• iPhone 12 видео ревю

   2020-11-20

   Тази година, Apple представиха цели 4 смартфона. Представиха ги на едно събитие, но на пазара първо се появиха iPhone 12 и iPhone 12 Pro, а след това iPhone 12 Mini и iPhone 12 Pro Max. Причините за това, могат да са много, но лично според мен, компанията се опитва да разпредели доколкото е възможно тежестта от очакваното голямо търсене. Аз вярвам, че тази година най-големи продажби ще реализира стандартният iPhone 12 и след това iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro Max и iPhone 12 Pro.. В това видео, ще разгледам iPhone 12...

   Окомплектовка

   Този път, просто се налага да Ви покажа окомплектовката. И четирите нови iPhone 12 модели, идват ето с тези, очевидно по-малки кутии... Едва ли има някой, който да не знае причината. А тя е, че тази година, ябълките са без дръжки - разбирайте, че в кутията няма адаптор за зареждане и няма жични слушалки. Това проблем ли е? Ще обясня..

   Apple коментират, че мотивацията им е опазване на околната среда. Да, това наистина е така... Освен опазване на околната среда, това им действие има и доста сериозна финансова мотивация... Производствената цена на комплект жични слушалки и адаптор за зареждане вероятно е смешна за количествата които поръчват Apple, но когато този разход се умножи по милионите продадени бройки - сами можете да пресметнете какъв е финансовият интерес на компанията.. Дотук е ясно - да, има опазване на околната среда и да, има и чисто финансов интерес. Как реагират на това потребителите обаче?

   Тук има няколко гледни точки...

   Противниците на Apple просто се дразнят за премахването на адаптора за зареждане и буквално погледнато - имат известно право.. Не са изцяло прави, но имат право - липсата на адаптор наистина създава известен дискомфорт...

   Конкурентните компании (производители на смартфони) директно се подиграват на Apple... Съветът ми към тях, или по-скоро към феновете на тези компании, е да погледнат историческите факти. Не забравяйте, че често производителите на смартфони, които се надсмиват на Apple, правят същото с година или две закъснение... Примерите са много - изключването на Flash-а изобщо от iOS (първо в iPhone, а вече във всички смартфони по принцип), добавянето на пръстовия отпечатък (отново първо в iPhone, а после навсякъде), преминаването към 64 битовите приложения (отново първо в iPhone, а после навсякъде), премахването на 3.5 мм жак (отново първо в iPhone, а после навсякъде), добавянето на лицево разпознаване и вероятно има и други примери за които не се сещам в момента... Във всички тези случаи, Apple са били мишена за подигравки и меме-та в интернет.. С известно закъснение, но в крайна сметка всички без изключение, са направили същото като Apple... Опитвам се да кажа, че противниците на Apple - няма лошо да се присмиват, но е добре да се подготвят психически за това, което ще се случи и при техния бранд..

   Феновете на Apple пък казват "е, какво толкова - не може да нямаш някакъв стар адаптор с който да зареждаш.. Или пък - директно включи кабела в компютър...". И това обаче, не е съвсем вярно... Кабелът в комплекта е Lightning към iPhone-а и Type-C към адаптора. Предполагам, че не са чак толкова много потребителите, които имат стар Type-C адаптор у дома си или Type-C порт на лаптопа или компютъра си..

   Истината е, че всеки би могъл да има своите си аргументи "за" и "против" решението на Apple, да премахнат адаптора в комплекта. Факт е, че известен дискомфорт има, но също така е факт - че има няколко елементарни решения:

   • можете да използвате стар USB кабел за зареждане и съответно стар, стандартен USB адаптор или пък директно от USB на компютъра...
   • ако имате от по-новите лаптопи с Type-C адаптор за зареждане - можете да използвате него
   • можете да зареждате с безжично зарядно, независимо дали ще използвате MagSafe на Apple или съвсем обикновено безжично. И двата варианта работят.. Разликата е, че с MagSafe ще достигате до 15W скорост на зареждане, докато с обикновено безжично зарядно - до 7.5W.
   • Разбира се, финалът е просто да си закупите Type-C адаптор. Тук има допълнителен бонус от Citytel.bg - Ако си закупите смартфона от тях (всъщност който и да е iPhone 12 смартфон) -> към поръчката можете да добавите и ето това зарядно устройство, но на половин цена. Лошо няма, даже е супер.

   Добре.. Приключвам с окомплектовката... Да видим телефона...

   Дизайн

   Според мен, iPhone 12 е невероятно красив. Всъщност, дизайнът е взаимстван от този на iPhone 4, 4s, 5 и 5s. Разликата е, че през 2020 година - самите смартфони са вече по-големи, което носи различно усещане. Първият ми допир с него е... Нещо удивително. iPhone 12 е плосък. Много плосък. Супер плосък... И чувството докато го държите е невероятно. Аз определено съм пристрастен в случая, но дори и най-върлите противници на компанията, трябва да признаят, че iPhone 12 е красив... Той просто е красив. На пръв поглед, по-плоския дизайн не е чак кардинална промяна, но усещането е като за такава. Не зная дали си въобразявам, но имам усещането че самия захват е още по-удобен и по-малко се хлъзга в ръката. Изработката съвсем стандартно за компанията е прецизна и както винаги - без забележки.

   Супер плоски странични рамки. Това е най-видимата част от новия дизайн... При iPhone 12 и iPhone 12 mini тези странични рамки са алуминиеви и забележете матирани, докато в Pro версиите са от неръждаема стомана и са лъскави. Аз харесвам повече матираните рамки пред лъскавите, така че - чистата 12ка - за мен - печели тук... Това разбира се е въпрос на вкус.

   Плоски са дори бутоните за включване/изключване и увеличаване/намаляване на звука. И са малко по-големи... Стандартните неща - натискат се лесно, ходът е ясен и отчетлив, но вероятно защото са по-големи и плоски - сякаш са по-удобни.

   Гърбът също е супер плосък. В чистата 12ка и в мини-то, освен плосък е и лъскав, а плочката с камерите с матирана. В iPhone 12 Pro и Pro Max е обратното - гръбът е матиран, а плочката с камерите с изчистено стъкло. Така беше и при iPhone 11 и iPhone 11 Pro от миналата година, така че Apple по-скоро продължават традицията така да се каже.

   Преди да премина към дисплея, вижте тънките рамки около самия дисплей. Тази година, iPhone 12 НЕ Е “бюджетното” решение спрямо iPhone 12 Pro, както беше миналата година с iPhone 11 спрямо iPhone 11 Pro. Поне не и на тема дизайн. iPhone 12 изглежда и се усеща точно толкова премиум, колкото и Pro версията му. Те просто са си еднакви с изключение на решенията за мат и гланц по гърба и рамките. Ако миналата година, iPhone 11 беше разумно, но НЕ премиум решение, то тази година iPhone 12 е хем разумно, хем премиум решение. По простичко казано от това - здраве му кажи.

   Хрумна ми още нещо… Като стана въпрос за тези рамки около дисплея, те освен тънки, са и супер плоски. Изобщо целия дисплея преминаващ към рамката и оттам до страничната алуминиева рамка е като отсечен. Толкова е плоско всичко. Няма и следа от онова дори 2.5D стъкло, което леко заобляше дисплея към страничната рамка. Супер, ама супер плоско е всичко. Та се чудя, ако iPhone 12 смартфоните наистина са толкова успешни колкото очаквам да бъдат, какво би станало с всички производители на андроид смартфони, които през последните години залагат на извитите дисплеи във високия си клас смартфони… м? Дали пък няма да се завърнат към подобен “flat” дизайн… Интересно ми е, ще видим...

   Всички iPhone 12 модели имат два стерео високоговорителя, което си е традиция вече при ябълките - единият е тук долу, а другият - горе. Звукът е ок, никакви проблеми. Има ъпгрейд на тема водоустойчивост обаче. Новата 12-та серия би трябвало да издържи до 30 минути във вода на дълбочина до - забележете - 6 метра (преди беше метър, ако не се лъжа, сега е 6 метра). Честно казано, надявам се никога да не се случва да проверявам това твърдение, а не съветвам и Вас да го правите, защото… Както преди, така и сега - Apple не приемат мокрените смартфони за гаранционно обслужване и това е изрично записано на сайта им. Помнете - iPhone 12 вероятно ще издържи на намокряне - но НЕ ГО мокрете. Гаранция НЯМА. Точка. Това е.

   Заключението ми на тема дизайн - красив, по-красив, най-красив, божественярски. И премиум… И сигурен… Вероятно има още много какво да се коментира тук, но видеото и без това се очертава дълго, така че преминавам нататък…

   Ето нещо любопитно. iPhone 12 смартфоните (всички, не само този), могат да работят с две СИМ карти едновременно и поддържат 5G мрежи. Тук има три важни момента:

   Първо. Има слот за стандартна физическа СИМ карта и втора eSIM карта. Добрата новина е, че вече и трите оператора в България предлагат еСИМ карти, така че всеки може да се възползва и да използва iPhone 12 с две СИМ карти
   Второ. Всички iPhone 12 модели поддържат 5Г мрежи, но за Европа без милиметрови обхват. Изобщо да не Ви пука - ние такова чудо си нямаме като мрежа. Дали ще имаме някога - само времето ще покаже.
   Трето. Apple са останали верни на слогана си “Think Different” и са направили нещо супер хитро. Добавили са функция Smart Data Mode, при която смартфоните си използват 4G мрежата на оператора, като само когато има нужда от по-висока скорост на интернета - само тогава превключват на 5G мрежа (ако има) и след това се връщат към 4G мрежата… Страхотно е, защото това е от огромно значение за батерията на смартфона. Естествено, като се има предвид покритието на 5G мрежа в България, това изобщо не ни грее, но пък когато проима - тогава наистина ще оценим тази екстра. Аз харесвам когато някои мисли като прави разни неща и затова съм въодушевен тук.. Но - както и да е...

   Дисплей

   Стигам и до дисплея.. iPhone 12 в случая, има 6.1 инчов Super Retina XDR OLED дисплей с резолюция от 2532 х 1170 пиксела, което прави около 460 пикселна гъстота. Добре. Тук е важно. Тази година, противниците на Apple, няма да имат повод за недоволство за резолюцията на дисплея - над 1080p е, вероятно ще са доволни. Втора добра новина - не би трябвало да има оплаквания и за самата матрица - OLED матрица с всички екстри - HDR10, DCI-P3, TrueTone, Night Shift и каквото още се сетите. Всъщност, има една липсваща екстра - дисплеят на iPhone 12 не поддържа Always On Display, като причината най-вероятно е, че Apple просто не вярват в тази идея. Дисплеят е супер. Яркостта е 625 нита, като се твърди че на ярка дневна светлина може да достигне до пикова яркост от 1200 нита. Прекрасен дисплей, направо божественярски.

   Разбира се, в горната част на дисплея е прореза с Face ID системата за лицево разпознаване и тя си работи разкошно… Всъщност, както си работи и в предходните поколения iPhone. Всичко е наред тук. Предоставя безупречно и по-важното - сигурно лицево разпознаване, което е от изключително значение за съвременните “финтек времена” ако мога така да се изразя.. В съвременните смартфони вече има не просто снимки, а и пари, така че сигурността е важна. Много важна. Разбира се, този прорез в края на 2020 година, вероятно ще подразни някои потребители, но това е положението. Честно казано, аз изобщо вече не забелязвам прореза и ако трябва да избирам между “някакво друго решение с вградена в дисплея селфи камера за лицево разпознаване” и сигурността, която ми предоставя Face ID в този прорез - хиляди пъти избирам сигурността. Но - това съм аз. Вие трябва да прецените за Вас.

   Важен момент има и върху дисплея.. Това е така нареченото от Apple - Ceramic Shield покритие на дисплея. Ще Ви припомня, че тази година Corning представиха тяхното Gorilla Victus стъкло, което издържа на изпускане от 2 метра височина.. Apple са се изразили по друг начин - тяхното Ceramic Shield покритие е 4 пъти по-устойчиво на изпускане.. Нямам никаква представа, дали става въпрос за едно и също решение, но е факт че дисплеят на iPhone 12 серията се чупи по-трудно от дисплеите на предходните модели. Казвам че е факт, защото има доста видеа в мрежата, където различни ютубъри изпускат, хвърлят 12-ките си и тестват... Добре - може да е по-здраво на изпускане, но НЕ Е по-устойчиво на драскотини. Всъщност, според същите ютубъри в мрежата - дисплеят на iPhone 12 смартфоните, се драска доста лесно. Смята се, че колкото по-твърдо е покритието - толкова е по-издръжливо на изпускане, но пък и се драска по-лесно... Ако това е така - има логика по-трудните са счупване ябълки от 2020 година, да са по-податливи на драскотини. Така че - може би е добре да си сложите протектор.

   Хардуер

   Хардуерът винаги е важна част от цялата работа.. Всички iPhone 12 модели, включително и чистия iPhone 12, идват с Apple A14 Bionic чипсета на компанията. Още преди официалното представяне на iPhone 12 моделите, в мрежата изтекоха негови бенчмарк резултати с общ резултат под 600 000 точки.. Нищо впечатляващо като резултат честно казано… Особено след като на пазара вече имаше смартфони със Snapdragon 865+ които изкарват около 650 000 точки..

   Веднага щом се докопах до този iPhone 12 го тествах...Общият резултат на A14 беше 567 000 точки… Ами какво да Ви кажа… Реално си е сериозен ъпгрейд спрямо 433 000 точки в миналогодишния A13, ама… Някак това не ми стигаше, като знам че Qualcomm постигат над 600 000 точки… Напълно наясно съм, че 567 000 точки е предостатъчно и че с този си хардуер iPhone 12 ще работи превъзходно поне 4-5 години. Но ми остана един горчив привкус някак.. Просто не бях достатъчно доволен, нямаше УАУ както се казва... Разбира се, и се усъмних в коректността на резултата… Тогава видях и нещо гнило тук - графичният ускорител в А14 е изкарал по-малко точки от този в миналогодишния А13. Вече бях сигурен, че има нещо гнило и че то ще бъде коригирано в следващия ъпдейт на операционната система. Така и стана. Само преди няколко дни, дойде ъпдейта до iOS 14.2 и веднага тествах АнТуТу теста отново. Ето и новия резултат - 614 000 точки. Така вече е много по-добре.. Да - Snapdragon 865+ отново се справя по-добре, но аз лично проблем с това нямам. Доволен съм. Излиза, че ъпгрейдът от миналогодишния А13 чипсет, към А14 е доста сериозен - от 433 000 точки на 614 000 точки. Така вече се живее по-спокойно... И като се има предвид, как работи самата операционна система - повярвайте - супер е.

   На тема RAM, iPhone 12 (както и мини-то между другото), идват с 4GB RAM. Да - стига им. iOS управлява процесите във фонов режим превъзходно и 4GB RAM са предостатъчни. Pro версиите имат 6GB RAM, което няма да се отрази на работата им в ежедневието, а по-скоро при някои тежки задачи като например запис на 4К HDR видео с 60 кадъра в секунда.. Ама това там друга тема.. 4GB RAM в iPhone 12 е супер. Стига му.

   iPhone 12 (както и мини-то), стартират със 64GB вградена памет, като имат и версии със 128GB и 256GB. Pro версиите пък стартират със 128GB памет, като имат версии съответно с 256GB и 512GB. Ако не записвате много 4к видеа (което аз не правя) - препоръчвам Ви версията със 64GB памет. Достатъчно е. До момента Ви препоръчвах да използвате Google Photos за безплатен и неограничен сторидж на снимките и видеата Ви, но както стана ясно наскоро - Google спират безплатната услуга от 1 юни 2021 година, така че - ако сте със 64GB, за да продължите да се чувствате комфортно, може да се наложи да си закупите пространство в облака на Apple или Google. Цените са ниски, това не би трябвало да е проблем.

   Излишно е да коментирам гейминга. Никакви ядове, но то няма никакви ядове и при по-старите им модели. Никакви проблеми тук. Играете всичко, БЕЗ Fortnite. И то не защото Fortnite е тежка игра, а защото Apple и Fortnite нещо се поскараха (както обикновено за пари) и сега просто няма как да си свалите Fortnite на телефона. Аз никога не съм играл Fortnite, но ако за някой е от жизненоважно значение - да заобиколи новите ябълки отдалеч… В общи линии - геймингът не е проблем. Никакъв. И никога не е бил. Всичко хвърчи.

   Да видим камерите... 

   За мен, камерите в iPhone 12 са още по-добри. Бяха прекрасни в iPhone 11, а сега в iPhone 12 - са топ. Ще опитам да обясня, като предварително се извинявам за евентуални неточности пред всички професионалисти на тема фотография. Фотографията не е сред нещата, които смятам че разбирам. Но - опитвам се.. И така…

   Първо, iPhone 12 (а и iPhone 12 mini), имат 2 камери на гърба - основен сензор и ултраширокоъгълен сензор. Основният сензор в 12MPx с отворена F/1.6 бленда и любимата ми Dual Pixel PDAF технология. Още тук е и първото подобрение, спрямо миналогодишния iPhone 11. Блендата вече е 1.6, от 1.8 в iPhone 11, което означава навлизането на повече светлина и съответно очаквания за по-добри нощни снимки..

   Друго на което си струва да обърна внимание е този 12MPx сензор… Много потребители смятат, че ако сензорът е с много повече мегапискели е съответно по-добър. Всеки пък го казвам, струва си да го кажа и сега - това изобщо не е задължително да е така. Повечето мегапиксели изобщо не означава по-добра камера… При смартфоните - от много по-голямо значение е софтуера зад тези камери… Обяснявам...

   Някои производители залагат на сензори с много по-голяма резолюция. Айде за пример ще вземем Samsung с техния Galaxy Note 20 Ultra със 108MPx камера сензор.. Корейците използват 108MPx сензор, но след това обединяват 9 пиксела в 1 и по този начин - изходният файл на снимката, отново е 12MPx.. Тази технологията с обединяването на пикселите се нарича Quad Bayer. Добре - бонусът тук е по-големия пиксел и повече светлина.

   Apple очевидно се дърпат от цялата тази мания с многото мегапискели и продължават да залагат на 12MPx си сензори с Dual Pixel PDAF технология. При Dual Pixel PDAF технологията - знаете - всеки пиксел участва във фокусирането. Това е добре, защото фокусът е наистина много бърз, а това помага винаги - и при дневните и при нощните снимки..

   Добре... Кой от двата подхода е по-добър? Отново, не съм аз човекът, който ще Ви говори за камери и технологиите при тях, още по-малко да ги оценява, но ето какво виждам като страничен наблюдател…

   Galaxy S20 Ultra също имаше сензор с много мегапиксели и обединяваше 9 в 1 за да поеме повече светлина и крайният резултат в 12MPx снимки... В Galaxy Note 20 Ultra обаче, корейците добавят допълнителен лазерен автофокус който би трябвало да подобри фокуса, защото много потребители се оплакали от така нареченият "хънтинг фокус" в Galaxy S20 Ultra-та.. Излиза, че обединяването на пикселите в Galaxy S20 Ultra е супер, но крайният резултат отново е 12MPx снимка, но фокусирането не е достатъчно добро… С добавянето на лазерен автофокус, Note 20 Ultra - вече има 12MPx снимки с очакван по-добър фокус. Според това, което виждам в резултатите за фокуса в DxOMark не е точно така, но да кажем, че резултатите са сходни и добри.

   От друга страна, няма оплаквания от фокуса при 12MPx камера на iPhone с Dual Pixel PDAF… Да поровим още малко...

   Бърза справка с DxOMark.. Те са направили ревю на камерите на iPhone 12 Pro, които са почти еднакви с тази на обикновената 12ка. Разбирайте, че два от сензорите са абсолютно еднакви, но Pro-то има трети сензор който прави двойното приближаване... Нас в случая ни интересува само частта с автофокуса.. Ето - 106 точки си е Pro-то за фокусиране при снимките и 103 при видеото...

   iPhone 12 Pro се е наредил на 5то място в класацията им при смартфоните, като дали е 5то или дори 6то - не е съвсем ясно, защото 5то и 6то място са с еднакъв общ резултат от 128 точки.. Да видим как се справят на тема автофокус, смартфоните с по-добър резултат от този на iPhone 12 Pro (изключваме iPhone 12 Pro Max). Имайте предвид, че всички тези победители тук, използват Quad Bayer технологията с обединяване на пикселите и НЕ разполагат с Dual Pixel PDAF...

   И така:
   - Mate 40 Pro е шампионът - той има 92 точки при автофокуса..
   - Mi 10 Ultra е второто място - 98 точки при автофокуса...
   - P40 Pro - трето място - 83 точки при автофокуса..
   - само за сравнение

   Излиза че iPhone 12 Pro, който има същия основен сензор като iPhone 12 тук в мен - печели с неговите 106 точки на тема фокусиране, което би могло да означава, че подходът на Apple никак не е лош с тези 12MP-ови сензори но с Dual Pixel PDAF... Така излиза… Естествено, нещата са далеч по-сложни, но в този конкретен случай - логиката показва точно това...

   Вторият сензор в iPhone 12 е ултраширокоъгълен, което е супер. С негова помощ правите онези супер ефектните широчки снимки за социалките и разбира се - участва дейно при портретните снимки. Супер важен е този сензор. Също е 12MPx, блендата е 2.4, а ъгълът на видимост 120 градуса.

   Като цяло, снимките и видеата с iPhone 12 са прекрасни. Всичко е прекрасно. Всъщност iPhone 12 (както и 11ките преди него) са сред топ смартфоните за снимане на видео. Моето мнение, като потребител е, че камерите на iPhone 12 са супер. Даже повече от супер. Колко точно супер?

   Връщаме се на класацията на DxOMark… Ако според тях, iPhone 12 Pro е на 5то или 6то място към момента, то чистия iPhone 12 ще е с още по-малък резултат, защото той просто няма никакво приближение. Всъщност и iPhone 12 Pro губи основно заради малкото приближение което предлага.. Чистия iPhone 12, вероятно ще бъде на 7та или 8ма позиция..

   Моя коментар по темата е следния... Тази класация тук е просто поредната класация и както обикновено - тя е лесно манипулируема… Аз не се доверявам твърде на DxOMark... И не защото се опитват да манипулират пазара или да излъжат.. Нищо подобно - те очевидно са професионалисти... Техните тестове обаче са описани супер подробно (за да могат да се обосноват пред нас потребителите), но в същото време методът им е видим и за производителите на смартфони. Съответно, те произвеждат камерите на смартфоните си така, че да получат повече точки и да се наредят на по-горна позиция в класацията. В крайна сметка, аз смятам, че това не е съвсем обективно... Поне за мен е така..

   Това, което липсва в тестовете на DxOMark е софтуера на Apple и как той работи в услуга на потребителите. iPhone 12 серията от смартфони поддържа HDR видео запис, автоматичен Smart HDR 3, автоматичен Deep Fusion режим на снимане, автоматичен аудио зуум, Dolby Vision HDR и какво ли още не… И забележете - всичко работи напълно автоматично още с изваждането на смартфона от кутията. И това е супер.

   За по-любознателните, Smart HDR 3 и Deep Fusion са маркетинговите имена на Apple за базиран на изкуствен интелект софтуер, който автоматично подобрява снимките при нека ги наречем “трудни или предизвикателни условия на снимане”. Разбирайте - снимане срещу светлината например или пък при слаба осветеност. Всеки може да снима при идеални условия.. Трудното е, когато условията не са идеални и тук се намесват 3тото поколение Smart HDR и Deep Fusion. Ъпгрейдът на Smart HDR 3 e, че се използва подобрен machine learning за да прецени колко кадъра да се направят при по-ярките сцени, с какви настройки да са, за да се обединят впоследствие и да се получи перфектния кадър на финала. При Deep Fusion пък ъпгрейдът е, че просто е по-бърз. Тези ъпгрейди са възможни, благодарение на новия A14 Bionic..

   HDR видео пък на практика означава, че най-ярката част от това което сте снимали, ще стане още по-ярка при възпроизвеждане, което пък означава, че ще видите още повече детайли. Това лесно може да се види, докато превключвате между снимките и видеата във Photos приложението. Щом попаднете на HDR видео - буквално ще видите как дисплеят сменя режима си на работа и става още по-ярък. Това е HDR видеото и така реагира дисплея на HDR видеата. Този тип видеа, на практика са с повече цветове. Стандартното SDR видео има до 16 милиона цвята, а HDR видеото - до 700 милиона цвята... Оттам идват повече градиенти при цветовете и видеата изглеждат по-богати и по-живи. Имайте предвид, че не е много трудно да се плейва HDR видео... Трудно е да се снима HDR видео. А iPhone 12 смартфоните - снимат такова видео по подразбиране още с изваждането им от кутията... Което е добре, даже прекрасно. Между другото, има много смартфони във високия клас, които също снимат HDR видеа. Има обаче една много тънка разлика… Разликата е в съвместимостта по-късно и как точно обикновения потребител, без да разбира нищо, винаги да гледа възможно най-качествено видео… Тук отново се намесват Apple и вниманието им към детайлите...

   Това Dolby VIsion не е сложено за благозвучие. Всъщност, Dolby Vision на практика е един от многото HDR формати при снимане на видео. Друг такъв конкурентен формат е HDR10 например (който сме виждали и при други смартфони от други производители). Именно многото формати обаче, водят и до проблеми със съвместимостта. Какво означава това? Ако например гледате Dolby Vision HDR или HDR10 видео на SDR монитор - проблем. Apple и Dolby са направили нещо много умно и много полезно за потребителите.. Dolby са създали нова Profile 8.4 версия на Dolby Vision с допълнителни метатагове, така че да е обратно съвместима със SDR дисплеи. iOS 14 пък е достатъчно умна, за да знае какво споделя и към кого го споделя - и ако на отсрещното устройство (където отива да се плейва видеото) не се поддържа Dolby Vision HDR, iOS 14 или в случая iPhone 12 - просто изпраща файл, който ще се гледа добре на такъв монитор - т.е още при изпращането iPhone-а конвертира Dolby Vision HDR видеото в SDR видео. Да - това означава че при много и по-стари устройства, просто ще гледате споделените файлове като SDR видеа, но ако на същите им пуснете Dolby Vision HDR - резултатът ще е по-зле (те просто не могат да покажат толкова много цветове). Ако пък гледате Dolby Vision HDR видеата на iPhone 12 или съвместим Dolby Vision HDR монитор - тогава ще виждате истинското качество, такова каквото трябва да бъде според разбиранията на Apple. Това е. Добрата новина е, че е създадена една добра основа, която впоследствие и с наваксването на по-качествени устройства - автоматично ще се осигури перфектното Dolby Vision HDR качество, без до тогава да е проблем при възпроизвеждане на по-старите устройства...

   Пак ще го кажа. Не съм специалист във фотографията. Затова - ако за Вас снимките и видеата са наистина важни - не приемайте само моето мнение… Вижте или прочетете мненията и на други ревюъри, които коментират темата. За мен камерите в iPhone 12 и софтуера зад тях са топ.

   Батерия и зареждане

   Стигам и до батерията на iPhone 12.. Той има 2815 mAh батерия, съвсем по традиция на Apple се зарежда през Lightning порт и поддържа 20W бързо зареждане през кабел. В началото на ревюто коментирах липсата на адаптор за зареждане и как можете да го зареждане. Напомням и, че който си купи iPhone 12 от Citytel.bg, може да закупи и адаптор на половин цена... Поддържа се и безжично зареждане с до 15W ако се използва оригиналното MagSafe безжично зарядно на Apple, а ако използвате обикновено Qi безжично зарядно - максималната скорост на зареждане ще е до 7.5W. Дотук добре. Сега батерията...

   2815 mAh капацитет. В случая имаме по-малка батерията от онези 3110 mAh в миналогодишния iPhone 11. iPhone 12 обаче, очевидно компенсира тази разлика по 2 начина - OLED дисплея и по-икономичния, 5nm Apple A14 Bionic чипсет. И да Ви кажа - не само че компенсира по-малкия капацитет на батерията, ами дори се справя по-добре.

   При моя си тест - 1 час гледане на видео в YouTube при максимална яркост на дисплея - iPhone 12 изхарчи 9% от батерията, което означава пълни 9 часа непрекъснато гледане на видео в YouTube, преди да се изтощи батерията напълно. И това е впечатляващо, не само заради самото времетраене, а и поради още една причина.. Tази малката, 2815 mAh батерия, позволява на Apple да направят iPhone 12 изключително тънък като смартфон. Той е едва 7.4 мм тънък, което по принцип е рядко срещано явление при смартфоните.. Всъщност, iPhone 12 със своите 7.4 мм дебелина е по-тънък дори от iPhone 5 (който беше 7.6 мм) и е от преди 8 години... По-тънки от него са само iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7, iPhone 8 и Plus версиите им... С други думи, Apple се завръщат към супер тънките си устройства от времето, когато Jony Eve беше главен дизайнер на компанията.. Супер тънки... Този пък и благодарение на A14 Bionic обаче - с iPhone 12 получаваме безкомпромисен дизайн, но без това да се отразява на живота на батерията.

   Бях попаднал видео в YouTube, според което резултатът при постоянно светещ дисплей беше сходен като този който аз измерих... Имаше обаче друг тест, гейминг тест, при който iPhone 12 издържа едва 3 часа и малко. Още тогава си помислих, че това не е възможно и вероятно има проблем, който ще бъде коригиран със софтуерен ъпдейт. Сега, след ъпдейта до iOS 14.2 тествах батерията при гейминг. Точно за 1 час игра на PUBG Mobile и отново при максимална яркост на дисплея - iPhone 12 изхарчи 21% от батерия, което означава около 5 часа непрекъсната игра. Да, тежките 3D игри мъчат хардуера и батерията повече отколкото гледането на видео, но в никой случай не говорим за 3 часа. При моя тест - iPhone 12 с iOS 14.2 би трябвало да издържи около 5 часа непрекъсната игра на PUBG Mobile при максимална яркост на екрана.

   Citytel.bg
  • Препоръчваме
   • https://www.citytel.bg/umni-roboti-prahosmukachki-i-drugi-uredi-za-pochistvane
   • https://www.citytel.bg/xiaomi-scooters
 • Разгледани продукти
   • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
   • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.