• iPhone XS Max Dual SIM видео ревю

   Има три неща, които трябва да знаете за iPhone XS и iPhone XS Max.
   - Първо, тази година iPhone XS и iPhone XS Max са еднакви като дизайн и параметри. Разбира се, без очевидната разлика в размера на дисплеите и батериите. Т.е гледайте на тях като на просто различни по размер смартфони.
   - Второ, те са типичния S-ъпгрейд на iPhone X от миналата година. Т.е. - те iPhone XS, и iPhone XS Max онаследяват дизайна от iPhone X от миналата година. Както казах в ревюто на iPhone X тогава - това е бъдещето на Apple. То включва издължени дисплей, прорез в горната част на екрана, TrueDepth камера за 3D лицево разпознаване и НЕ включва физически Home бутон.
   - И трето, както вече казах, iPhone XS Max има версия за Китай с две, физически СИМ карти, докато iPhone XS няма такава. Той се предлага само с една, физическа и една eSIM карта, която на практика и поне към момента е неизползваема в България. Останалото е еднакво - един и същ чипсет, едно и също количество RAM, едни и същи камери и така нататък..

   Всъщност, ревюто се забави с около седмица, защото държах да Ви покажа именно тази версия - истински двусимовата за Китай. Citytel.bg реагираха светкавично и вече се предлага в онлайн магазина им.

   Т.е - почти всичко, което ще кажа в това видео за iPhone XS Max, ще важи и за iPhone XS (без опцията за две сим карти).

   Въпросът в момента е, дали iPhone XS и iPhone XS Max са достоен S-ъпгрейд на миналогодишния iPhone X? Краткият отговор е простичък и категоричен - “ДА. На 100%”. Нещата обаче са доста по-сложни, а и доста интересни, когато навлезете в детайлите. А знаете - аз си падам по детайлите.

   И така, да започвам.

   Дизайн.

   iPhone XS е идентичен като размер с iPhone X от миналата година. iPhone XS Max пък е абсолютно еднакъв на размер като iPhone 6 Plus, iPhone 6S Plus, iPhone 7 Plus и iPhone 8 Plus. Разликата с изброените разбира се е в дизайна с лицева част, изцяло заета от дисплея, точно както е в iPhone X от миналата година. Така, в един същ като размери корпус, дисплеят от 5.5 инча -> нараства на 6.5 инча. За един и същ физически размер на целия смартфон - това си е супер сделка.

   Едно леко отклонение… Ако се чудите защо тази година сме на “Max” а не на “Plus” вълна, ето Ви отговора. Plus версиите на Apple са огромен успех за компанията. С всяка година, те стават все по-популярни и се продават повече от обикновените им “не-плюс” модели. Тази лоялност на потребителите трябва да се уважава и това е причината, Apple да направят iPhone XS Max със същия размер, като този на моделите по-горе. Предвид обаче, че всичко отпред е дисплей, това естествено означава, че това е възможно най-големият дисплей, който Apple могат да поберат в този смартфон. Оттам идва и MAX, това е максимално големия дисплей за този физически размер на смарфона. Иначе казано, iPhone XS Max има МАКСИМАЛНО ГОЛЯМ ДИСПЛЕЙ за този размер на устройството. Това е. Простичко е.

   iPhone XS и iPhone XS Max имат леки промени в дизайна, спрямо миналогодишния iPhone X - допълнителни антени за по-висока LTE скорост и съвсем малко (разбирайте незабележимо малко) по-голям размер на модула с камерите. Това са неща, които вероятно не Ви интересуват много-много…

   Иначе, отново има сандвич от стъкло и метал, разбирайте гръб от стъкло, отпред е дисплея или отново стъкло, а между тях в случая е неръждаема стомана. Тази година, Apple представиха и нов цвят - GOLD, като стоманената рамка е със златист цвят а гърбът малко наподобява на миналогодишния прасковен цвят в iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Аз не обръщам много внимание на цветовете по принцип, но този е готин. Има голям хайп покрай новия цвят, като основната причина според мен е, че ако имате ТОЗИ цвят на iPhone XS например - по-запознатите отдалеч би трябвало да познаят, че сте с iPhone XS а не със стария вече iPhone X. Като сте дали една торба пари за най-новия модел - добре е да се знае все пак… Аз така си го обяснявам този хайп около новия, златен цвят. Разбира се - може и да греша.

   Ако новите антени и леко променения модул с камерите не са достатъчно важни промени за Вас, ето нещо наистина голямо. Apple твърдят, че за гърба на iPhone XS и iPhone XS Max са използвали най-здравото стъкло в смартфон до момента. Разбира се, все пак си остава стъкло и ще се счупи ако “работите” в тази посока. От друга страна, JerryRigsEverything прави няколко много “смели” теста в YouTube, при които изпуска смартфона от най-различни височини. Ще сложа линк към цялото му видео - изгледайте го. Ще се изненадате колко изпускания успява да издържи новата ябълка, преди да се счупи. Самият той, признава че предишния iPhone X се счупва още при първото падане. Ето и извода…

   Ако, стъклото на новите iPhone XS и iPhone XS Max наистина е толкова здраво, колкото изглежда, не подценявайте този ъпгрейд - той е огромен! Аз използвам iPhone X, чийто гръб вече сменях (разбира се със съдействието на Citytel.bg) и мога да Ви кажа, че нещата никак не са евтини. В случай, че iPhone XS и iPhone XS Max издържат дори едно изпускане - донякъде сте избили разликата в цената между iPhone X и iPhone XS. Отново - това е изключително важен момент, на който повечето ревюъри не обръщат голямо внимание. Аз Ви съветвам, да вземате и тези неща предвид - все пак говорим за пари.. И така, на тема дизайн - заздравеният стъклен гръб лично за мен, е много важен ъпгрейд.

   Друг важен момент в новите iPhone XS и iPhone XS Max е, че те вече са IP68 сертифицирани, което означава че са устойчиви на прах, влага и пръски вода . Според Apple, това означава, че ще издържат до 30 минути, на до 2 метра дълбочина. Тук има уловка обаче - предупреждават, че с използването, тази устойчивост може да намалее с използването на смартфона и забележете - повредените от влага смартфони, не се ремонтират гаранционно. Написано е с дребен шрифт, но може да го видите на сайта им. Иначе казано телефоните най-вероятно ще издържат, НО - не си правете експерименти. Това НЕ СЕ поддържа гаранционно. Въпреки това, IP68 сертификатът все пак е ъпгрейд и го броя като такъв… Ето и още нещо в този ред на мисли - iPhone XS и iPhone XS Max ще работят нормално и с мокър дисплей или съответно мокри пръсти. ОК е…

   И за да станат три важни ъпгрейда на тема “дизайн”, тук ще включа и ъпгрейда на стерео високоговорителите. Те отново са два, но - това не е нещо ново за iPhone. Този път обаче, звукът е още по-силен, като лично според мен - заслугата е на този високоговорител тук горе. Той вече е по-мощен, което автоматично се отразява положително на цялостната звукова картина - стерео ефектът се усеща още по-добре и като цяло звукът е по-балансиран. Не е кой знае какво, но се усеща и доставя удоволствие. А, както знаете - кеф цена няма.

   И след добрите новини до момента, ето и две издънки от страна на Apple… iPhone XS и iPhone XS Max отново се зареждат през Lightning конектор и отново се поддържа бързо зареждане. Лошата новина обаче е, че и двата смартфона се предлагат със стандартния 5 ватов адаптор, който зарежда бавно. Ако можете да си позволите нов iPhone XS или iPhone XS Max, вероятно не е проблем да си закупите и допълнителен и по-мощен адаптор, което автоматично ще реши проблема. Лошото е, че в сайта на Apple, този мощният, 30 ватов адаптор струва 49 долара, което за България автоматично означава 49 евро или - ето ги още едни около 100лв. Според мен, тук малко се изложиха, но пък - така се става трилионна компания. Apple правят бизнес от всичко. Феновете да му мислят…

   В този ред на мисли, вече няма и преходник от 3.5мм жак за слушалките, към Lightning порт. Той струва 9 долара в Щатите - тук е около 18-20лв. Не е фатално, но все пак - няма го. Да си знаете…

   Ето нещо важно. Citytel.bg ще се опитат донякъде да поправят грешката на Apple и ако си купите iPhone XS или iPhone XS Max от тях, ще Ви подарят по-мощен 12 ватов адаптор за по-бързо зареждане. Само за информация, въпросният адаптор се предлага в Щатите за 19 долара, което в България означава 19 евро или почти 40лв. За да си получите подаръка обаче, трябва да кажете, че сте гледали това видео. Просто е. Който е гледал - получава подарък. Който не е гледал - зарежда бавно. И още по-хубавото е, че това с подаръка, този път важи за цяла година - до края на месец септември, 2019 година. Т.е - до излизането на следващия iPhone.

   А ако решите, направо можете да си закупите безжично зареждане. iPhone XS и iPhone XS Max поддържат безжично зареждане, като Apple изрично упоменават, че е по-бързо от това в iPhone X. При iPhone X се поддържа безжично зареждане със скорост 7.5 вата. Щом в iPhone XS и iPhone XS Max е по-бързо - вероятно 10 вата…? Тук няма как да съм сигурен, но би трябвало да е по-бързо.. Apple просто не лъжат за тези неща.

   Като цяло, на тема дизайн, iPhone XS и iPhone XS Max са достоен S-ъпгред - имат по-здраво стъкло на гърба, по-добър звук през стерео високоговорителите и са IP68 сертфицирани. Благодарение на Citytel.bg, проблемът с бързото зареждане, донякъде ще се реши с подаръка-адаптор, така че - супер. Колкото до адаптора за 3.5мм жак - това едва ли ще е проблем за повечето потребители. В случай че е - той не е и толкова скъп.

   #ChargeGate

   Докато съм на тема Lightning порт и зареждане, е добре да кажа няколко думи за така нареченият #ChargeGate в новите iPhone XS и iPhone XS Max. Предисторията е, че има потребители, които са забелязали че смартфоните им не се зареждат през Lightning порта (т.е през кабел) и зареждането започва едва когато докоснат и събудят смартфона. Това не се отразява на безжичното зареждане - там си зарежда без проблем, разбира се ако имате падче за безжично зареждане…

   Apple реагираха доста бързо и вече пуснаха iOS 12.0.1 която би трябвало да реши този проблем. Ще следим за отзиви в мрежата.

   Дисплей

   Накратко, iPhone XS и iPhone XS Max имат съответно 5.8 инчов и 6.5 инчов OLED дисплей, като според DisplayMate, iPhone XS Max има най-добрия дисплей в смартфон в света. Всъщност, точните им думи са, че е "впечатляващ", "от най-висок клас", "перфектно калибриран и производителен" и "най-добрия дисплей в смартфон". Не го сравняват директно с този на Galaxy Note 9, за който се изказаха по подобен начин, но така както са го написали и предвид, че са го тествали след този на Note 9, вероятно имат точно това предвид. Което пък от друга страна е без значение - техните метрики трудно могат да се усетят с просто око - дисплеят наистина е разкошен и определено е още по-добър от този в iPhone X. Това е.

   Специално при iPhone XS Max, 6.5 инчовият дисплей е нещо невероятно удобно. Ще се повторя че размерите на смартфона са като тези на iPhone 8 Plus, но идеята всичко отпред да е дисплей, носи много позитиви. Огромна площ и писането на текстове е удоволствие. Супер е. Традиционно Plus версиите, а сега и Max версията поддържа и редица приложения в пейзажен режим, което също е яко. iPhone XS Max е по-удобен за работа от iPhone XS и миналогодишния iPhone X и това е факт.

   Т.е - ъпгрейд на тема дисплей има и при двата нови iPhone-а и е супер. А при iPhone XS Max - ъпгрейдът се усеща още повече...

   И така, стигаме и до Хардуера.

   Тук също има ъпгрейди. Става въпрос, разбира се за Apple A12 Bionic чипсета. Разработен е по 7nm технологичен процес и е супер икономичен на тема енергия. Има общо 6 процесорни ядра, разделени на два клъстера - за мощните задачи и за по-леките задачи. Мощните две ядра имат до 40% по-ниска консумация на енергия, а четирите за по-слабите задачи - до 50% по-ниска консумация на енергия. Т.е - съдейки по думите на Apple, всичко опира до икономията на енергия в A12 Bionic чипсета.

   За да си го представите, ето един пример...

   iPhone X от миналата година има 2716 mAh батерия, а прекият му наследник iPhone XS има по-малка 2658 mAh батерия. Според Apple, iPhone XS обаче издържа с около 30 минути повече от iPhone X, с едно зареждане. Е - това е ефектът от 7nm технологичен процес в A12 Bionic чипсета. Колкото до iPhone XS Max, той има 3174 mAh батерия, която пък би трябвало да издържи с около час и половина повече от тази в iPhone X.

   Така. Аз не съм проверявал тези твърдения. Мога да кажа обаче, че батерията на личния ми iPhone X, без проблем ми стига за цял ден работа със смартфона. Батерията на iPhone XS Max издържа повече, но дали с час и половина повече или не чак толкова много - просто не мога да преценя. Приемам, че батерията на стандартния iPhone XS издържа колкото тази на iPhone X, а тази на iPhone XS Max - малко повече. И това ми стига. Супер е.

   Освен това, имайте предвид и че iPhone XS и iPhone XS Max, никога не изтощават батерията докрай. Дори при напълно изтощена батерия и на практика нефункциониращ смартфон, iOS 12 в iPhone XS и iPhone XS Max, могат да активират NFC чипа, за да се правят разплащания или за отключване на дома, който си е направил "умен дом" разбира се...

   Силата на Apple A12 Bionic чипсета обаче, не е само в икономията на енергия. Apple A11 Bionic чипсетът в iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X, беше топ чипсетът за миналата година. Сега, A12 Bionic буквално взема щафетата и съответно е топ чипсетът за тази година.

   Двете процесорни ядра за тежките задачи, отново според думите на Apple, са с 15% по-мощни от тези в миналогодишния A11 Bionic чипсет. Според AnandTech обаче (аз много ценя тяхното мнение, просто защото много разбират), Apple дори са ограничили мощта в A12 Bionic чипсета. Твърдят, че A12 Bionic може да работи с над 40% по-висока производителност от тази в A11. Твърдят още, че мощта на A12 Bionic е сравнима с мощта на чипсет на десктоп машина и ако продължават така, след няколко години в много области ще надминат десктоп машините. А ако се питате, защо го ограничават - отговорът е лесен... Заради консумацията на енергия - при огромно натоварване, чипсетът няма да предостави необходимата икономия на енергия. А и честно казано, на A12 Bionic и новите iPhone XS и iPhone XS Max така или иначе са пре-пре-предостатъчно мощни.

   Има и още. Ъпгрейд има и при графичния ускорител. Четириядрен е и вече е с около 50% по-бърз от този в A11 Bionic. Най-голям е ъпгрейда обаче в Neural Engine в A12 Bionic. От две ядра в A11, в A12 вече са четири пъти повече или цели 8 ядра. А това е голяма работа. В цифри това означава, че Neural Engine в A12 е 9 пъти по-мощен от този в A11 и може да изпълнява 5 трилиона операции в секунда. 5 трилиона само за сведение се пише с числото 5 и след това 12 нули. 5 трилиона операции в секунда… Това е толкова много, че на практика означава, че прави изчисленията си в реално време.

   Та, A12 Bionic е ъпгрейд. Голям ъпгрейд. Вижте резултатът в AnTuTu например - 359 000 точки. За сравнение, най-високият резултат, който съм получавал при iPhone X е 248 000 точки. Това си е рекорд, както и да го погледнете. Ъпгрейдът тук е огромен. Съвсем грубо, това е с около 30% по-висок резултат при процесорните ядра и с около 60-70% по-висок при графичния ускорител.

   И въпреки, че едва ли го усетите осезателно при работата из интерфейса и приложенията, имайте предвид, че процесорните ядра, графичния ускорител и Neural Engine тихомълком се грижат за задачи, супер тежки задачи, на който вероятно не отдавате голямо значение. И те работят гладко... А работейки гладко, доставят усещането за добре свършена работа. Става въпрос например за функции като AR или добавената реалност, при по-бързото Face ID лицево разпознаване, при еможита и новото memoji, при Smart HDR режима при камерите, за който ще поговоря след малко и други.

   Това обаче не е всичко… Тази година Apple изравниха и увеличиха RAM паметта в новите iPhone XS и iPhone XS Max. И двата вече идват с по 4GB RAM. Има новост и при вградената памет. Освен версии с 64GB и 256GB, вече има и версия с 512GB. Аз използвам iPhone X с 64GB вградена памет и поне за момента ми стига. Сами преценете, дали Ви трябват 512GB памет. Аз лично нямам нужда.

   iOS 12

   iOS 12 не е само за iPhone XS и iPhone XS Max. Въпреки това, ще кажа няколко думи и за нея. Просто е прекалено важна за всички, които използват iPhone. Слушайте внимателно - iOS 12 е оптимизирана, за да работи още по-добре, включително и на по-старите модели iPhone. Може да се каже, че с iOS12 Apple дори са се прецакали малко.. Старите им iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6S работят по-добре, което би могло да откаже собствениците им от покупка на нов iPhone.. iOS 12 е сила. Голяма сила.

   Новост в iOS 12 е Screen Time статистиката. Ти виждате как използвате смартфона, кое приложение използвате най-много, има опция за ограничаване на използването на дадено приложение на ден и всички е супер добре подредено. Работи прекрасно, стига да имате волята да се вслушате в предупрежденията на смартфона. Аз лично ограничих игрите до час на ден, но след като този час мине, аз просто премахвам ограничението и продължавам да играя - т.е ако имате воля, ще ви върши прекрасна работа. Ако нямате - просто ще имате една готина статистика за това колко време и в кое приложение сте загубили.

   Новост е и Shortcuts приложението. Всъщност, за да се сдобиете с него - трябва да си го свалите от AppStore. Преди време, Apple закупиха Workflow стартъп компанията и Shortcuts е като наследник на Workflow. Представете си, че Shortcuts прави нещо “мост” между всички инсталирани в смартфона Ви приложения. А това е голяма работа, защото можете да автоматизирате всичко. Ама наистина всичко…

   По-важното е, че със Shortcuts, Apple най-после направиха Siri използваема. Дори в България. Към всяка задача, която сте настроили в Shortcuts, можете да добавите дума, която Siri да изпълнява. Т.е - Siri вече би могла да бъде много полезна и да активирате гласово най-различни неща. Да, все още ще е на английски, но ще е просто една дума и която Вие изберете. Става.

   Стигаме и до камерите...

   Тук, обърнете внимание, е най-големият ъпгрейд на Apple за тази година. Огромен ъпгрейд, на който малцина отделят нужното внимание. Основните камери на iPhone XS и iPhone XS Max са две - едната е 12MPx, F/1.8 бленда, оптична стабилизация на изображението и PDAF. Втората е телефото сензор, също 12MPx, с F/2.4 бленда, PDAF и осигурява двойния зуум без загуба на качеството.

   Новото е, че тази година, iPhone XS и iPhone XS Max, основната камера е с 32% по-голям сензор от този в iPhone X, което означава достъп до повече светлина и по-добри снимки. По-големият сензор обаче и съвместната му работа с далеч по-мощния изкуствен интелект в iPhone XS и iPhone XS Max, изцяло променят нещата. Тук вече не става въпрос просто за по-добра камера. Лично за мен, става въпрос за изцяло нова и много, много, много по-добра камера.

   Снимките са невероятни. Никакви забележки. Вижте сами. Всъщност, DxOMark нареждат камерата на iPhone XS Max на второ място - веднага след камерата на Huawei P20 Pro. Не съм специалист в тази област и не мога нито да потвърдя, нито да отрека техните резултати. Мога да кажа обаче, че камерата е уникална.

   На какво се дължи всичко това обаче...? ОК - има по-голям сензор, който осигурява повече светлина и логично фокусът става по-бърз и снимките - по-добри. Това обаче далеч не е всичко. Neural Engine играе ключова роля тук. Neural Engine и новото понятие "Smart HDR". Не бъркайте Smart HDR с Auto HDR. Auto HDR си го има и си работи - този режим се активира автоматично и само при нужда. Smart HDR е съвсем друга бира - той може да работи по всяко време и във всички режими на снимане (включително портретен режим). Естествено, допитах се до професионални фотографи, за да разбера логиката зад всичко това.

   За да разберете как работи магията, трябва да знаете няколко неща... Първо, по-хубавите снимки, стават когато има повече светлина. Това е факт. За да се получи повече светлина обаче, трябва да се снима с по-ниска скорост или с по-високо ISO. Дотук добре...

   Както вече казах, Apple от една страна увеличават сензора при основната камера, което осигурява навлизането на повече светлина. Оказва се, че освен това камерата на iPhone XS и iPhone XS Max снима през цялото време (и много бързо), дори преди да сте натиснали бутона за снимане. По този начин, тя събира много кадри, които после се обединяват в един и най-вероятно перфектен кадър. Звучи готино, но има проблем...

   Проблемът се състои в това, че правенето на много снимки за малък интервал от време, на практика си е увеличаване на скоростта на снимане. Това е лошо, защото както казах намалява светлината. За да компенсират това, Apple вдигат ISO-то при снимките. Ок - отново влиза достатъчно светлина, но има нов проблем - вдига се и шума.. Ето тук се намесва и новата Smart HDR функция, която разчита на Neural Engine и агресивно премахва шума. Може би прекалено агресивно на места и това води до така нареченият #BeautyGate.

   Потребители в мрежата предполагаха, че Apple са сложили филтър при правенето на селфита с iPhone XS и iPhone XS Max. Оплакванията им са, че при правенето на селфита, предната камера премахва недостатъците по кожата им, което ги прави по-красиви отколкото всъщност са. Смятаха, че Apple са добавили нещо като "beauty" филтър, който прави снимките по-малко реални. Оттам идва и името - beautygate.

   Оказва се, че не е така. Създателите на едно от най-добрите камера приложения, са описали проблема много подробно (ще сложа линк под видеото). На практика, именно цялата процедура с увеличаването на скоростта на снимане за да се получат много кадри, вдигането на ISO-то за да се увеличи чувствителността и да поеме повече светлина и накрая Smart HDR който премахва шума, водят до този beautygate.

   Ето още един факт.. Предната камера или селфи камерата не е толкова добра, колкото задната камера и тя по принцип успява да поеме по-малко светлина. Оттам - увеличаването на скоростта, вдигането на ISO-то и премахването на шума чрез Smart HDR, на практика са по-агресивни от тези при задната камера. Именно това е причината и потребителите, да се оплакват от BeautyGate основно от селфи камерата.

   В крайна сметка, Smart HDR е супер. Идеята е супер. Очевидно, има нужда от дооправяне на софтуера и най-вероятно в следващата iOS 12.1 ще има такава корекция. А до тогава, ако искате по-реални и по-малко красиви селфита - просто изключете Smart HDR.

   Друга новост в камерите на iPhone XS и iPhone XS Max е опцията за промяна на апертурата, след като сте направили снимката. Тук отново се намесва Neural Engine или изкуствения интелект. На практика, Neural Engine и информацията за дълбочината на обектите на снимката, работят заедно и прецизно отделят обекта на снимката от фона. И под "фона" - разбирайте, че той се отделя на няколко различни нива. Няма как да не сте гледали видеото на MKBHD - там е показано много добре (ще сложа и този линк под видеото). Та при функцията с промяна на апертурата, iPhone XS и iPhone XS Max, на практика прецизно и в различна степен замъгляват фона - разбирайте по-малко замъгляване в началото и повече замъгляване при по-задните обекти. Това пък, прави цялата картина още по-реалистична. Изобщо онзи, супер мощен Neural Engine, за който говорих в частта с чипсета е магията тук. Всъщност, той е магията и в Smart HDR и буквално навсякъде в смартфона... Така че - добре е да го оцените. Именно той прави камерите на iPhone XS и iPhone XS Max изцяло нови и много по-добри от тези в iPhone X например.

   Разбира се, поддържа се Portrait режимът на снимане, заедно с Portrait Lighting, като те вече не са в бета. Т.е - Apple са изчистили софтуера и вече работят още по-добре. И е така - портретните снимки са уникални. Има и запис на видео с до 4К резолюция при 60 кадъра в секунда, което е супер и slow motion видео с 1080p при 240 кадъра в секунда. Slow motion видеото не е с 960-те кадъра в секунда, както при Galaxy S9 и Galaxy Note 9 например, но пък можете да снимате много по-дълго време и със сигурност няма да пропуснете момента. Така че, малко е трики кой вариант е по-добър...

   Заключение.

   И докато най-големия ъпгрейд в iPhone XS и iPhone XS Max е в камерата, за мен лично - има още един, любим ъпгрейд. Това е двусимовата версия на iPhone XS Max за Китай. Най-после. Трябваха им 10 години, за да пуснат iPhone с две, физически СИМ карти, но се радвам, че най-после го има. Не бъркайте стандартния iPhone XS Max с iPhone XS Max DS. В България се предлага стандартния iPhone XS Max с една физическа и една eSIM карта, като eSIM поне за момента е неизползваема тук... За Китай, има специална iPhone XS Max Dual SIM версия с две, физически СИМ карти. И те работят едновременно - като при останалите двусимови смартфони. И двете са активни едновременно, но ако говорите по едната СИМ карта, втората СИМ няма връзка. Ок е. Решението е отиграно с годините - спира се втората линия на всяка от картите и се прави специфично прехвърляне от едната към другата в случай, че няма връзка. Тогава, ако говорите по СИМ1 например и Ви потърсят на СИМ2, вместо да каже на отсрещната страна че няма връзка, ще прехвърли към СИМ1. Там пък, понеже вече е спряна втората линия и няма изчакване - СИМ1 ще даде сигнал “заето” на този който Ви търси и той ще Ви звънне по-късно. Всичко е супер. Аз лично използвам две СИМ карти - една служебна и една лична и предвид, че използвам iPhone - този е нещо като сбъдната мечта за мен. Единственото, което ме спира е - цената естествено...

   Иначе си има всичко. Избирате коя СИМ карта да е Primary или основна и коя да е Secondary (или втора). Оттам можете да кажете на смартфона, коя сим карта да се използва за интернет, коя да се използва за FaceTime и iMessage (да, само едната от СИМ картите може да се възползва от FaceTime и iMessage). В адресната книга, можете да задавате всеки от номерата от коя карта да се набира по подразбиране, което е готино, а в дайлъра - можете да избирате от коя СИМ карта ръчно да наберете номер. Всичко е направено. Не е ядрена физика, но отново - може би прекалено дълго чаках тази функционалност и съм много доволен, че вече я има. Дори на малко по-висока цена...

   Какво излиза? Ъпгрейдите тази година очевидно са навсякъде и iPhone XS и iPhone XS Max определено са достойни наследници на iPhone X. Къде е проблема в такъв случай? Ами - цената... Все пак, ето равносметката...

   Стандартният iPhone XS си струва колкото миналогодишния iPhone X. И преди и сега, това не са малко пари. Ето по-важните ъпгрейди тук - супер здраво стъкло на гърба, по-добри стерео високоговорители, IP68 рейтинг за защита от прах и вода, невероятен дисплей, още по-невероятен чипсет включват ъпгрейди в процесорната мощ, графичния ускорител и Neural Engine и чисто нови камери на гърба. Всичко е по-добро. Не коментирам iOS 12, защото тя работи страхотно и на по-старите им смартфони.

   Следващият… iPhone XS Max струва още малко пари отгоре. Тук обаче, освен ъпгрейдите като при iPhone XS, има и по-голям дисплей и по-голяма батерия. С 6.5 инчов дисплей при същия размер като на iPhone 8 Plus - работата със смартфона е удоволствие…

   И накрая - iPhone XS Max Dual SIM. Още малко по-скъп. Въпреки, че е само за Китай, Citytel.bg вече го предлагат в магазина си. Ъпгрейдите тук са най-много - всички изброени от iPhone XS, изброените от iPhone XS Max и новото - ДВЕ, ФИЗИЧЕСКИ СИМ карти.

   Дали си струва ъпгрейда? Вие трябва да прецените. Лично аз, се оглеждам направо в двусимката. Ъпгрейдите са очевидни и при трите модела, но двусимовата версия би ми дала нещо, което бих използвал най-много в ежедневието си. Остава само, да започна да спестявам от закуски и кой знае - някой ден, вероятно ще се сдобия с такъв.

   Така… Мисля, да приключвам видеото. Може да се говори още много за iPhone XS, iPhone XS Max и двусимовата му версия, но просто няма как да се обхване всичко в едно видео. Дали трябва да си го купите? Ами ако искате най-доброто на Apple и парите не са "един от проблемите Ви" - те всички са страхотни. А ако решите да си купите iPhone XS или iPhone XS Max от Citytel.bg, възползвайте се и от подаръка - просто им кажете, че сте гледали това видео и ще получите подарък по-мощен адаптор за зареждане. Офертата важи цяла година - до края на месец септември, 2019 година.

  • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
  • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.
  • Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...