• Samsung Galaxy S9+ видео ревю

   В това видео ще видите що е то Galaxy S9+, какво ново, какво старо, колко точно е "претворена" новата камера и накрая но не на последно място - колко голямо значение имат Galaxy S9 и Galaxy S9+ за Samsung. А те наистина имат...

   Тази година, хайпът около Galaxy S9 и Galaxy S9+ е по-малък от този покрай миналогодишните Galaxy S8 и Galaxy S8+... Вярно е, че Galaxy S9 и Galaxy S9+ са с почти идентичен дизайн, спрямо Galaxy S8 и Galaxy S8+. Вярно е също, че са и малко по-скъпи от предшествениците си (цените на двата модела съответно са 1599лв и 1799лв с ДДС към момента на снимането на това видео).

   Ок, това обяснява по-слабия интерес на пръв поглед. Какво ще кажете обаче, ако се окаже че Galaxy S9 и Galaxy S9+ са сериозен ъпгрейд на миналогодишните Galaxy S8 и Galaxy S8+? Ще се опитам да покажа най-важните ъпгрейди. Да видим...

   Първи ъпгрейд - дизайн.

   Galaxy S9 и Galaxy S9+ са почти идентични на дизайн с предшествениците си Galaxy S8 и Galaxy S8+. Казвам почти, защото те всъщност са една идея по-ниски, като под "една идея" разбирайте милиметър или два на общата височина, което едва ли може да се усети без директно сравнение. Предвид, че размерите на дисплеите са запазени - познайте къде се губят тези милиметри. Естествено - в рамките под и над дисплея. Galaxy S9 и Galaxy S9+ имат още по-тънки рамки под и над дисплея, което е добре.

   Galaxy S9 и Galaxy S9+ обаче са и малко по-дебели от предшествениците си Galaxy S8 и Galaxy S8+. Тук разликата е още по-малка в милиметри - от порядъка на половин милиметър. Следващ въпрос "Предвид, че са почти идентични и имат еднакви батерии - защо са по-дебели?". Отговорът отново е логичен - всички ние искахме по-удобен сензор за пръстови отпечатъци, от този в миналогодишните Galaxy S8 и S8+. В Galaxy S9 и Galaxy S9+ сензорът вече е перфектната позиция. Това обаче, налага разместване на вътрешните компоненти. Допускам, че именно сензорът влияе малко на дебелината - вероятно просто е над батерията и заема този допълнителен 1 мм. Жертвата си струва. Със сигурност. Просто сензорът за пръстови отпечатъци вече е използваем.

   Има промяна и в използваните материали в Galaxy S9 и Galaxy S9+. Алуминиевата рамка вече е от алуминий клас 7000 (вместо алуминий клас 6000 в Galaxy S8 и S8+) и е с цвета на смартфона. Дребен детайл, но е готино. Поне версията предоставена ми за ревю изглежда доста добре.

   Ето равносметката на тема дизайн...

   Така, Galaxy S9 и Galaxy S9+ са с изтънени рамки под и над дисплея, най-после имат използваем сензор за пръстови отпечатъци и нова, алуминиева клас 7000 рамка с цвета на смартфона. Може да се каже, че Galaxy S9 и S9+ са още по-красиви от предшествениците си. Предвид, че отключваме смартфоните си над 100 пъти дневно (за да проверим нещо набързо), дори само добре позиционираният сензор за пръстови отпечатъци е достатъчно голям ъпгрейд на тема дизайн. Нямам забележки.

   Преминавам към по-малко видимите промени в Galaxy S9 и Galaxy S9+...

   Дисплей. Ще го отбележим като втори сериозен ъпгрейд.

   Galaxy S9 и Galaxy S9+ имат съответно 5.8 и 6.2 инчови и извити от двете страни Super AMOLED дисплей и със същото 18.5:9 съотношение на страните, точно както при миналогодишните S8 и S8+. Имат и същата резолюция - фабрично идват с настройка на 1080 х 2220 пиксела, могат да се пуснат на 1440 х 2960 пиксела, а ако активирате режим за пестене на батерия, могат да работят и в 720 х 1480 пиксела. Имат и Always On Display, опция да избирате цветната температура на дисплея и Blue Light Filter режим на работа, който премахва синята светлина, през тъмната част на деня. Съвсем в реда на нещата, дисплеите поддържат HDR10 съдържание и отново е налице любимата Video Enhancer опция, която подобрява всяко видео, което гледате на смартфона. Естествено, тук е и вграденият в дисплея Home бутон с 3D Touch технология, който връща лека вибрация при натиск. Всичко си имат и са перфектни. Както беше и с дисплеите на S8 и S8+..

   Според displaymate обаче, въпреки че дисплеите на Galaxy S9 и Galaxy S9+ изглеждат като тези в S8 и S8+, те са много, много по-добри. Samsung са се фокусирали върху предаването на абсолютната цветова точност на OLED дисплеите и са постигнали невероятни резултати. Освен това, дисплеите на Galaxy S9 и Galaxy S9+ са с 20% по-ярки от тези на S8 и S8+. Иначе казано, и дисплеите на Galaxy S9 и Galaxy S9+ са ъпгрейд, спрямо тези в S8 и S8+.

   Дотук има ъпгрейд и в дизайните, и в дисплеите на Galaxy S9 и Galaxy S9+.

   Продължавам с третия важен ъпгрейд - стерео високоговорителите.

   Galaxy S9+ в случая (важи и за Galaxy S9), има не един а два стерео високоговорителя, настроени от AKG и с поддръжка на Dolby ATMOS. Крайно време беше това да се случи. Разположени са под и над дисплея и звучат супер. Изключително съм доволен от този ъпгрейд. И са ограничени добре - при моите тестове с максимално увеличен звук нямаше изкривявания. Според Samsung, звукът на Galaxy S9 и Galaxy S9+ е с 40% по-силен от този в Galaxy S8 и Galaxy S8+. Нямам представа дали е така, но съм много доволен.

   Ще отворя една скоба тук... За да приключа с аудиото, имайте предвид, че Galaxy S9 и Galaxy S9+ все още имат 3.5 мм жак за слушалки. Меломаните би трябвало да са доволни. Не просто топ Android смартфон, но един от малкото флагмени на пазара за 2018 година (ако не и единствените), който все още имат 3.5 мм жак за слушалки. Ами - това някак си се превърна в "ниша" и Samsung се възползват от нея. Излиза, че "Потребителите казват, а Samsung слушат". Ако е така - браво на Samsung. Затварям скобата...

   Така, ъпгрейдите вече обхващат три области - дизайн, дисплеи и стерео високоговорители..

   Преминаваме към четвъртия ъпгрейд - хардуера.

   Естествено става въпрос за Exynos 9810 чипсета на Samsung. Всъщност, с Exynos 9810 е версията за Европа, а за Щатите - Snapdragon 845.

   Exynos 9810 е разработен по второ поколение 10nm FinFET процес, осигурява още по-висока производителност (спрямо Exynos 8895 в Galaxy S8 и Galaxy S8+) и използва още по-малко енергия. Samsung твърдят, че Exynos 9810 е с до 40% по-мощен от миналогодишния Exynos 8895 в Galaxy S8. Факт е, че в S9+ няма абсолютно никакво забавяне - всичко се случва мигновено.

   Galaxy S9+ изкарва почти 2400 точки и 8400 точки, съответно в single и multi core тестовете на Geekbench 4. В същия тест, Galaxy S8 пък изкарва около 1850 и 5800 точки - т.е S9 изкарва с около 30% повече в single core и около 44% повече в multi core тестовете.

   На тема RAM обаче, нещата стават още по-интересни. Galaxy S9 се предлага с 4GB RAM, а Galaxy S9+ със 6GB RAM. След малко ще обърна повече внимание колко важен е този факт, но за сега запомнете, че Samsung отдалечават двата си флагмана един от друг - дори само заради RAM паметта, Galaxy S9+ вече е по-добрият избор от стандартния Galaxy S9.

   Очевидно - ъпгрейд има и на тема хардуер. Galaxy S9+ пък е още по-голям ъпгрейд. Естествено, заради 6те гигабайта RAM. T.e ъпгрейдите вече са 4 - на тема дизайн, дисплей, стерео високоговорители и хардуер.

   Стигаме и до рекламираният ъпгрейд - Камерите.. И това е петият ъпгрейд в Galaxy S9 и Galaxy S9+

   Ще започна с предната селфи камера. Тя е 8MPx, с F/1.7 бленда, автофокус, автоматичен HDR и по традиция - е страхотна. Има добавен режим за разкрасяване и поддържа модерния портретен режим за селфита. Samsung го наричат Selfie Focus. Всичко става на софтуерно ниво тук. Портретните селфита са готини. Всичко работи.

   Има и още нещо обаче и това са така наречените от Samsung - AR Emoji.

   AR Emoji-тата са нещо като Apple-ските Animoji - анимирани еможита, които са тотално безсмислени, но могат да бъдат забавни от време на време. Поне в началото. Може би.. Или пък не…

   Освен че са безсмислени, AR Emoji-тата и не работят толкова добре, колкото тези в iPhone X. Вижте в момента например не говоря нищо, а еможито с добавена реалност постоянно помръдва с устни и "аха да каже нещо". Ама не... Със сигурност - няма как да се сравняват с Animoji на Apple, но не е фатално - и двете са безсмислени като цяло.

   Samsung са добавили опция да си създадете Ваше си, собствено AR Emoji или нещо като Ваш аватар, (който изобщо няма да прилича на Вас между другото). Положението е същото - не работи кой-знае-колко добре. Вероятно за да компенсират не дотам доброто изпълнение, Samsung са добавили опция, смартфонът автоматично да създаде куп стикери от Вашето AR Emoji (на практика gif файлчета изобразяващи всякакви емоции с Вашия аватар), които после, да можете да разпращате в различните месинджъри. Ок, стикерите замаза лошото представяне с AR Emoji-тата - това бихте могли да го използвате. Е, все пак ще трябва поне първия път да обясните на човека отсреща, че това на стикера сте ВИЕ, не някой друг. Аз лично, не съм толкова красив, но пък - благодаря на Samsung.

   В общи линии, цялата тази работа а анимираните аниможита и тези с добавена реалност... Вероятно изобщо няма да ги използвате... Но, сега е модерно да ги има и Samsung са сложили "там нещо"... Забравете ги. Все едно ги няма.

   Заложената добавена реалност пък, заедно с режима за разкрасяване, правят възможна още една екстра - Bixby AR Makup или гримирането. Чрез добавена реалност, можете да си сложите червило, пудра, грим, руж и така нататък. Дали ще използвате тази щуротия - отново е много малко вероятно… Препоръчвам да забравите и нея..

   Ето нещо интересно....

   По наследство от S8 серията на Samsung, Galaxy S9 и Galaxy S9+ имат и скенер на ириса на очите и лицево разпознаване. Миналата година, аз лично предпочитах да използвам лицевото разпознаване в S8. Просто работеше по-бързо и по-лесно от скенера на ириса на очите. И забележите - миналата година, скенера на ириса на очите и лицевото разпознаване - НЕ МОЖЕХА да работят заедно - или едното или другото.

   Тази година, Galaxy S9 и Galaxy S9+ също имат скенер на ириса на очите и лицево разпознаване. Хардуерът с който се изпълняват двете функции е еднакъв - т.е. няма нищо ново на тема хардуер.

   Новото е, че за да направят отключването по-сигурно в Galaxy S9 и Galaxy S9+, Samsung са обединили сканирането на ириса на очите и лицевото разпознаване. Кръстили са новата технология "Intelligent Scan". Т.е всичко е същото, но сега трябва да преминете и през едното и през другото. От Samsung твърдят, че Intelligent Scan е по-сигурна и по-надеждна технология (т.е. няма да се лъже лесно). Ами логично е, да е точно така. Аз лично обаче (а предполагам и повечето потребители), просто ще използваме сензора за пръстовите отпечатъци, По-лесно е и по-бързо. В този случай, дори не разбирам усилията на Samsung в тази насока… Но отново - след iPhone X и Face ID, сега отключването с лице е модерно и вероятно Samsung са се почувствали длъжни, да направят нещо по въпроса.

   Дотук с AR Emoji-тата и Intelligent Scan нещата. Не съм впечатлен. Според мен ги има малко по принуда, за да са сравними с подобните екстри в iPhone X. Лично за мен - не им се е получило. Но - може и да греша и да Ви харесат. Ще видим...

   Така. На тема основни камери обаче, нещата стоят съвсем различно....

   Тук е съсредоточена цялата маркетингова стратегия на Samsung. Камерата на Galaxy S9 и Galaxy S9+, както казват корейците, е "претворена". На пръв поглед - нищо кой знае колко набиващо се на очи - 12MPx сензор с оптична стабилизация, 1.4 µm, Dual Pixel технологията на Samsung и phase detection автофокус.

   Обаче…. Както вероятно вече знаете, тук има една доста сериозна новост. Камерите на Galaxy S9 и Galaxy S9+ вече са с променлива бленда - т.е. може да бъде със супер отворената 1.5 бленда или с 2.4 бленда. И забележете - говорим за физическа промяна на блендата, както при фотоапаратите или както при зеницата на човешкото око....

   При слаба осветеност, зеницата на човешкото око се разширява и поема повече светлина за да “вижда” по-добре. Обратно, при дневна светлина, зеницата се свива, защото светлината е предостатъчно. Ами и Galaxy S9 и Galaxy S9+ го могат.

   Можете да изберете с коя бленда да снимате в PRO режим на снимане. Естествено, ще трябва да се съобразите с още куп неща - осветеност, скорост на затвора и други. Ако не сте професионалисти - вероятно ще влизате в PRO режим, само и единствено когато се фукате пред приятели, че камерата Ви може "да прави така" (т.е физическото превключване на блендата от 1.5 към 2.4 и обратно). Ако СТЕ професионалисти -> тогава най-вероятно ще си използвате професионалния си фотоапарат.

   Добрата новина е, че всичко това (с превключването на блендата), става автоматично, докато сте в AUTO режим. Galaxy S9 и Galaxy S9+ избират с коя бленда да снимат, според осветеността на околната среда - при слаба светлина (под 100 лукса) смартфонът превключва на 1.5 бленда, а през деня (когато има добра светлина) - преминава към 2.4 бленда. И всичко работи.

   Ето например тези две снимки са направени в Pro режим, съответно с 1.5 и 2.4 бленда, като всички останали настройки са еднакви. Очевидно е, че при отворената 1.5 бленда, навлиза повече светлина. Разбира се, ако навън е светло, снимките с 1.5 бленда стават прекалено светли, затова ако не сте наясно какво точно правите - добре е да използвате автоматичния режим на снимане.

   На този свят обаче, безплатен обяд няма. Ако снимане при слаба осветеност и автоматичният режим превключи на 1.5 блендата, теоретично фокусното разстояние става малко по-малко. Това означава, че някои от обектите ще са с идеален фокус, а други (малко зад тях или малко пред тях) - няма да са с много добър фокус. Ако това се случи - можете да превключите в PRO режим и да ръчно да изберете 2.4 блендата (тя има по-голямо фокусно разстояние). Иначе казано, автоматичният режим е супер, но винаги може да има “частен случай”, при който да предпочетете ръчните настройки.

   Тук обаче, има нещо още по-важно. Бонусът. Бонусът за Samsung. Той е огромен… Galaxy S9 и Galaxy S9+ са първите в света смартфони с камера с физически, променлива бленда. И чисто маркетингово, това е голяма работа. И Samsung се възползват максимално от този факт - все пак, най-главният според корейците акцент в рекламите им е "претворената" камера в Galaxy S9 и Galaxy S9+.

   Безспорно, камерата е страхотна. Няма никакво съмнение в това. Pixel 2 обаче, постига подобни резултати с 12.2MPx камера с фиксирана F/1.8 бленда. Според профитата от DXoMark, Galaxy S9+ е начело на класацията на тема камера - води Pixel 2 с 1 точка. Според други потребители пък, камерата на Pixel 2 е по-добра от тази на Galaxy S9+... Ти да видиш….

   Аз лично съм склонен да вярвам, че както винаги истината е някъде по средата - в някои условия, Galaxy S9+ ще се справи по-добре от Pixel 2 (например при много слаба светлина и заради по-отворената 1.5 бленда), а при други - обратното. А и подредбата в DXoMark ми е малко изкуствена - забележете, че класацията с най-добри камерафони съвпада с излизането на самите смартфони на пазара. Ето вижте - всеки нов модел има с по 1 точка по-добър резултат… И тук не говорим за интервали от година или две, през които наистина да има някаква революция в областта на камерите... Говорим за смартфони, излизащи през интервал от месец или два време... Трудно ми е да повярвам, че нито един от тези производители не е допуснал някаква дребна грешка и да не е успял "да пребори" флагмана, излязъл миналата седмица или месец... Идва ми в повече и малко като "стъкмистика", но може и да греша… Или пък не...

   Не ме разбирайте погрешно. Камерата на Galaxy S9 и Galaxy S9+ е страхотна, невероятна, превъзходна и каквото още се сетите. Просто при тези малки разлики на върха в класацията на DXoMark, ми е трудно да преценя коя наистина е по-добра или най-добра. Вероятно за повечето потребители, няма да има никаква разлика между камерите на първите три или пет смартфона в тази класация.

   Ще потретя - камерата е страхотна. Всъщност, съвсем очаквано от флагмените на Samsung за последните години. Страхотна беше и в Galaxy Note 8, както и в Galaxy S8 и S8+ преди него...

   Това обаче, не е всичко на тема камери… Galaxy S9 и Galaxy S9+ вече могат да записват Super Slow Motion HD видео (или 720p) при 960 кадъра в секунда. Не е нещо ново за Sony например, но пък групичката на смартфоните поддържащите Super Slow Motion видеа се увеличава, което винаги е добре дошло.

   Mожете да направите доста ефектни Super Slow Motion видеа. Още по-готиното е, че при автоматичен режим на прихващане на движението - Galaxy S9 и Galaxy S9+ сами ще забавят видеото на точното място, което може да е доста удобно. Разбира се, може и ръчно но.... Ако се страхувате да не изтървете момента - по-добре автоматично...

   А най-хубавото е, че цялата тази история, може да отиде като тапет на заключения екран на смартфона. И естествено - изглежда невероятно.. Наистина. Дребно, но много яко. А и на този дисплей - изглежда невероятно.

   Тук има още един, изключително важен момент. Тази година, Galaxy S9+ има втора камера на гърба. Тя отново е 12MPx, има F/2.4 бленда, отново има оптична стабилизация на изображението, phase detection автофокус и осигурява страхотния и модерен портретен режим на снимане и двойно приближение без загуба на качеството. Страхотно е. Портретните снимки са... ЧУДО...

   Стандартният Galaxy S9 от своя страна, няма втора камера. Има същата уникална основна камера, но няма втора камера. Какво означава това обаче…?

   Тази година, Плюс-ът означава нещо...

   Да се върнем малко назад… Вече споменах, че тази година Galaxy S9+ се предлага с повече RAM (S9+ има 6GB RAM, докато S9 е с 4GB RAM). Това е едно...

   Очевидно, Galaxy S9+ има втора камера на гърба, а стандартният Galaxy S9 няма втора камера на гърба… А това е втора и голяма за обикновения потребител разлика между двата смартфона...

   Разбира се, Galaxy S9+ спокойно можеше да мине и само с една камера или само с 4GB RAM. Миналата година например, S8 и S8+ имаха еднакво количествто RAM и еднакъв брой камери на гърба (т.е една камера)….

   Тази година не е така… Повечето RAM и втората камера в Galaxy S9+, увеличават дистанцията му, спрямо Galaxy S9. А това е от изключително значение за Samsung…

   Отново, тази година, ПЛЮСЪТ означава нещо.

   И то не само за потребителите, а и за Samsung. Всъщност - особено за Samsung.

   Дали Ви харесва или не, това е стратегията на Apple, която видяхме още преди 2 години с анонса на iPhone 7 и iPhone 7 Plus. iPhone 7 Plus имаше две камери на гърба и повече RAM, спрямо стандартния iPhone 7 (също както Galaxy S9+ има две камери и повече RAM, спрямо стандартния Galaxy S9).

   Знаете, че Apple обират по-голямата част от печалбата в мобилния сектор. Въпреки, че Samsung продават повече смартфони годишно, те са след тях на тема печалба…

   Очевидно е, че тази година, корейците започват да работят за увеличаване на печалбата. Увеличаването на дистанцията между S9 и S9+ е първата им крачка в тази посока. Galaxy S9+ е по-скъп от Galaxy S9, но е и по-желан - именно заради по-голямо количество RAM и двете камери на гърба. По този начин, потребителите, които закупят Galaxy S9+ (а те няма да са малко), ще платят малко повече пари. Оттам се увеличава и средната, продажна цена на новото дуо. Както се досещате - това означава повече печалба за Samsung. Хитро e и беше крайно време, корейците да се възползват от доказано успешната стратегия на Apple.

   Galaxy S9 и Galaxy S9+ се предлагат със 64GB вградена памет, като ще има и версии със 128GB и 256GB вградена памет. Не че 64GB няма да Ви стигнат (още повече като има и слот за microSD карти), просто чрез версиите с по-голям капацитет на паметта, отново се увеличава средната продажна цена и отново това би било плюс за Samsung. Разбирайте като финансов плюс.

   Ще отворя една скоба тук… Galaxy S9 и Galaxy S9+ поддържат и новия HEVC формат за снимане на видео (също както iOS11 в iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X). Можете да го активирате или деактивирате от настройките на камерата, но ако е включен, всяко записано видео, ще е с почти наполовина по-малък размер. Като се има предвид, че най-много памет заемат видеата, HEVC кодекът си е супер придобивка… Това помага на идеята че 64GB биха могли да са напълно достатъчни, но отново - ще има 128GB-ови и 256GB-ови версии, които пък ще помогнат на Samsung, да увеличат средната продажна цена на S9 дуото.

   За мен, чисто стратегически, Galaxy S9 и Galaxy S9+ не са просто новите флагмени на Samsung. Te полагат началото на една нова пазарна стратегия за Samsung. Стратегия към увеличаването на печалбата. И това е хубаво нещо. Така работи бизнеса.

   Финал - софтуер

   За финал, Galaxy S9 и Galaxy S9+ идват с Android 8.0 Oreo версия на операционната система и Samsung Experience 9.0 интерфейса на компанията. Разбира се, за добро или лошо - тук е и Bixby, както и специалният хардуерен бутон за него. Можете да го изключите асистента, но не и да промените функцията на бутона. И преди беше така, явно така и ще си остане. Samsung държат на този бутон, да използвате Bixby. Или - да не го използвате...

   Трябва да се отбележи обаче, че асистентът на Samsung става все по-добър и лично аз съм впечатлен от интеграцията му в камера приложението. С помощта на Bixby Vision, можете да превеждате текст в реално време, да търсите подобни снимки в мрежата, информация за места и обекти, да разпознавате вина и дори да разчитате QR кодове. И всичко това е лесно достъпно от камера приложението. В крайна сметка, нещата винаги опират не просто до това "да ги има", а и да са удобни за употреба. Тук е удобно.

   Заключение

   И така. Лично за мен, Galaxy S9 и Galaxy S9+ са страхотни. Те са още една идея по-красиви от божествените S8 и S8+ (заради по-изтънените рамки), имат още по-яки дисплеи, имат стерео високоговорители, напълно използваем сензор за пръстови отпечатъци, невероятен хардуер, по традиция страхотни камери (а тази година още по-страхотни), водоустойчиви са и куп други суперлативи. Въпреки, че повечето неща не си личат на пръв поглед, ъпгрейдите са налице и то във всяка една област. Ако имате вече Galaxy S8 или Galaxy S8+, изобщо не е задължително да преминавате към Galaxy S9 или Galaxy S9+, но ако тепърва ще си купувате флагман на Samsung - S9 и S9+ без съмнение са по-добрият избор.

   Особено Galaxy S9+...

   Заради него, спокойно пиша един голям ПЛЮС на Samsung…. Той е страхотен. Както за потребителите, така и за Samsung.

 • Разгледани продукти
   • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
   • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.
  • Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...