• Galaxy Note 10+ видео ревю

   2019-09-13

   Здравейте. Samsung представиха Note 10 и Note 10+ докато бях на море. Върнах се и Note10+ вече ме чакаше за ревю. Отне ми известно време, да го разгледам и в това видео ще Ви го покажа... Защото знаете - всеки може да преразкаже характеристиките, но по-ценното винаги е, да чуете или видите нечие лично мнение по темата, за да прецените дали и за Вас, дадена функция е полезна или безсмислена.. Така, че - в това видео ще Ви покажа Note10+ и какво аз мисля за него. Видеото достига до Вас благодарение на Citytel.bg, за което им благодаря.

   И така. За който не знае - аз съм Николай Великов, а това е Galaxy Note 10+.

   По традиция, започвам с дизайна…

   От една страна, Note 10+ е точно това, което би трябвало да бъде, като наследник на Note9. Определено ъпгрейд на тема дизайн - вече няма почти никакви рамки под и над дисплея, страничните рамки са буквално “невидими”, което разбира се е благодарение на извития от двете страни дисплей и вече има дупка в дисплея за предната камера... Ъпгрейд със сигурност. Сега, миналогодишния Note9 изглежда супер демоде на фона на Note 10+ и това е факт. Ок - точка за Note 10+. Той изглежда, точно както би трябвало да изглежда. Никакви забележки.

   Ако го сравня с Galaxy S10 серията от преди 6 месеца обаче, нещата не са чак толкова различни. S10 смартфоните също нямат рамка под и над дисплея и също имат отвор за селфи камерата.

   При Note 10+ просто отворът и самата камера са по-малки и са в центъра.. Между другото, тази камера е 10MPx-ова с F/2.2 бленда и Dual Pixel PDAF. Супер си е камерката, както беше супер и в Galaxy S10 и S10+ между другото. Тук вече няма обаче depth сензор-а за портретни селфита, който беше наличен в S10+, което БИ могло да е минус за дамите… А може и да не е..

   Разбира се, поддържа се лицево разпознаване и то си работи чудесно. Никакви забележки. Не е сигурно, защото разчита на 2D изображение на лицето Ви и вероятно би се отключило със снимка, но това важи за повечето смартфони на пазара. Може да не е толкова сигурно, но се използва лесно и работи бързо. Това ми харесва. А ако има какво да криете - просто използвате сензора за пръстовите отпечатъци, той е малко по-сигурен..

   А като стана въпрос за него и за да приключа с биометрията - той е тук - вграден в дисплея. Става въпрос за ултразвуков сензор за пръстови отпечатъци, какъвто има и в Galaxy S10 серията. Предвид, че може да стане сложно с допълнителните протектори, Samsung са сложили и протектор на дисплея на Note10+. Така че - първо не го махайте и второ - не си търсете друг. Според някои, този ултразвуковия сензор за пръстови отпечатъци работи бавно… Според мен си работи добре.. Всъщност, аз мисля, че тук Samsung просто се заиграват с анимациите в смартфона и това създава усещането, че може би този сензор не е толкова бърз, колкото при някои други смартфони. Дали е така? Няма как да Ви кажа... Мога да Ви кажа, обаче, че въпросните анимации играят много важна роля по принцип…

   Вижте, анимациите из интерфейса също са премерени и плавни. Могат ли да са по-бързи? Могат разбира се! Все пак, това е топ хардуер към момента. Можете “да ги забързате”, което би Ви дало усещане за още по-бърза работа на смартфона, но в дългосрочен план - но, не Ви го препоръчвам… По-плавните анимации могат да компенсират евентуално забавяне на софтуера, така че - потребителите да не го забележат. Поне според мен, това е причината за тези леко-забавени анимации и затова аз ги харесвам. И при Apple е така - телефоните им работят почти еднакво гладко из интерфейса, независимо дали са един и същ модел или пък две съседни поколения. Опитвам се да кажа, че в дългосрочен план, тези анимации скриват забавянето на софтуера. Оттам потребителите са доволни защото смартфонът работи еднакво добре за по-дълго време, следователно се увеличават лоялните фенове и следва светло бъдеще за компанията. Ок, Samsung - добре свършена работа.

   Има обаче нещо в дизайна, което не ме очарова чак толкова много…

   Note10+ изцяло в духа на съвременния FLAT или плосък дизайн е ръбат. Може би малко повече отколкото би ми се искало да бъде. Или пък, комбинацията от супер голям, 6.8 инчов дисплей плюс ръбатия дизайн, ми идват в повече… По-заоблените ръбове на S10 и S10+ ми допадат повече. Тук, в Note10+, особено като се има предвид колко е голям самият смартфон... Ами не ми е много удобно. Трудно е да се обясни… Просто Galaxy S10 е в пъти по-удобен в ръката. Естествено, това е само моето мнение - Вие, просто го имайте предвид…

   Друг важен момент в дизайна! Няма Power бутон тук отдясно. Вместо това, функционалността му е преместена на този бутон на лявата странична рамка… Това обаче, по принцип е мястото на Bixby бутона… Къде тогава е Bixby бутона? Ами всъщност - и Power бутона, и Bixby бутона са тук на едно място. При еднократно натискане изключва екрана, а Вие вече можете да изберете какво да прави при двойно натискане и при натискане и задържане.

   Всичко това е супер.. Как обаче да го разбираме това? Като преместване на Power бутона? Като премахване на Bixby бутона? Какъв е този бутон? Samsung са го кръстили Side Key. Това е всичко. Няма преместване на Power бутона, няма премахване на Bixby бутона. Има нов Side Key бутон, който можете да използвате за каквото решите…

   Колкото до това, защо са избрали, да е на мястото на Bixby бутона, вместо на Power бутона - мнения много… Някой предпочитат да е в дясно, другио в ляво, като има аргументи и в двете посоки… Факт е, че когато бутоните са от една страна - няма да правите скрийншоти по погрешка. При често се случва докато вземам iPhone-а на някой докато гледа видео… Просто по невнимание натискам Volume бутона и Power бутона едновременно и правя скрийншот. Обратно, ако пък решите да направите скрийншот - ще Ви е по-трудно когато бутоните са от една и съща страна… Но пък начините по които можете да го направите с Note 10+ са много - с натискане на двата бутона тук, с прокарване на дланта през екрана, с S Pen и като цяло - вариантите са много… Бутонът тук отляво - за мен не е проблем.

   Какво остана за дизайна? Ами няма 3.5mm жак за слушалки. Първият топ модел на Samsung, който няма 3.5 мм жак за слушалките. На мен лично - не ми пречи. Има потребителите обаче - които много държат на него. Дали това е deal-breaker за Вас - сами си преценете. По-забавното обаче е, че Samsung харчат огромни суми за реклама, като в една от тях - те се подиграват на Apple, че нямат 3.5мм жак. И сега това се обръща срещу тях.. И за да решат “гафа” - те просто изтриха подигравателните реклами. Е да де - ама в интернет нищо не се губи и излагането е дори малко по-голямо. Поизложиха се... А можеше да кажат истината. По-искрено ми звучи изказване от сорта “Пичове, продажбите на смартфони в света спадат, защото всеки вече има смартфон. Ние, за да съществуваме - трябва да печелим. За да запазим ръста на печалбите си - трябва да Ви продадем още нещо освен смартфона. Купете си Galaxy Buds - безжични са и нямат нужда от 3.5мм жак. За да Ви стимулираме - махаме 3.5мм жак за слушалките в Note 10 серията”. И феновете щяха да ги купят.. Те така или или иначе си ги купуват тези слушалки...

   Вместо да направят някакво подобно изявление обаче - те решиха да се подиграят на “куража” на Apple. Ако си спомняте, Apple нарекоха премахването на 3.5мм жак “кураж”. То и там беше един смях, не е истина, но както и да е… Та, Samsung им се подиграха, след това си изтриха рекламите и направиха същото. Супер забавно е в мобилната сфера ще знаете... Както винаги - “Парата прави бoрбата”, както се казва. Поне се посмяхме малко с тези им реклами. Бяха готини. И като ги изтриха пак се посмяхме.. Смехът е здраве, така че… Всичко е 6.

   Така! За мен, премахването на 3.5мм жак е, за да се подпомогнат продажбите на Buds слушалките. За мен, Apple го премахнаха заради AirPods, сега Samsung го махат заради Galaxy Buds Buds. Просто Samsung го направиха по смешния начин. И те така те!

   Финал на дизайна. Galaxy Note 10+ е с IP68 рейтинг за защита от прах и вода. Т.е - водо и прахоустойчив. Същото се отнася и за това мъник тук - S Pen. И той е водо у прахо устойчив. Супер. Дали ще оцелеят при намокряне? Най-вероятно. Дали да пробвате? НЕ! Също както при другите производители на смартфони - поддържа се защита от вода, но мокрените смартфони, не се признават за гаранционно обслужване. Потърсих надписа изрично в българския сайт и не го намерих… Странно и смело, нали? Намерих го обаче на английския сайт - ето го:

   *Based on test conditions for submersion in up to 1.5 meters of freshwater for up to 30 minutes. Not advised for beach or pool use. Water or dust damage not covered by warranty.

   Така. Не мокрете, защото ако се повреди, ще можете да се оплаквате само във Facebook и някой друг останал форум. И до там.

   Край на дизайна. Готин е, красив е, модерен е. И е голям ъпгрейд, спрямо този на Note9. На мен лично, по-заоблените S10 смартфони са ми сякаш по-удобни, но - може и причината да е от по-големия размер тук. Нямам забележки към дизайна.

   Ето още нещо интересно тук… Слушалката се намира под дисплея и специални отвори провеждат звука до тази супер-тънка решетка където си поставяте ухото. Има и втори отвор за звука, тук горе - ето тази дупчица.. Тази, горната слушалка, отново работи и като високоговорител, с което високоговорителите в Note10+ отново са два и са стерео. Звукът е супер. Но той си беше супер в Galaxy S10 смартфоните, така че няма ново тук.
   Минавам към дисплея.

   Ето един любопитен факт. Galaxy Note 10+ е със същия физически размер, като миналогодишния Note 9. Предвид премахването на рамките под и над дисплея обаче, се освобождава достатъчно място, за да порасне самия дисплей от 6.4 инча в Note9, до 6.8 инча в Note10+. И това е готино. Същият размер, но с осезателно по-голям дисплей. Браво. Всъщност, и Apple го направиха това - iPhone XS е с размерите на iPhone 8, като по-големия дисплея идва от премахването на рамките под и над дисплея. Така е и тук. Браво. Същия физически размер, но с по-голям дисплей. Всичко е 6.

   Samsung го наричат Dynamic AMOLED, поддържа се HDR10+, има резолюция от 1440 х 3040 пиксела, адаптивна яркост, различни режими на цветопредаването, Blue Light филтър за премахване на синята светлина нощем, Gorilla Glass 6 защитно стъкло и като цяло "няма-няма". Всичко му е супер на този дисплей.

   Дисплеят на Galaxy Note 10+, поне според пичовете от DisplayMate (а аз много им вярвам на тях специално) е подобрение във всяко едно отношение, спрямо предходните им дисплеи. Според тях има "рекордно високи точност и качество при цветопредаването", като бележи рекорди и в други категории. Рекордно висока яркост например... Пиковата яркост е 1308 нита, което е с 25% повече, спрямо тази в Galaxy Note9.. Това означава две неща - на ярка слънчева светлина - дисплеят на Note10+ ще бъде с 25% по-видим от този на Note9, като същото се отнася и за Always-On функцията на двата дисплея. Простичко казано, ако използвате дисплея на Note9 с наполовина яркост, тук при Note10+ ще бъдете доста преди половината (вероятно някъде около 30-35%).

   С две думи, дисплеят на Note 10+ е страхотен и тук едва ли има две мнения по въпроса. Има обаче една сянка, която е надвиснала над този прекрасен дисплей... Има потребители, които недоволстват, че дисплеят е със 60 херца опресняване, а не с 90 каквито смартфони вече има на пазара... Така, ето какво аз си мисля, че се е случило тук...

   OnePlus 7 Pro има дисплей с 90 херца опресняване. И това разбира се е супер. Този малък детайл, създава усещането сред потребителите, за още по-гладка работа на интерфейса и създава усещането сред потребителите - за по-бързо и по-гладко работещо устройство. Обикновеният потребител, дори няма да осъзнае защо, но ще му хареса повече. Факт. И този факт се дължи именно на тези 90 херца опресняване на дисплея.

   Сега... И тук има уловка обаче... Поне за момента, не всички приложения могат да се възползват от тези 90 херца опресняване на дисплея. Разбира се, има други специални приложения, които принуждават всичко да трепти с 90 херца, но да не задълбаваме там.. Въпросът е, че когато дисплеят на смартфона работи на 90 херца, той харчи повече батерия. Както знаете, поне за момента, батериите не са мръднали като технология за последните 10-20 години и икономията на енергия е важно нещо..

   Предполагам, именно там е бил и казуса на Samsung... Дали да направят 90 херцов дисплей в Note 10+ и батерията да държи по-малко, или да е 60 херцов, но да държи повече батерията... Ако е имало такова чудене - изборът им е правилен според мен. OnePlus смартфоните са супер, но те понеже не са толкова популярни - се целят в гийковете, които биха осъзнали, разбрали и усетили ползата от 90 херцов дисплей. OnePlus, предвид не-големия си пазарен дял, едва ли не са длъжни да го направят, за да привлекат гийковете, а оттам и с времето - и обикновените потребители. Звучи като стратегия… Samsung от друга страна са на върха на славата - те вече владеят пазара или така нареченият “масов потребител”. Същият (масовият потребите) - едва ли ще усети 90те херца за да се изкефи на макс. Със сигурност обаче ще усети, ако батерията му пада бързо... Да - изборът им вероятно е правилен. Съобразяват се с масовия потребител, което е разбираемо и е правилно!

   Та. Дисплеят на Galaxy Note 10+ е разкошен. Без забележки.

   Хардуер

   В Европа и България, Galaxy Note 10+ работи с новия Exynos 9825 чипсет на Samsung. Очевидно, той онаследява Exynos 9820, който се използваше за европейските версии на Galaxy S10 серията... За САЩ, Note 10+ работи със същия Snapdragon 855, както и Galaxy S10 серията. Така.. За Европа - по-добър ли е Exynos 9825 от Exynos 9820 и ако "да" - с какво?

   Exynos 9825 е по-добър от Exynos 9820

   Първо. Exynos 9825 има осем процесорни ядра, които са разделени в три клъстера:

   • 2х M4 ядра, клокнати на 2.73GHz за най-тежките задачи
   • 2x Cortex A75 ядра, клокнати на 2.4GHz за стандартните задачи
   • 4х Cortex A55 ядра, клокнати на 1.9GHz - това са икономичните ядра

   За сравнение, процесорните ядра в Exynos 9820 са следните:

   • 2х M4 ядра, клокнати на 2.73GHz за най-тежките задачи
   • 2x Cortex A75 ядра, клокнати на 2.31GHz за стандартните задачи
   • 4х Cortex A55 ядра, клокнати на 1.95GHz - това са икономичните ядра

   Важната разлика е при двойката процесорни ядра за стандартните задачи. При Exynos 9825 те са клокнати на 2.4GHz, докато при Exynos 9820 - на 2.31GHz. Всъщност, това е и ъпгрейда на тема скорост... Ако го изчислите, се получава че Exynos 9825 е с около 4% по-мощен от Exynos 9820 и то при нормална употреба (когато се използват именно тези ядра, където реално има разлика). При супер тежки задачи - разлика вероятно няма да усетите.

   Можем да проверим изчисленията по още един начин.. Резултатът на Note 10+ в AnTuTu е общо около 350 000 точки, като процесорните ядра са изкарали 104 455 точки. Galaxy S10+ пък от ревюто ми преди няколко месеца е изкарал общо 335 000 точки в AnTuTu, като процесорните ядра са със 102 300 точки. Няма как разликата да бъде точно 4% защото първо този тип измервания никога не са точни а по-скоро ориентир, защото има значение версията на софтуера и още куп други неща, но - едно е ясно. На тема мощ - Exynos 9825 превъзхожда Exynos 9820. С малко - но го превързхожда.

   Втората разлика между Exynos 9825 и Exynos 9820, всъщност е по-важната. 9825 в Note10+ е разработен по 7nm технологичен процес, докато 9820 в S10 смартфоните е разработен по 8nm технологичен процес. Т.е с 9825 би трябвало да е по-икономичен от 9820.

   На тема RAM и вградена памет обаче, нещата са още по-готини. Samsung явно още празнуват 10ия си рожден ден и отново са щедри (също както при Galaxy S10 серията). Note 10+ има 12GB RAM и 256GB или 512GB вградена памет. Добре, Това чудо има повече RAM отколкото компютъра на който сглобявам видеата си… Трябва ли Ви толкова RAM и вградена памет в смартфон? НЕ. Има ли я? ИМА Я. Мечо Пух обаче е казал "колкото повече, толкова повече", така че - нека има. Освен това, тази цена трябва да се оправдае, нали?

   Има и слот за разширяване на паметта с microSD карти, като се поддържат карти до 1TB, ако се нуждаете от подобно разширяване. Аз не вярвам да Ви трябва, но - има го.

   Между другото, по-малкият Note 10 се предлага със скромните 8GB RAM, 256GB памет и НЯМА слот за разширяване на паметта с microSD карти. Достатъчни ли са 8GB RAM и 256GB памет? ДА. По-добра сделка ли е? Хм.. Ще Ви кажа в края на видеото...

   Камери

   На тема камери, Galaxy Note 10+ е почти като... Почти като Galaxy S10+. Има общо четири сензора на гърба - трите от Galaxy S10+ и още един, четвърти 3D ToF сензор. Ето малко детайли тук:

   - основен 12MPx сензор с променлива бленда от F/1.5 до F/2.4, Dual Pixel PDAF и оптична стабилизация на изображението. Това е якият сензор - с него стават хубавите снимки.
   - 12MPx, телефото сензор с F/2.1 бленда, PDAF и оптична стабилизация на изображението. И този е як. С него правите двойното оптично приближение.
   - уптраширокоъгълен 16MPx сензор с F/2.2 бленда и цифрова стабилизация
   - допълнителният сензор тук е VGA 3D ToF сензорът. Знаете, той разпраща инфраред лъчи из цялата сцена, измерва времето за което се връщат и така определя разстоянието до различните обекти. Той помага адски много при портретните снимки или както ги наричат Samsung - Life Focus снимки - замъглява фона и то в различна степен, спрямо това колко по-далеч е от обекта на снимката. Работи супер. Нямам забележки. Тук котката вече се чуди, кога ще спра да насочвам това чудо към нея. Не изглежда много доволна. Но пък, кафе-рейсърчето не се притеснява от снимките - позира си и си изглежда перфектно на портретни снимки.

   Същият този 3D ToF сензор, Galaxy Note 10+ помага и при снимането на Life Focus видеа. Функцията още е в бета и тепърва ще се подобрява, но простичко казано е нещо като портретни видеа - т.е. снимате си някой или нещо на видео, като фонът назад е замъглен и фокусът естествено пада върху основния обект във видеото. Определено е ефектно, точно както при портретните снимки, само че - на видео. Готино е. Предвид, че е в бета - не работи идеално, но - тепърва ще става по-добре. Надяваме се.

   Има и още една яка екстра. Това е така наречената Zoom-in mic функция. На практика, всичко става автоматично - снимате видео, зуумвате към някой обект и смартфонът увеличава чувствителността на микрофона, за да "чуе" какво става там където зуумвате. Колкото повече зуумвате - толкова повече се увеличава чувствителността. И работи. Доволен съм. Да, приближението става цифрово и не можете да очаквате кой знае какво качество на видеото, но пък звукът се увеличава. Вероятно би могла да се окаже полезна екстра в конкретни ситуации, кой знае. Със сигурност е интересно най-малкото.

   Камерите на Galaxy Note 10+ са готини. Без съмнение. Не мога да преценя дали са по-добри от на Pixel 3, Pixel 3 XL, iPhone XS Max и P30 Pro.. Всъщност, на тема нощни снимки, мисля че P30 Pro се справя по-добре… Note 10+ си има специален нощен режим на снимане и резултатите са страхотни, но мисля, че постпроцесинга в P30 Pro премахва шума още по-добре.. Може и да си въобразявам, не съм сигурен.

   Според DxOMark Note 10+ снима най-добре в момента. Не съм сигурен. Със сигурност снима страхотно, но дали е “най-страхотно” - не бих се ангажирал с подобно изказване. Просто не съм специалист в тази област, а освен това, хората са казали "различни хора - различни вкусове". Фотографията е изкуство и потребители, имат различни вкусове - някои търсят максимално реални цветове, други предпочитат софтуер който да подсилва цветовете и да прави други магии... Определено е въпрос на вкус. Факт е, че снимките са супер, дали са "Най-супер" - гледайте някое друго ревю по темата.

   Така. S Pen. Стигам и до S Pen. Не е лош...

   Всъщност, именно S Pen е най-важното тук. Или поне така би трябвало да бъде, защото S Pen е това, което отличава Note серията на Samsung от всичко останало на пазара. Добър ли е S Pen? Ако го използвате в ежедневието е супер! Ако не го използвате - просто давате едни пари на вятъра. В случая - доста пари.

   S Pen в Note 9 добави Bluetooth свързаност към смартфона. И това е супер. За да работят Bluetooth възможностите му обаче, трябва енергия. Тогава (с Note 9), Samsung ме впечатлиха като сложиха супер-кондензатор, който се зарежда изключително бързо и издържаше до 30 минути работа с Bluetooth екстрите му.

   S Pen в Note 10 e ъпгрейд. Отново има Bluetooth, но вече има и жироскоп и акселерометър, които правят възможни новите Air Actions. Простичко казано, можете да слайдвате, да зуумвате и други директно от S Pen и на разстояние от смартфона, което е... Супер безсмислена екстра за мен! Но - явно е трябвало да добавят нещо и са добавили. Тяхно право си е. За мен - това е безсмислено. Точка.

   Технологията обаче е важна тук.. Samsung казват, че с едно зареждане, S Pen може да издържи до 10 часа... Въпросът е, как са го направили това, след като супер-кондензаторът в S Pen на Note 9 издържа едва 10 минути!?!?!? Казвам си - "Тука има нещо". Поразрових в Google, а той знаете - знае всичко.

   Според JerryRigsEverything, супер голям пич между другото, S Pen на Note 10+ отново е със супер-кондензатор. Според официалния сайт на Samsung пък, в S Pen на Note10 има батерия.. Не е съвсем ясно изписано, но тези 350uAh, би трябвало да са 350 микро-ампер-часа, което пък е равно на 0.35 мили-ампер-часа. Кое е вярното? Едното е официална информация от сайта на Samsung, но пък другото го виждам…. Поразрових се...

   Взех номера на "супер-кондензатора" от видеото на JerryRigEverything и го потърсих в Google. Оказа се, че е произведен от фирма на име Nichicon, която прави кондензатори и забележете супер-малки батерии, които се използват за IoT устройства и очевидно са достатъчно малки, за да ги поберат в корпус от кондензатор. Намерих и една такава, тяхна батерия, която супер много прилича по параметри на тази в S Pen на Note10. Ето го PDF файла и съответно батерийката -> 0.35 мили-ампер-часа (което отговаря на 350 микро-ампер-часа от сайта на Samsung) и съответно тегло от 0.2 грама. Тази трябва да е. Т.е - новият S Pen, вече е с батерия, не с кондензатор... Въпреки, че изглежда като кондензатор. Надолу вече са предимствата на тези батерии - супер бързо зареждане, хиляди цикли на презареждане и супер безопасни (дори при натиск или пробиване, което си е голяма работа).. Всъщност, ето я и картинката - това е батерията с дизайн на супер-кондензатор, която видяхме на видеото на JerryRigEverything.

   Дотук с S Pen. Заключението ми е, че въпреки Air Actions, S Pen е ъпгрейд защото "батерията" му вече издържа 10 часа. Чисто технологично, това е голям напредък - а дали ще се използва за Air Action или за по-смислени неща, това времето ще покаже. Samsung пуснаха SDK за програмистите, за да използват акселерометъра и жироскопа на S Pen - може да видим и смислена функция тук. Времето ще покаже. Като цяло - Ок съм със S Pen. Не съм ОК с Air Actions.

   DeX

   Обновен е и DeX софтуера на Samsung. Новото тук е, че вече има приложения за Windows и Mac, които позволяват да работите със смартфона, но съответно - в Windows или Mac среда. Т.е - виждате DeX софтуера и целия смартфон, като приложение е Windows или Mac. Точно щях да похваля Samsung, че са се сетили и за компютрите на Apple, но - с моя MacBook нещо не сработиха нещата. Не зная защо, може и в мен да е причината. Отидох на гости при потребител с Windows PC и всичко работи.

   Виждате всичко в смартфона. Има ги и бутоните за управление. Полезното в случая е, че благодарение на тази свързаност, можете да прехвърляте файлове от телефона към компютъра и обратно просто с влачене. Готино е. Освен това, работи и функцията COPY от PC-то и PASTE в смартфона на линк например... Това може да бъде супер полезно и супер удобно. Това е в общи линии DeX - сега е още малко по-добър. И тук има ъпгрейд, който съвсем скоро вярвам ще достигне и до по-старите модели на Samsung. Готин е, но не според мен, той няма как да бъде причина за покупка.
   Батерия!

   Galaxy Note 10+ има 4300 mAh батерия, зарежда се през USB Type-C порт и се поддържа забележете - супер бързо зареждане с цели 45W по кабел. В комплекта има 25W-ово зарядно, с което зареждате от 0 до 100% за около 65 минути. Ако си купите 45W-ово зарядно - ще зареждате за около 30-35 минути.

   Сега да видим, какво ще каже моя простичък тест за издръжливостта на батерията… Точно един час гледане на плейлист в YouTube при максимална яркост на дисплея - изразходи 7% батерия. На теория, това означава, че смартфонът ще издържи гледане на видео в YouTube и при максимална яркост на дисплея, за цели 14 часа. Браво. Тестът е без СИМ карта, което означава, че в реални условия, времето ще бъде малко по-малко - около 11-12 часа вероятно. Пак е супер. Браво на Samsung. Спомням си, че Galaxy S10 и Galaxy S10+ изразходиха 8% от батерията за 1 час плейване на музика от YouTube и при максимална яркост на дисплея. На теория и без да се интересувам от капацитета на батериите, излиза че Note 10+ (който изхарчи 7% от батерията), ще работи по-дълго с едно зареждане. Това ми стига.

   Поддържа се и любимото ми безжично зареждане с 15W, което също е супер и разбира се модерното “9W-ово обратно безжично зареждане” за да си зареждате умния часовник на Samsung, безжичните Air Buds слушалки на Samsung и дори друг смартфон. Достатъчно бързо е. Супер е. Браво.

   В общи линии, това е Note 10+ не-много-накратко….
   Струва ли си?

   Ами… Всъщност всичко опира до S Pen…

   Ами ако парите не са Ви проблем - да, Note 10+ без съмнение е най-доброто от Samsung към момента. Ако обаче си правите сметка за харчовете - Galaxy S10 и S10+ са доста, ама доста по-евтини. Имат по-малко RAM, по-малко вградена памет и нямат S Pen, но пък са по-удобни като са по-заоблени и имат 3.5 мм жак за слушалките. По-малкото RAM едва ли ще го усетите - така или иначе всичките тези са презапасени с RAM…

   Колкото до по-малкия Note 10, тук “ледът от още по-тънък”... Ако се абстрахирате от S Pen, Galaxy S10+ има по-голям 6.4 инчов дисплей, от 6.3 инчовия в Note 10, има почти еднакъв хардуер и отново - има 3.5mm жак за слушалките.. На всичко отгоре S10+ има слот за microSD карти, а Note10 няма.. Отново: “Колко точно важен за Вас е S Pen?”

   Опитвам се кажа, че на практика - всичко зависи от S Pen. Ако е важен за Вас - Note 10, Note 10+ са си супер. Ако S Pen не е толкова важен и го използвате веднъж годишно, за да се похвалите на някой приятел - Galaxy S10+ може да се окаже по-разумен избор.

   Всичко зависи от S Pen!

   Citytel.bg
  • Препоръчваме
   • https://www.citytel.bg/realme
   • https://www.citytel.bg/apple-watch-series-5-gps-cellular-comcategory838bg
 • Разгледани продукти
   • Намерете ни
   • Абонирайте се
    • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
    • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.