на Samsung за Galaxy Note 8. И това не е мое мнение...

    

   Експертите от DisplayMate са убедени, че това е най-добрият дисплей на пазара. Не само сред смартфоните, а сред всички мобилни устройства на пазара изобщо - 634 нита яркост на матрицата и най-важното - изключително естествени цветове.

    

   iPhone X изобразява цветовете толкова реално, че чак е трудно за вярване, че говорим за OLED дисплей. Това със сигурност ще Ви направи впечатление още щом се докоснете до iPhone X - никъде няма да видите преекспонирани цветове.. Никъде. Толкова реални цветове, че все едно гледате IPS дисплей… Тук обаче има още нещо...

    

   OLED дисплея в iPhone X поддържа Dolby Vision и HDR10 съдържание. Иначе казано, той е Wide color gamut или поддържа по-широка гама от цветове от стандартните sRGB дисплеи. И ако не можете да си го представите, ето един страничка, на която се вижда разликата. Първата картинка е цвета при sRGB дисплей, втората при wide color gamut или P3 дисплеи, а третата е това какво на практика не виждате на втората (ако гледате със sRGB дисплей). Ето например, iPhone SE си има стандартен sRGB дисплей и някои неща липсват (разбирайте, че няма разлика между първата и втората картинка). При iPhone X - разлика между първата и втората картинка има.

    

   И това обаче не е всичко. Резолюцията на iPhone X e 1125 x 2436 пиксела и според мнозина е супер нестандартна. Всъщност е точно такава, каквато трябва да бъде.. Не е като да са казали "айде да е малко повече от Full HD ама не прекалено, че да не ни излезе скъпо". Зад странната на пръв поглед резолюция има много логика…

   Всичко тук, опира до разработчиците на приложения. Разговарях с разработчик на приложения за iOS по темата и се оказа, че те работят в точки, не в пискели. И така още от първите iPhone 2G, 3G и 3GS. Независимо как Apple увеличават дисплеите в смартфоните си, програмистите работят в точки. Резолюцията в пискели, на всеки iPhone пък е тези точки, умножени с число… Ето по тази класация например, пикселите на iPhone X са точно по три, спрямо точките. Разбирайте в една точка има три пиксела на широчина и три на височина - общо 9 пискела. Разработчиците обаче не се интересуват от тези неща - те работят в точки, и после XCode (програмата на която се пишат iOS приложения) - автоматично се оправя с различните версии на приложенията за различните iPhone-и.

    

   И ако си мислите, защо пък това би могло да ви интересува, ето го и отговорът. Приложенията за iPhone X трябва да се преработят за да се възползват от новия дисплей. Преработката не е сложна. Т.е - напълно е възможно в кратки срокове, приложенията да бъдат оптимизирани за iPhone X. А това вече - ви касае.

    

   Помислено е. Определено.

    

   Естествено, налице е 3D Touch технологията на Apple, за разпознаване на силата на натиск върху дисплея. Няма изненади - всичко си работи прекрасно.

    

   Естествено, говорим за True-tone дисплей, като вие избирате дали да го активирате или не - също както при iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Ще ви припомня, че True Tone технологията на дисплея, е като на активиран в различна степен Night Shift от iOS, но на хардуерно ниво. На практика, True Tone се заиграва с цветната температура на дисплея и е направена, за добро и да изглежда по-добре. По-малко реални цветове ще виждате, но е по приятно за окото.

    

   И…

    

   One more thing… както казваше Стийв Джобс…

    

   iPhone X има OLED дисплей, като този тип дисплеи, се характерни с най-доброто “черно”, което можете да видите. Получава се много просто. OLED дисплеите нямат подсветка, като вместо това светят самите пиксели. Съответно “чисто черния” цвят при тях се получава, просто като пикселите не светят. На теория, това би трябвало да пести батерия. Колко точно пести и дали пести, в случая не е толкова важно. Важното обаче е, че с iOS на Apple, има DARK MODE или тъмен режим на използване на iPhone. Кръстили са го SMART INVERT COLOURS и при OLED дисплея на iPhone X - изглежда блестящо. На практика навсякъде из приложенията, фонът от бял става черен и буквално се слива с рамката. Ефектът се получава именно, заради перфектно черно на дисплея. Това е. Естествено, както казах, това ще ви пести и батерия. Не съм засичал, но ще пести.

    

   FACE ID:

    

   Стигаме и до Face ID технологията на Apple за разпознаване на лица. Факт е, че с iPhone 5S преди около 5 години, Apple направиха модерни сензорите за пръстови отпечатъци. Факт е също, че потребителите по онова време си казваха "За какво ми е пръстов отпечатък, за да си отключа телефона?", "Не искам Apple да ми имат пръстовия отпечатък", "Не работи достатъчно бързо" и още куп други изказвания. Сега, никой вече не мисли така и потребителите до такава степен са свикнали със сензора за пръстовите отпечатъци, че смартфон без сензор за пръстови отпечатъци, просто не е истински смартфон.

    

   Какво се получава сега...

    

   - Microsoft и Nokia пуснаха смартфон със сензор за сканиране на ириса на очите в края на 2015 година...

   - Samsung имат своя собствена версия на сканирането на ириса на очите и лицево разпознаване...

   - Може да споменем, че самата Android платформа поддържа някаква форма на лицево разпознаване още от Android Ice Cream Sandwitch...

    

   Нито една от тези технологии обаче, не е дори близо до Face ID на Apple. Известният анализатор Минг-Чи Куо, дава на Apple 2 или дори 3 години преднина пред останалите производители на смартфони, само заради напредналата Face ID технология в iPhone X. Ето какво прави Face ID на практика...

    

   В прословутия "notch" на iPhone X, буквално е бъкано със сензори и камери - инфраред камера, flood illuminator, сензор за близост, сензор засветлина, високоговорител, микрофон, стандартна предна камера и точков прожектор. Всичкият този хардуер, работи със специално създаден софтуер, за да работи Face ID.

    

   Първо, TrueDepth камерата, чертае 30 000 точки на лицето Ви, като по този начин създава 3D карта. Към тази карта се добавя и снимка от инфраред камерата. Част от A11 Bionic чипсета, преобразува 3D картата и инфрачервения образ в математически алгоритъм и всеки път, при опит за отключване с Face ID, го сравнява със запаметения такъв в iPhone X. Ако има съвпадение - смартфонът се отключва. Ако няма съвпадение - опитайте пак. При 5 погрешни опита - само въвеждането на парола може да отключи смартфона.

    

   И през цялото това време, сензорът за светлина "осъзнава" дали сте на светло или на тъмно, за да предаде правилната команда, дали да се използва инфраред камерата или не, а сензорът за близост измерва разстоянието до лицето ви, за да направи сканирането по-лесно и по-бързо.

    

   Това обаче не е всичко... Face ID се адаптира постоянно и автоматично към промените във външния ви вид. Например при дамите, това е нанасянето на грим. При мъжете - естественото растене на брадата... Ако има обаче драстична промяна, като примерно да се обръснете, след като сте имали голяма брада например, Face ID няма да отключи смартфона. Ще Ви поиска паролата. С въвеждането на паролата, вие потвърждавате промяната в самоличността си и Face ID ще актуализира образа Ви в паметта си. Face ID работи с шапки, шалове, очила, контактни лещи, тъмни слънчеви очила и каквото още се сетите. Достатъчно е да вижда части от лицето ви и инфраред камерата да успее да премине през слънчевите очила за да види очите ви.

    

   За да отключите iPhone X с Face ID, просто трябва да вдигнете смартфона , при което се активира дисплея, TrueDepth камерата, инфраред камерата и всички чорколяци около тях и ще видите едно катинарче, което се отключва. Това означава, че iPhone X е отключен и можете да слайднете с пръст нагоре, за да започнете да си цъкате по него. Не казвам работите, защото е ясно - ще си цъкате с кеф.

    

   Отключването по този начин отнема малко над 1 секунда. Това обаче е по-бавно от отключването с пръстов отпечатък при iPhone 8 и iPhone 8 Plus например. Ето един малък трик, с който да ускорите процеса. Просто не чакайте да видите отключеното катинарче, за да плъзнете с пръст за преминаване към началния екран. Още с вдигането на смартфона и светването на дисплея - слайдвате с пръст. Ще видите екран с надпис Face ID и през това време, смартфонът вече ще е отключен. Не зная колко части от секундата бихте спестили, но определено е по-бързо.

    

   Другият вариант, да забързате отключването с Face ID е просто като изключите Attention Aware опцията в настройките на iPhone X. Тази функция на практика следи очите (освен 3д картата на лицето). Хубавото при нея е, че телефонът ще чака “да види” очите Ви, за да се отключи. Ако я изключите - ще се отключва щом види лицето Ви, без да се интересува дали гледате към него или не. Това е по-малко сигурно, защото някой може да отключи телефона, докато спите например… Но пък, отключването ще се забърза още малко. Вие решавате, кое и как да бъде настроено.

    

   Факт е, че Touch ID е по-бърз. Факт е също, че много по-трудно може да се излъже Face ID, отколкото Touch ID (шанс 1 : 1 000 000 при Face ID, срещу шанс 1 : 50 000 в Touch ID). Най-важното обаче е, че с Face ID, Apple правят поредната стъпка към едно още по-лесно и по-естествено отключване на iPhone. Нито ви трябва да се замисляте, нито да поставяте пръст на сензора за пръстовите отпечатъци - просто поглеждате към смартфона и той се отключва. А да не забравяме, че има много интелигентен софтуер тук, който тепърва ще получава ъпдейти. Или пък хардуера.. Първата версия на Touch ID в iPhone 6 и iPhone SE също е бавна, докато Touch ID в iPhone 6s, iPhone 7 и iPhone 8 (както и в Plus версиите им) е толкова бърза, че дори имаше оплаквания от потребители заради високата скорост... Face ID е бъдещето и това е безспорен факт. По-лесно е и не се изисква нищо. Абсолютно нищо. Просто трябва да гледате към смартфона.

    

   И това обаче не е всичко...

    

   Можете да настроите всеки iPhone, да показва или да НЕ показва известията при заключен екран. С iPhone X обаче, нещата вече стоят по-различно. Имате известие и ако го погледне друг човек (не собственика), смартфонът просто индикира че има някакво извести, без да дава никакви подробности от кой е, какво пише и други. Щом Вие обаче погледнете към смартфона, информацията за известието изплува пред очите ви с детайли. Естествено, защото Face ID, TruDepth камерата, инфраред камерата и още купчина сензори са установили че вие сте собственика и имате право, да видите детайли за известията. И да, отново, не е в никой случай нещо без което да не можете, но детайлите са си детайли и знаете - дяволът е в детайлите... Тези малки, дребни и на пръв поглед незначителни екстри, които карат феновете на марката, да са истински фенове... Нещата от живота..

    

   КАМЕРИ:

    

   Притеснявам се, че видеото започва да става прекалено дълго и затова ще премина набързо през нещата, които вече съм коментирал в ревюто на iPhone 8 Plus. Прегледайте го, там ще намерите по-подробна информация за всичко, което ей сега ще претупам набързо. А това са камерите и хардуера...

    

   И така iPhone X има почти същите камери като тези в iPhone 8 Plus. Всъщност са още по-добри...

    

   На гърба има две камери. Едната е широкоъгълна, 12MPx с F/1.8 бленда и оптична стабилизация на изображението. Втората е с телеобектив, отново 12MPx, но вече тя също има оптична стабилизация на изображението и по-отворена F/2.4 бленда. На нея се дължи и двойното приближение без загуба на качеството и за къде без любимия ми Portrait режим на снимане. А от iPhone 8 Plus насам - за къде и без още по-любимия ми Portrait Lighting режим на снимане. Тук става чудеса... Бла-бла-бла.. Снимките са супер, бокето е превъзходно и все неща, които сме виждали и при iPhone 8 Plus. На теория, снимките от iPhone X, трябва да са още по-добри от тези на iPhone 8 Plus. На практика, за мен, и двата смартфона снимат божествено и лично аз трудно бих могъл да дам оценка, която би могла да се сметне за представителна извадка. Пичовете от DxOMark обаче са "светила" в областта и според тях, iPhone X прави най-добрите снимки сред смартфоните до момента. Първата позиция е на Pixel 2 смартфоните на Google, но ако се вгледате в оценяването им, ще забележите, че iPhone X дава 101 точки при снимките, което е най-добрият резултат за смартфон и втората му позиция в общата класация се дължи на факта, че се представя малко по-зле от Pixel 2 при снимане на видео. Така че, на тема снимки - шампион.

    

   Шампион е и на тема снимане на видео или поне на видео с 4K резолюция при 60 кадъра в секунда и slow motion видеа с 1080p при 240 кадъра в секунда. За това, заслугата е на Apple A11 Bionic чипсета и новите HEIC/HEVC формати при снимане. Повече за тях - непременно вижте ревюто на iPhone 8 Plus. Важно е, а не искам да се повтарям.. И това видео би станало още по-дълго, отколкото е….

    

   Предната камера е като тази в iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Новото и някак юбилейно тук е, че Apple използват и Face ID технологията, за да осигурят Portrait и Portrait Lighting режимите на снимане и на предната камера. Иначе казано, селфитата Ви ще стават още по-яки и по-арт. А това е важно, защото вероятно на всеки му е омръзнало да гледа селфита в тоалетни. С portrait lightning нещата ще се оправят от самосебе си. Разбира се, Portrait Lighting все още е в бета и не очаквайте винаги блестящи резултати. Но и с Portrait режимът беше така, а сега е супер...

    

   ХАРДУЕР, БАТЕРИЯ И ЗАРЕЖДАНЕ:

    

   Хардуер, хардуер, хардуер… Като изключим OLED дисплея, Face ID технологията с “всичкото сензор в нея” както се казва и камерите (макар, че изключих почти всичко до момента), iPhone X има почти същия хардуер като този в iPhone 8 Plus.

    

   Първо - два разкошни стерео високоговорителя. Имат плътен звук, стерео ефект и гледането на видеа в YouTube например си е истинско удоволствие.

    

   Второ - RAM. Същите 3G RAM. Изключително важен момент. Мечо Пух е казал “колкото повече - толкова повече”. Е не е като Android смартфон с  8GB RAM, но пък управлението на паметта в iOS е невероятно добро и 3GB са предостатъчни. Напълно и категорично.

    

   Трето - чипсет. Същият Apple A11 Bionic чипсет, за който говорих много в ревюто на iPhone 8 Plus. Ако не сте го гледали, вече знаете - цъкате там и го гледате...

    

   Накратко, Apple A11 Bionic чипсетът е от 6 процесорни ядра - две "високо производителни" и четири "енергоефективни". Няма друг смартфон с толкова як чипсет. A11 Bionic си е най-мощният чипсет на пазара в момента. Изобщо. Изкарва над 220 000 точки в AnTuTu за цялостно представяне, а в GeekBench4 над 4000 в single-core теста и над 10000 в multi-core теста, което е сходен резултат с 13 инчовия Macbook Pro от 2017 година. А това е много..

    

   Причината за високата производителност е простичка. Крие се в шестте ядра и забележете - те могат да работят едновременно. И тогава “край на мача” и убийствените резултати в бенчмарк тестовете. Подробности - в ревюто на iPhone 8 Plus.

    

   Колкото до вградената памет, iPhone X се предлага в две версии - със 64GB и със 256GB памет. Имайте предвид, че заради новите HEIC и HEVC контейнери, версията с 64GB ще Ви е напълно достатъчна. Именно поради тази причина, тя ще е и още по-трудна за намиране, но предполагам, че няма да върнете и версията с 256GB.

    

   Любопитен момент в новия iPhone X е, че той има две батерии вместо една. Причината, Apple да ги разделят е, че просто няма никакво свободно място. Все пак са събрали всичко от iPhone 8 Plus (че и отгоре) в далеч по-компактен корпус... Резултатът е две дънни платки и две батерии, като общия капацитет на батериите в iPhone X е дори малко по-голям от този в iPhone 8 Plus. Иначе казано, очаквайте перфектен живот на батерията с едно зареждане. Разбирайте, че без проблем ще издържи цял ден на голямо натоварване.

    

   А като стана дума за зареждане, iPhone X поддържа бързо зареждане и безжично зареждане. Супер. Не е ново за Samsung например, но е добре, че вече го има и в iPhone. Само, че има уловка...

    

   За да зареждате "бързо", ще трябва да си купите допълнително зарядно от Apple и както се досещате, то не е евтино. За да зареждате безжично пък, също трябва да си купите пад за безжично зареждане, като Apple-ския такъв ще се появи в началото на следващата година. И естествено - също няма да е евтин.

    

   Но спокойно - има решение и за двете...

    

   За по-бързото зареждане на iPhone X, просто използвайте зарядно от iPad. Колкото до безжичното зареждане, можете да си закупите произволно Qi безжично зареждане и то ще зареди Вашите iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X.

    

   С iOS 11.2 Apple ще пуснат и бързо безжично зареждане. Естествено, то няма да работи с обикновен и евтин пад за безжично зареждане, но не може всичко да е хем евтино, хем перфектно, нали? В специалните оферти на сайта ни, в момента има евтини падове за безжично зареждане - вижте ги.

    

   Новата iOS в iPhone X.

    

   Стигаме и до iOS 11 и новият начин на работа с iPhone X. Тук е сложничко за обяснение, но пък изключително простичко за показване.

    

   Първото, което трябва да знаете е, че ако Apple наричат премахването на 3.5 мм жак - “кураж”, то цялостната промяна на работата с iOS 11 в iPhone X си е чиста смелост. Разберете ме правилно, ако "кураж" е премахването на 3.5mm жак, тук си е кураж по 100. Или по 200. Поне... Потребителското изживяване при работа с iPhone X е ново. Изцяло ново. Всичко е променено. Всичко вече е с жестове.

    

   В продължение на 9 години, Apple не промениха потребителското изживяване в iOS. Сега, с юбилейния iPhone X, нещата се промениха. Дали промяната е към добро обаче...?

    

   ДА. Със сигурност.

    

   Всъщност, Apple нямаха и избор като цяло. Модерните "безрамкови дизайни" в смартфоните през 2017 година, доведоха до премахването на емблематичния за Apple Home бутон и това промени изцяло правилата на играта. Да не забравяме, че Home бутонът в iPhone, правеше всичко. Абсолютно всичко. И сега, с премахването му - всичкото, трябва да се прави от друго “всичко”.

    

   Ще започна с най-очевидното...

    

   Предвид, че iPhone X вече няма Home бутон, който да натиснете, за да видите просто колко е часа, а е досадно да търсите Power бутона някъде по рамката, Apple са добавили функцията Tap To Wake или “събуждане на дисплея” с тапване. Дотук добре… Обаче…

    

   Хората са казали, че дяволът е в детайлите. А тук има два детайла. Не са нещо без което не можете, но създават адски добро впечатление.

    

   Първо. Щом тапнете на дисплея за да се събуди - обърнете внимание, че се събужда отдолу->нагоре. Иначе, самата функция сме виждали в редица китайски смартфони много преди големите брандове. Тук обаче е направено с гъдел. Просто е различно и както всичко при Apple - с внимание към детайла.

    

   Вторият момент е, че докато при останалите смартфони буквално трябва да се тапне (независимо дали е веднъж или два пъти), в iPhone X работи със съвсем леко докосване. Честно казано, помислих си, дали пък не са използвали Always On дисплей функционалността при OLED дисплеите (но без да показват нищо), за да го направят да реагира на толкова лек допир. Нямам идея и последното си е чиста спекулация от моя страна, но е факт, че никога не съм виждал Tap to wake, да работи по този начин… Никога.

    

   Ок. Събудихме телефона... Вече обясних как става отключването с Face ID. Сега е време да стигнем до началния екран или "натискането" на Home бутона при предишните модели iPhone... "Натискането на Home бутона" вече е най-основният жест в iPhone X - слайд от долния край на екрана -> нагоре. И хоп - отивате на началния екран. Лесно и просто.

    

   Двойното натискане на Home бутона, беше мултитаскинг или отварянето на екрана с последно използваните приложения. Сега, това също е с жест - слайд от долния край на екрана -> нагоре, но щом приплъзнете дори малко -> трябва да задържите докато се появи концепцията на "картите" (т.е. отворените приложения) в iOS...

    

   Тук има няколко неща, които е добре да знаете. Ако сте heavy user, след няколко дни работа, може да ви се стори, че този жест ви е малко бавничък.. Поне на мен така ми се стори - просто моментът с изчакването ми идва в повече. Аз съм бивш BlackBerry потребител и тук нещата са доста сходни…

    

   Ето един съвет - опитайте да изпишете буквата "Г". Т.е - нагоре и надясно, както при BlackBerry 10 смартфоните се влизаше в хъба. Отново попадате в Recent Apps. Едва ли ще спестите кой знае колко време с това, но поне няма да бездействате. На мен ми хареса, просто защото обичам всичко да се случва бързо. Естествено, същото можете да го направите и с нагоре и наляво…. Както ви е по-удобно и според това, с коя ръка използвате смартфона.

    

   Да предположим обаче, че сте във фейсбук приложението и поради някаква причина влезете във фейсбук месинджър.. Най-удобният метод преди, беше като тапнете на надписа с предходното приложение в горния ляв ъгъл на екрана. Ок - тази опция я има и сега, но предвид по-високия дисплей на iPhone X, това не е толкова удобно, а в моя случай - не е и достатъчно бързо. Затова има изцяло нов жест и мой личен фаворит.

    

   Просто слайдвате от ляво -> на дясно, върху линията в долния край на док-бара. Воала - вече сте в предходното приложение. По-бързо, по-лесно и по-удобно - просто няма накъде.

    

   Всъщност, този жест ви предвижва измежду всички последно отворени приложения от Recent Apps екрана. Едва ли ще помните, кое след кое приложение сте отваряли, но превключването измежду две съседни, вече е РАЙ. Анимацията дори няма да е коментирам - разкошна е. Още по-яка е, ако решите да впечатлите някой и да изпълнявате ето този жест с "отмятане". На практика, започвате жест нагоре, завивате вляво или вдясно (според това към кое приложение искате да се предвижите) и завършвате надолу за да го изведете на екрана. Простичко е - това са Apple.

    

   Има и още. Reachability или свалянето на целия интерфейс надолу, за да достигнете до горния край на интерфейса също е тук. За целта, просто слайдвате от лентата -> надолу.

    

   Обратно със слайд нагоре - излизате от reachability.

    

   Известията и Control center-а вече са изместени със слайд съответно от горните ляв и десен край на дисплея -> надолу. Важи и при активиран reachability режим на интерефейса.

    

   Непроменен е единствено жеста за Spotlight Search - той си е със слайд от средата на дисплея -> надолу.

    

   Има ревюъри в мрежата, които се оплакват, че убиването на приложения в iPhone X е неудобно и бавно. Налага се първо да отворите Recent Apps екрана, след това да задържите с пръст върху някое от тях (за да активирате режим на редакция на този екран) и чак след това да тапнете на "-"чето или да слайднете нагоре за да убиете някое приложение. Ето какво е моето мнение - това действие изобщо не Ви трябва. iOS си знае работата и управлява RAM паметта по-добре отколкото предполагате и по-добре, отколкото си мислите, ще вие ще бихте я управлявали.. "Убиването" на приложения не Ви носи нищо повече. Просто не го правете. А ако се наложи някога - е веднъж в годината, ще се жертвате и ще използвате тази бавна процедура…

    

   Като цяло, концепцията с жестовете за управление, без съмнение е бъдещето при смартфоните. И това е добре, защото просто е по-удобно, по-лесно и по-бързо. Тя обаче, за да сме докрай коректни, не е точно на Apple…

    

   Всеки, който е ползвал BlackBerry с BlackBerry 10 платформата на канадците (преди те да се откажат от нея в полза на Android разбира се), ще види приликата. Всичко е с жестове, всичко е много интуитивно, лесно и бързо.. Да, така е… Просто при BlackBerry 10 платформата, жестът нагоре, води до Recent Apps или последно отворените приложения, а не до Home екрана, както е при iPhone X.

    

   Всъщност, и BlackBerry не са “измислили” жестовете…

    

   Първите жестове в смартфон и тези, които аз вярвам че са първоизточник на всичко което виждаме в момента, са жестовете в Palm Pre от далечната 2009та година. И ако ви се струва странно, ето погледнете за какво става въпрос…

    

   Имате си концепция с “карти” за последно използваните приложения. Това, под една или друга форма, се използва във всеки смартфон и всяка мобилна операционна система в момента.

    

   От всяко отворено приложение, с жест от долния край на екрана -> нагоре - се предвижвате до... къде…. До екрана с всички приложения… Точно както е при BlackBerry 10… Излиза, че BlackBerry са приели по-буквално идеите на PALM за това, къде трябва да води този жест, спрямо Apple…

    

   И това не е всичко. Ако направите жест от долния край на екрана и задържите, ще видите още нещо познато… При Palm Pre, този жест извежда готина лента, която показва док-бара, дори докато сте в някое приложение.. По този дава бърз достъп до всичко на док-бара - лесно е и спестява време… В iPhone X - подобен жест, извежда последно отворените приложения. Отново, не е съвсем точно копирано, но пък идеята за използването на този жест я има..

    

   Има нещо обаче, което е взето дословно…. Още през 2009 година, Palm Pre можеше да превключва между приложенията със слайд от ляво на дясно и обратно. И понеже има малък дисплей, PALM (най-големите пичове за мен), направиха в PRE - зоната под дисплея да е активна и да поддържа жестове. Ми супер. При безрамковия iPhone X, изглежда, че жестът отново е на мода. Или ще стане модерен. Все пак, ако Apple не го направят модерен, то кой друг би могъл…

    

   Истината е, че всеки производител на смартфони, взаимства от другите. Всеки се стреми да подобрява продуктите и услугите си. И това е нормално. Даже е добре. Споровете, кой от кого бил откраднал, кой е бил пръв просто не са продуктивни. По-добре е да се коментира, кой как точно го е направил, къде е направено по-добре и кой го развива… Естествено, това е моето мнение по въпроса.

    

   Добър пример за “развиване на идея” е лицевото разпознаване в iPhone X. Face ID. Самата идея за лицево разпознаване я има от много години. Реализацията при iPhone X обаче е различна. Още по-хубавото, че веднъж направена, тя им да още направления за развитие… Естествено, става въпрос за най-забавната част от видеото - анимираните еможита в iPhone X.

    

   Става въпрос за тези анимирани чудеса, които са тотално безсмислени, но адски забавни.. Предната камера, заедно с участието на инфраред камерата от време на време, имитират вас и вашето изражение на лицето, докато говорите. По този начин, можете да изпращате анимирани аниможите в iMessage до други iPhone потребители. Веднъж щом сте изпратили нещо обаче, можете да го запаметите като видео на iPhone X и след това, същото това видео да изпратите по скайп, вайбър, whats app, телеграм и каквото още се сетите. Няма проблем. Ако сте креативни - можете да направите чудеса с анимираните еможита. Отново - няма реална ползва, но пък е най-забавното нещо на света… Или поне в началото е така :)

    

   И така, що е то iPhone X? iPhone X е революция. Революция в дизайна, ревюлюция в дисплея, революция в лицевото разпознаване, революция в хардуера, революция в софтуера. Революция в емотиконите. И още много революции… iPhone X е революция. Да, скъпичък е, но това са Apple и феновете на компанията не би трябвало да бъдат изненадани. Добрата новина е, че и останалите производители на смартфони стават все по-добри и със сигурност, не биха позволили на Apple да вдигат още кой знае колко цената. Просто защото при голяма разлика в цената, дори върлите фенове на компанията - може да преминат към друг бранд...

    

   Накратко. Ако сте фенове на компанията и на това, което видяхте… И ако парите не са ви проблем - вземете си iPhone X. Убеден съм, че ще Ви хареса. Естествено, ако сте фенове на компанията, но iPhone X е скъпичък за вас (както в моя случай например) - огледайте се в iPhone 8, iPhone 7, iPhone 6s, Plus версиите им и разбира се iPhone SE.

    

   Тази година, iPhone-и да искате. На пазара се предлагат цели 3 поколения iPhone и супер компактния iPhone SE (който е с хардуер на iPhone 6S) и също е доста разумен вариант… Избор има. И то голям…


   Това е всичко.

 • Разгледани продукти
   • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
   • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.
  • Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...