• Магазинът на Citytel работи, не изискваме сертификат.
  • iPhone 13 Pro видео ревю

   2021-10-29

   13 Pro. iPhone 13 Pro. Джеймс Бонда на въйфоните тази година. Да, тази година Pro наистина е Prо и си струва. Краткото обяснение за тези, които не искат да си губят времето да гледат цялото видео е: "Това е най-добрият iPhone към момента". И това естествено не би трябвало да е изненада за никой... Всичко буквално крещи "оптимизации и ефективност".. И в това видео, ще пречупя нещата именно през тази призма - на ефективността, на оптимизациите, на уеднаквяването, изобщо на начина по който вярвам, че се случват нещата там и какво би могло да означава всичко това в близко бъдеще..

   А сега да започваме…

   Дизайн

   По традиция, ще започна с дизайна... Или хайде с името... Тази година, също както миналата година, Apple представиха 4 модела iPhone - стандартен, мини, про и про макс. Разликата е в името, вече са номер 13 (а не 12). Любопитен извод - очевидно Apple не са суеверни и си следват номерацията... Щом е ред на 13, значи ще е 13... До тук добре... Какво още?

   Ами освен същия брой телефони и същите типове телефони - имаме и същия дизайн. ОК - почти същия. Разликите обаче са толкова дребни, че съвсем спокойно бих ги нарекъл еднакви. Ето този хубавец тук - iPhone 13 Pro - на тема дизайн се различава от миналогодишния 12 Pro по няколко неща..

   - малко по-дебел е (с 0.3мм, което разбира се няма как да забележите с просто око, но си има цел - увеличаване на капацитета на батерията, за което ще говоря по-късно.. в общи линии обаче - аз както казах винаги се опитвам да разбера "защо правят нещо" и съответно "какво печелят от направата му". В случая е очевидно - причината за увеличаването на дебелината води до по-голяма батерия, което пък е добре за потребителите.

   - друга дребна промяна в дизайна е по-малкият прорез на дисплея. Ок, това също е добре. Направили са промяна в дизайна на прореза, като високоговорителят вече е над многото сензори тук (а не заедно с тях), което пък води до това намаляване на размера на прореза... Какво от това обаче и има ли реална полза? За мен лично - по-скоро не... Аз изобщо не забелязвам прореза и размера му... Не го отразявам честно казано... Бих бил доволен, ако виждах процентите на батерията тук горе. Но не ги виждам.. Така че полза за мен по-скоро няма. Чисто технологичен напредък има, но не вярвам iPhone потребителите да отдават каквото и да е значение на размера тук. Все пак, всеки преценява за себе си.

   - трета разлика на тема дизайн - ами разбира се котлона с камерите тук на гърба. По-голяма плочка и по-изпъкнала плочка с камери.. За камерите по-късно разбира се, но можете спокойно да приемете на доверие, че всичко тук е направено изцяло полза на потребителите. Има и оптимизации, и ефективност, и бъдещ потенциал.. Изобщо - прекрасна работа са свършили...

   Ами... Останалото си е същото.. Същия минималистичен и плосък дизайн или както е модерно да се казва "flat дизайн". Плосък гръб, плоски странички рамки, правилни семпли форми, плосък дисплей (знаете, аз не си падам по извитите дисплеи при ежедневната работа. Красиви са много, но са по-малко удобни). Има същия Lightning порт за зареждане, поддържа маааааалко по-бързо зареждане през кабела 23W (на iPhone 12 Pro беше 21W, ама разликата е толкова малка, че е все то да Ви кажа), има същото 15W безжично зареждане ако разбира се използвате сертифицирано от Apple безжично зареждане, отново има два стерео високоговорителя, отново е IP68 сертифициран за да държи на прах и вода.. Момент... Да видим какво са написали Apple по темата.... Ами - според сайта на компанията - може да издържи до 6 метра дълбочина за до 30минути. Това е супер, но ето вижте и тук какво пише - "мокрените телефони не се ремонтират гаранционно". Така че - можете да го мокрите, но на практика го мокрите на Ваша отговорност. Така че - както всеки път, така и този път, съветът ми е "просто избягвайте да го мокрите".

   Приключвам с дизайна. Всъщност, ето още нещо любопитно... Тази година, iPhone 13 серията (цялата) - може да работи с две еСИМ карти. Не две СИМ карти, а две еСИМ карти... Това е ново.. До сега, можехте да използвате моделите на Apple с една nanoSIM и една еСИМ. Тази година отново можете с една наноСИМ и една еСИМ, но можете и с две еСИМ. И понеже винаги ще се намери някой дето да иска прекалено, отговарям - "Не. Не може общо с три СИМ карти. Две СИМ карти е максималното, но вече може и двете да са еСИМ". А както знаете и трите оператора в България вече поддържат еСИМ карти, така че проблеми няма никакво.. Така - край, финиш, точка на тема дизайн. Ако съм пропуснал нещо - някой да допълни в коментарите.

   Четири основни компонента

   Преминавам към четирите основни ключови компонента в новия iPhone 13 Pro, които всъщност по принцип са четирите основни компонента при избор на всеки смартфон. Това са дисплей, мощ, камери и разбира се батерия. С радост мога да кажа, че всичко тук е като магия и е значителен ъпгрейд спрямо предходните модели на компанията. Именно тук личат и оптимизации, и ефективността която са търсили. Обяснявам…

   Дисплей

   Дисплеят на iPhone 13 Pro е супер. Едва ли някой се съмнява в това, все пак говорим за скъпо устройство. Става въпрос за 6.1 инчов Super Retina XDR OLED дисплей. Налице са всички очаквани екстри като HDR10, Night Shift, любимата ми True Color опция и като цяло - прекрасни и супер реални цветове. Едно от подобренията е при яркостта - вече има 1000 нита яркост, а пиковата при изобразяване на HDR съдържание - достига до 1200 нита. Това означава, че няма да има никакъв проблем да виждате дори на ярка дневна светлина. Ок - това е чудесно. Прореза вече го коментирах - по-малък е, но на този етап, гледам на него повече като на оптимизация, отколкото като на някаква полезност.

   Сега... Идва най-важният момент при дисплея - новите 120Hz опресняване. Нека само уточня, че 120Hz опресняване имат само Pro моделите - iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max. Обикновените iPhone 13 и iPhone 13 Mini нямат. Всъщност, именно тези 120Hz са едно от нещата, които правят Pro моделите да са по-про тази година. Знаете, че хайпът около тези 120Hz в световен мащаб е доста голям... Потребителите обожават да има с какво да се похвалят и сега модата е тук - в херците на опресняване на дисплея.. ОК - Pro версиите тази година - наистина са ПРО! Истинската полза обаче е на съвсем друго място - това е динамичното опресняване на честотите на дисплея. Т.е - херците на дисплея непрекъснато се променят по не един, а два критерия.. От една страна според приложението което използвате и от втора - според това какво правите в това приложението... На всичкото отгоре - има цели 11 степени, при които варива това опресняване на дисплея... Имайте предвид, че точно така трябва да бъде в идеалния случай. Обяснявам...

   Както винаги съм твърдял - най-важното при смартфоните (и мобилните устройства като цяло всъщност), е да са максимално добре оптимизирани на тема батерия. Става въпрос за телефони, умни часовници, TWS слушалки, лаптопи и всичко мобилно... Повтарям - най-важното е батерията. И какво са направили Apple? Ами първо - няма как да отрека, че се включват в надпреварата с високата опреснителна честота с няколко години закъснение, но в същото време са първите, които го правят наистина както трябва.

   Apple наричат технологията си ProMotion. За пръв път я използват в някои от таблетите си и разбира се Apple Watch. Много хитра работа - вдигат на 120Hz при навигацията в интерфейса, при рисуване и гейминг (там където потребителите наистина ще я усетят, ще им е от полза и ще се изкефят), и могат да я свалят от 120Hz чак до 10Hz ако няма нужда от високо опресняване. И това наистина е динамична смяна на опресняването, нещо което не се наблюдава при никой друг производител на смартфони...

   Първо честотите през които може да мине ProMotion дисплея на iPhone 13 Pro са общо 11 - това са 120Hz, 80Hz, 60Hz, 48Hz, 40Hz, 24Hz, 20Hz, 16Hz, 15Hz, 12Hz и 10Hz. Ето го и момента с конкретното приложение и както правите в това приложение. Важно е наистина да разбирете какво прави тази технология. Ето пример.

   Докато сте в Safari и четете някаква статия (т.е не пипате по дисплея а просто си четете нещо) - дисплеят моментално сваля опреснителната честота на 10Hz, защото просто не Ви трябва повече и защото по този начин пести някакво минимално количество енергия. Щом пипнете дисплея да скролвате но бавно - честотата на опресняване скача до 60Hz, а по-бързото скролиране вече преминава през 80 и дистига до 120Hz. С две думи, всяка секунда докато използвате iPhone 13 Pro, той непрекъснато адаптира честотата на опресняване, така че да пести мъничко енергия... И ако това Ви се струва "незначително" или "маловажна" пестене на батерия, погледнете го от другия ъгъл.. Всички ние замерваме On-Screen-а на дисплея като критерий за оценяване на живота на батерията. И това е съвсем логично, все пак именно дисплеят е най-големият консуматор на енергия. Представете си сега, тази ProMotion технология, успява да сваля някакви дори минимални проценти от консумацията на батерия, всяка секунда докато работи дисплея. Тези някакви проценти се натрупват като бонус минути за издръжливост на батерията при светещ дисплей... И това е главното, най-важното и най-значимото, което трябва да знаете за Apple по принцип.. Ако не сте разбрали още, тяхното верую е да правят нещата "ефикасни". Тази ефикасност по естествен път води до всичко останало - икономията на ресурси, оттам по-ниски производствени цени, оттам по-големи печалби и накрая но не на последно място и до удовлетворение на потребителите (не заради цената разбира се тя никога не е по-ниска, а защото работи добре. А работи добре, защото е оптимизирано, за да бъде ефикасно)...

   Ако пък обичате просто да си цъкате из интерфейса и направите някакво движение - отново сте на 120Hz, като целта е всичко да е максимално плавно и приятно за потребителя. Аз няма как да Ви го демонстрирам, но ще оставя линк с видео където ще видите как са замерени херците при работа с iPhone 13 Pro. Ще видите и колко бързо реагира дисплея и при сваляне и при качване на честотата на опресняване. Тази скорост на реакция също е изключително важна - и за потребителското изживяване, и за живота на батерията. Прекрасна работа наистина. Разбира се, може да преминете и изцяло само на 60Hz, като настройката за това е в Accessibility менюто. Но - наистина няма никакъв смисъл да го правите, защото адаптивната честота не се отразява негативно на батерията. Всичко е топ.

   А сега ще Ви кажа нещо, което на пръв поглед ще Ви звучи чак безумно, но ако се замислите - би могло да е много вярно за много от Вас...

   Представете си, че светът е "полудял" по супер модерните 120Hz на опресняване или дори повече при мобилните телефони.. Представете си още, че Apple не виждат кой знае какъв смисъл от тях, като причините могат да бъдат много - излишно хабене на батерия или пък малко на брой потребители които наистина имат нужда от това по-бързо опресняване (да кажем мобилен гейминг, рисуване или още по-плавна навигация в интерфейса). Хубаво... До тук всичко е наред. Какво обаче да направи компания като Apple, която не е убедена в ползата на 120-те Hz през цялото време и за всеки потребител.. Всъщност, вероятно повечето потребители наистина нямат нужда от тези 120Hz...

   Ами представете си, че ги прави тези 120Hz динамични, така че който гледа видео в тубата - примерно мига на 24 херца (повече няма нужда), работи на 10 херца докато сте се зачели в някоя статия в сафари, на 40 херца докато леко скролнете надолу в същата статия, и съответно вдига на 120Hz докато навигирате из интерфейса или играете някоя супер яка игра която поддържа 120Hz... Ще взема за пример себе си.. Аз не рисувам на смартфона, не играя такива игри със 120Hz опресняване.. Т.е до момента - аз не минавам на 120Hz никъде... Ок - докато се движа из интерфейса, аз се възползвам от супер плавното движение на 120Hz и след като отворя мейл, сафари, фейсбук, редит, туитър, месинджър или телеграм - аз отново минавам в режим четене, което на практика сваля честотите под 60 херца... Усещате ли накъде бия? Моето ползване в случая, допускам че през повечето време кара дисплея да мига на по-ниска от стандартните 60 херца, както е било с предходните модели iPhone.. С други думи, в този конкретен случай (моя) - въпреки рекламите че вече има 120Hz и че всичко е модерно, че е топ-дъ-бест - аз на практика според моя начин на употреба и приложения - аз реално бих получил смартфон, който през по-голямата част от времето работи на по-ниска честота на опресняване, като в същото време получавам максималните 120Hz там където мога да ги усетя... Т.е - хем пестя батерия, хем имам 120Hz където наистина ми трябва (най-вече при навигация в интерфейса в моя случай). Звучи като най-доброто от двата свята, нали? Е, сега Вие си помислете какви приложения ползвате и се опитайте да прецените долу-горе, дали за Вас новите про-ябълки ще са с по-висок рефрешрейт на дисплея или с по-нисък. Нищо че телефонът поддържа 120Hz :). За мен, тук Apple успяват да се справят с най-трудната задача по принцип - да угодят и на запалените геймъри които много държат на 120Hz и не им пука за батерията, и на такива като мен - които искаме батерия, батерия, батерия а като бонус ако можем да "докачим" нещо с още по-плавна навигация - добре дошло.. Ами Apple го направиха. Мога да кажа само едно голямо браво. Може би, забавянето си е струвало.

   Ами това е на тема дисплей. С две думи - дисплеят е много важен момент тук. И Apple са се справили чудесно. Само до допълня нещо дребно - Always On Display функция няма. Вярвам обаче, че скоро Apple ще измислят нещо по темата, защото с тези дисплеи които могат да работят на 10Hz опреснителна честота, те биха могли да изкарат някакво съдържание на дисплея, което да хаби минимално енергия - на принципа на Apple Watch 6 например. Както и да е - това си е чиста спекулация, но аз лично вярвам, че ще се случи. Очаквам го.

   Хардуер

   Добре. Втория важен акцент - мощта…

   Ами тук говорим за Apple A15 чипсета на Apple. Откъде да започна... Ами - Apple A15 Bionic чипсет, разработен по 5nm технологичен процец, естествено супер икономичен на тема батерия, което пък е мега важно за мен. Разберете, аз много държа на тези неща, а би трябвало и Вие да го правите.. Добре. Има още обаче - тази година, Apple са увеличили и размерите на вътрешните L2 кеш и SLC памети съответно до 12MB и 32MB, което води до огромен ъпгрейд при управлението на задачите. Простичко казано, потребителите ще бъдат още по-доволни защото смартфонът ще работи супер плавно, супер бързо и вероятно вече се досещате - за пореден път, всичко това са оптимизации, водещи до ефективност с наличния ресурс. А ресурсът в случая отново е 6GB RAM и бърза NVMe памет като капацитетите започват от 128GB до 1TB. Да, тази година минимумът е 128GB а не 64GB както при iPhone 12 серията. И това е добре.

   Има още любопитни факти за чипсета обаче... Тази година, обикновените iPhone 13 и iPhone 13 mini са A15 с четириядрен графичен ускорител, а iPhone 13 Pro и Pro Max са с 5 ядрен графичен ускорител. Тук отново Pro версиите тази година са малко по-ПРО и надграждат стандартните 13 и 13 мини.. Да видим как се представя iPhone 13 Pro при AnTuTu бенчмарк теста... Ами - 810 000 точки. Най-високият резултат на който съм попадал в смартфон изобщо. Би трябвало и Вие да сте впечатлени, защото резултатът без съмнение е топ. Нищо, ама абсолютно нищо не може да натовари този чипсет. Има толкова голям запас, че можете да сериозно да го подкастрите и той отново ще бъде на пре-пре-пре-пре-достатъчно високо ниво.

   И като казах "подкастряне", ето какво може да се направи... След като този чипсет е толкова як, аз мога да орежа част от всичката тази мощ, защото няма да усетя разлика в работата, но пък би могло да доведе до ОЩЕ икономия на батерията и съответно още по-голямо време с едно зареждане... Ето какво получих... Активирах Low Power Mode, който на практика изключва някои известия и намалява работната честота на процесорните ядра. Вижте сами - при активиран Low Power Mode, резултатът на същия този iPhone 13 Pro в AnTuTu е 600 000 точки. Ами - красотичка. Никаква, ама никаква разлика в държанието на смартфона дори при гейминг на тежки игри. Просто невероятно - получавате хем супер мощ, хем супер батерия. Нещо повече, мощта е предостатъчна за да играете всички супер тежки игри като PuBG, Real Racing, Dead Triger, Call of Duty и други.. А ако са игри, които и не ползват 120Hz - вероятно ще пести и някакво количество батерия. Аз между другото тествах с тези 4те игри - геймингът по никакъв начин не страдаше, но и не спестих батерия де.. Все пак, при друг набор игри - би трябвало да се пести батерия при гейминг в Low Power Mode..

   Няма да задълбавам повече на тема хардуер. Едва ли е изненада за някой, че Apple са добри в тази игра. Просто са добри. И отново - Apple работят така... Те винаги са оптимизирали нещата така, че да извлекат максимума от наличния хардуер. Ще го кажа отново - Apple търсят максимална ефикасност. Така пестят от хардуер, а оптимизациите носят автоматично бонусите към потребителите. Това е. Изглежда просто, нали? Ами в живота е така - гледате нещо, което изглежда супер лесно и просто, но единственото което трябва да знаете в тези случаи е, че просто тези които го правят да изглежда лесно и просто - просто са много добри в работата си и че има хвърлен много труд. С Apple случаят е точно такъв.

   Камери

   Преминавам към третия важен акцент при всеки смартфон - камерите. Може да се повторя или потретя, но отново сериозни ъпгрейди и тук.. Всеки камера модул в iPhone 13 Pro е с ъпгрейд. Всеки. Има 3 камери на гърба:

   • 12MPx, основен сензор с F/1,5 бленда, PDAF и sensor-shift OIS
   • 12MPx телефото с F/2.8 бленда, PDAF, OIS и троен оптичен зум
   • 12MPx ултраширока камера с F/1.8 бленда и PDAF
   • тук разбира се е и 3D TOF LiDAR сензора, който се използва при портретните снимки, портретното видео и приложенията с добавена реалност

   Хубаво. Всеки един от камера сензорите е по-добър от тези в предходния модел. Навлиза повече светлина, оттам фокусът става по-бърз, има по-малко шум, има още повече динамика при цветовете и като цяло - снимките и видеата са невероятно добри. Страхотични и божественярски без да преувеличавам изобщо. Трябва просто да го усетите и вярвам, че ще се съгласите с мен. Естествено, зад цялата тази работа, отново стоят екстрите на които Apple залагат от няколко години - HDR, Smart HDR и всичко, което прави магията на Apple да работи отново толкова лесно, че да изглежда като нещо елементарно и естествено. Този път, отново има няколко нови и изключително яки нещица...

   ProRes

   Първо, най-малко важното за мен лично.. Това е новия Pro Res режим на снимане на видео в RAW формат. Не ме разбирайте погрешно - самият режим си е супер и вероятно е прекрасна екстра за професионалистите в тази област. Аз не съм такъв и не бих го използвал, най-малкото защото 1мин в този режим на снимане, харчи около 6GB памет. Ето защо има и версии на модела с 1TB между другото. Отново - има го, прекрасен е, дава опция за невероятна редакция впоследствие, но аз не бих го ползвал. Вие ако искате - ползвайте. Само че, ако планирате да ползвате - директно се насочвайте към версиите с повече вградена памет...

   Macro

   Втора и този път супер яка новост... Това са макро снимките. iPhone 13 Pro и Pro Max могат да снимат снимки от 2см и те са красотичка. Не просто да вършат работа - те са с невероятни.

   SensorShift Stabilization (SSS)

   Като трета новост бих споменал въпросната sensor shift стабилизация, която миналата година беше само за iPhone 12 Pro Max, а сега е в цялата iPhone 13 серия. Най-простичко казано - sensor shift стабилизация означава че вместо да се мърда обектива и така да стабилиза изображението, тук се мърда самия сензор и той стабилизара изображението. Технологията я има при някои фотоапарати, но е новост за мобилните устройства (първи беше iPhone 12 Pro Max миналата година, а сега е в цялата iPhone 13 серия). Сега, тук е важно…

   Спорно е коя от двете технологии е по-добра - Optical Image Stabilization или Sensor Ship Stabilization. Както винаги в живота, допускам, че истината е някъде по средата - в едни ситуации OIS е по-добра, а в други - SensorShift е по-добра. Разликите в самото стабилизиране като краен резултат ще са толкова дребни, че от потребителска гледна точка няма абсолютно никакво значение - ние просто няма да разберем, че има разлика… Може да усетим обаче друго - имайте предвид, че когато се стабилизира обектива (т.е. лещите, т.е имаме OIS) - ние всички ще виждаме стабилизацията докато снимаме видео например (на практика чрез стабилизирания обектив, ние буквално виждаме стабилизираното изображение на дисплея).. При SensorShift стабилизацията, понеже тя е на сензора а не на лещите - няма да виждаме как тя коригира изображението в реално време докато снимаме.. В краен случай обаче - тя ще е сработила точно толкова добре или дори по-добре от OIS. Според някои, ще е по-добре, защото SSS прави няколко пъти повече корекции на изображението в секунда, спрямо OIS. Няма да задълбавам, защото дори самият аз не съм убеден в предимствата на нито една от двете технологии, затова приемам че са еднакво добри.

   Възниква обаче любимия ми въпрос “Защо, Apple са преминали към SSS?”. И е съвсем логичен въпрос, защото знаете, че тази компания никога не експериментира… Напротив - тя винаги забавя иновациите, сякаш изчаква да се изтестват във времето, да се докажат и чак след това ги прилагат в техните продукти, като акцентират не върху факта че ги има, а върху това как най-добре да служат на потребителите. И стратегията им често работи много добре… Както и да е - ЗАЩО използват SSS? Имам две теории.

   Едната е, че с увеличаването на камера сензорите тази година, Apple залагат на SSS, като вероятната причина е опитът им да спестят място и да запазят смартфоните максимално тънки.. Това е по-малко вероятната причина според мен. Втората причина и лично според мен по-вероятната такава е отново ефикасността.. Това си е чиста спекулация от моя страна, но представете си следното… Чисто теоретично, при фотоапаратите със SSS, потребителите могат да сменят обектива с такъв който няма стабилизация и отново да получат стабилизирани снимки и видеа. Т.е - при фотоапаратите, потребителите могат да си купуват по-евтини обективи без собствена стабилизация, а да се възползват от стабилизацията на сензора на тялото, което използват.. Ок - но при смартфоните обективите не се сменят и това очевидно отпада.. Или пък не?

   Може би трябва да гледаме не от потребителска гледна точка, а от гледната точка на Apple...

   При следващите няколко поколения iPhone, обективите най-вероятно ще са различни. Според мен, Apple просто залагат в бъдещето и развиват SSS технологията, която в бъдеще би могла да има доведе много икономии - както финансови, така и като поддръжка... Ако цялата тази серия е със SSS, а и следващите няколко поколения използват същите сензори с различни "лещи", те буквално ще оптимизират всичко - по-лесна оптимизация на софтуера, по-лесни ъпдейти, а защо не и икономия за лещи без OIS... Не на последно място - това би могла да е технология носеща им икономии, като в същото време я развиват, което ще им донесе конкурентно предимство пред останалите производители на смартфони... И те винаги са правели това - спомнете си исторически как техните смартфони винаги са имали по-малко RAM, но това не се отразява негативно нито на работата, нито на бързодействието на продуктите им... Не е невъзможно.. Но отново -това са си чисти спекулации, така че да не им отдаваме толкова голямо значение...

   Cinematic mode

   Четвърта и доста ефектна новост е така нареченият CINEMATIC режим на снимане. Добре.. Най-простичко казано, това си е портретен режим, ама за видео. Естествено, тук се използва лидар сензора, който през цялото време измерва разстоянията между обектите, след което изкуствен интелект решава кое трябва да е на фокус и кое и всичко това става в реално време по време на снимане на видео. И всичко това работи. Работи и е доооооста ефектно. При моите тестове работи най-добре, когато софтуерът разпознае лице (между другото, така беше в самото начало и при портретния режим на снимките на Apple). Виждате - щом едното лице се обърне към друг човек - фокусът се измества автоматично и всичко останало се замъглява ефектно. Мдаа... Преди просто говорихме по телефоните. След това с появата на по-качествените камери станахме репортери и влогъри... С този Cinematic режим на снимане - кой знае, може в бъдеще да снимаме и кратки филмчета... Както и да е.. Има още нещо..

   Photogrphic Styles

   Пети бонус тук при камерите и много важен момент по принцип, са тези Photographic Styles...

   Според мен, често срещана грешка след колегите в мрежата, е че наричат тези Photographic styles - филтри. Това не са просто филтри. Това е изключително сложен алгоритъм, който на всичкото отгоре - поне според мен - разкрива някои тайни от кюхнята на Apple... Защо не...

   Обяснявам.. Изкуствения интелект който използват Apple тук, на практика всеки път прави няколко кадъра, които после обединява за да получи най-добрия кадър.. Някъде по време на целия този процес обаче, софтуерът трябва да направи множество избори - за баланса на бялото, за наситеността на цветовете, контраста и много други... Освен това обаче, той трябва да "разпознае" и сцените които снима, за да може да избере автоматично и съответно най-подходящите от всички изброени преди малко настройки (баланс на бялото, наситеност на цветове, контраст и така нататък)... Сложничко е един вид... Даже доста сложничко. Ако беше прост филтър - целият кадър би бил замазан с някакъв леър отгоре и каквото стане - такова. В случая изобщо не е така. Това не са филтри. Това е технология зад която има адски много хвърлен труд от разработчиците и се изисква адски много хардуер, за да работи коректно.

   Аз обаче отново съм супер любопитен и пак питам "Защо?". Защо им е трябвало на Apple, да хвърлят целия този труд, като подобна технология до момента не е съществувала в смартфон за да може някой да сравнява или да каже "видиш ли, няма photographic styles"... Защо си дават целия този зор? Мислих, мислих и имам теория... Отново е спекулация или по-скоро моя интерпретация на случващото се, но ми се стори интересна и ще Ви я разкажа...

   Знаете, правил съм доста ревюта на Android устройства, които също използват AI за да могат автоматично да разпознават сцени като небе, цветя, храна и други. Спомнете си, че при всяка от тези сцени, изкуственият интелект подсилваше съответно преобладаващият цвят. Така небето ставаше разкошно синьо, тревата невероятно красиво зелена, а от снимките на храна - буквално ни потичаха лигите..

   Сега си спомнете ревютата ми на високия клас Huawei смартфони - там всичко беше подсилено и допълнително обработено до такава степен, че снимките ставаха без никакъв шум дори на тъмно и често толкова неестествени, че чак изглеждаха като картички, които са обработени със страшни софтуери на супер мощни компютри. Потребителят обаче е цар. Именно той решава кое му харесва, какво желае и за какво ще дава парите си. Замислете се за първата асоциация, за която се сещате щом чуете Huawei смартфон от високия клас? Ами разбира се - сещате се за невероятните снимки-картички, които той прави... Всъщност, именно това изстреля Huawei на върха при смартфоните преди няколко години и естествено - преди да захубят достъпа до услугите на Google..

   От друга страна, iPhone-ите никога не са имали подобни "екстри". За разлика от останалите производители на смартфони - Apple винаги са държали на реалните цветове при снимките. Винаги.. Без изключение.. И никога не им е пукало, че потребителите може да искат онези "картички" със "силно наситените и неестествени цветове"... Те просто смятат, че реалните цветове са "правилното нещо" и точка. Веднъж има ли снимка с реални цветове - след това всеки може да си я редактира по вкус, все пак затова има редактор на снимки в галерията... И именно това правеше масовия потребител, снима, редактира с някакви филтри или ако е "про" директно се заиграва с баланса на бялото, цветовете и контраста и след това - поства във фейсбук или инстаграм възможно най-най-най-яката снимка (като естествено, почти винаги за потребителите най-яката снимка означава най-най-най-преекспонираната на тема цветове, яркост, острота на изображението и така нататък)... Всичко това обаче, беше ДОСЕГА...

   Сега, с тези Photographic styles, Apple на практика правят нещо като "крачка назад" и на практика отстъпват пред очевидните мераци на потребителите, да имат "снимки като картички", често с неестествено подсилени цветове... Защо го правят? За да не губят потребителите, които си падат по картичките естествено... Но отново го правят като "опция" и който иска - да се възползва. Който държи на реалните цветове - той си е както досега.. Един вид - не го налагат, а хвърлят един тон труд за да направят именно тези Photographic styles, само и само да удовлетворят всички мераци на всички потребители. Едновременно! Ето как са направили тази магия...

   С първото стартиране на камерата, излиза избор на този фотографския профил... Там има няколко профила - по-топъл, по-студен, по-остър и така нататък, така че ВИЕ да прецените кое НА ВАС най-много ви харесва. Дотук добре.. Има още обаче... Ако някой от профилите Ви харесва, но не е перфектен - тогава можете дори да си го донапаснете както Ви кефи максимално.

   След това сте готови. Това е всичко. Избирате този профил и получавате съвършенно различна камера, която да пасва на Вашите вкус и разбирания за фотография. Можете да имате всичките преекспонирани на моменти цветове, за да подсилите ефекта, можете да имате невероятна острота на изображение, по-топли или по-малко топли цветове, на практика всичко.. С новия Night режим на снимане - шум по принцип няма нито при дневните, нито при нощните снимки, така че... На практика получавате картички. Ако желаете - можете всеки път да получавате картичка. Също както Huawei например.. Или пък, ако си падате по начина по който снимат Samsung смартфоните - можете да получите техните резултати... Разбирате ли накъде бия? Тези photographic styles на практика и допълнителната им персонализация, могат да направят iPhone 13 Pro да снима като Huawei, Samsung, Xiaomi, Realme, Nokia и каквото още се сетите. Т.е - те могат да направят Вашия iPhone 13 Pro да снима както Вие искате. И то всеки път, без после да "пипате" снимката преди да я поствате в социалните мрежи. От този ъгъл погледнато, целият труд който са си дали Apple с уж обикновените "филтри" си струва. Още по-хубавото е, че няма да бъде оценен от потребителите веднага, а след време.. А това време е преднината, която биха получили Apple пред останалите производители на смартфони. Няма лошо, това е част от "магията на Apple".

   Батерия

   Спирам с камерите и отиваме към батерията. Всъщност, тук е най-лесно забележимият ъпгрейд. iPhone 13 Pro има малко по-голяма батерия от iPhone 12 Pro (знаете, заради онези 0.3мм по-голяма дебелина за която споменах в началото). Чипсетът е супер мощен и супер икономичен (също говорих по темата малко назад).. Дисплеят пък е направо уникален - въпреки че поддържа заветните 120Hz опресняване - много често намалява на практика честотата под стандартните 60Hz и така пести батерия.

   Та - батерията. Набързо, че се уморих вече.. Супер яка и супер издръжлива. Стандартен тест - 1 час, максимална яркост, YouTube - изхарчи 5%. Това означава, цели 20 часа гледане на видео в тубата с едно зареждане. Шампион. Безспорно. Както казах, заиграх се да тествам и как се изтощава батерията при гейминг с цялата мощ на чипсета и в low power mode (където леко се сваля честотата на процесорния ядра). Резултатът е, че разлика в самия гейминг няма никаква, но и вероятно заради игрите - също нямах значима икономия на батерия. Но пък си стана гейминг тест на батерията. Резултатът е, че за 1 час мобилен гейминг - iPhone 13 Pro изхарчи 15% от батерията. Очевидно, натоварването е в пъти по-голямо и съответно разхода на батерия е доста по-голям. В общи линии, ако играете тежки игри - работата е около 6 часа и отново на зарядното.

   Какво излиза? Излиза, че iPhone 13 Pro би могъл да е всичко това, което сте някога изобщо желали от един смартфон. Ако сте Apple потребители разбира се. Защото някои ограничения си остават и вероятно ще си останат завинаги.. Като стана въпрос за ограничения, ето една лоша новина за бъдещите собственици на iPhone 13 смартфоните. Оказва се, че поне към момента, при счупване на дисплея на iPhone 13 Pro - той не може просто да бъде сменен с друг.. Може, но няма да работи автоматичната подсветка, няма да работи камерата, няма да работи True Tone, няма да работи Face ID и още куп други неща... Ще сложа линк към видеото с експеримента на колегите в описанието, като те са стигнали до там, че са сменили само матрицата на дисплея, като оставят кабелите на дисплея да са оригиналните... И пак не минава номера.. Опитвам се да кажа, че тази година Apple са се постарали да направят ремонта на iPhone 13 серията още по-тегав или с други думи - те се опитват да ни принудят, да ходим в оторизираните сервизи, където разбира се е по-скъпо. Това не е добре. Дали китайците ще намерят начин да заобиколят тези забрани само времето ще покаже... По-важното според мен обаче е, че според мен, Apple бутат потребителите към допълнителната застраховка която предлагат като услуга. Рано или късно, те ще вероятно ще успеят и ако това с ремонтите остане в този си вид - те на практика увеличават цените на iPhone, без да го казват директно. И това ако не е фокус - здраве му кажи... Както и да е - това също беше важно и е добре да го знаете. Ако счупите дисплея на iPhone 13 - поне към този момент - проблем. Проблем, който само оторизиран сервиз на Apple може да разреши. Тоест - СКЪП проблем.

   Бонус: iOS

   Съвсем като бонус на ревюто, ще Ви покажа само 1-2 любими нещица в новата iOS 15, които разбира се работят и на по-старите модели. Дребни нещица, които могат да Ви пестят супер много време и да са Ви супер удобни в ежедневието.

   Първо - вече сте видяли, че адрес бара на Safari е долу, което е много по-удобно. Ще свикнете бързо с новото разположение надявам се. Хубавото е, че вече можете страшно бързо и супер лесно да превключвате между табовете. Разкошно е - просто слайдвате върху адрес-бара и готово. Безценно!

   Айде и второто и най-любимото ми.. Влизате в галерията със снимки и си извеждате някоя, която са Ви изпратили с текст. Както си е снимка - просто задържате с пръстче на нея и хоп - имате си маркиране на текста директно от снимката. Най-удобното нещо и поставено на най-правилното място. Безценно! Много мои приятели постоянно ми изпращат снимки на някакви номера вместо да ги напишат а аз трябва да ги преписвам.. Естествено защото ги мързи да ги препишат те.. Сега вече това не е проблем за мен - просто копирам номера или текста директно от снимката и готово. Естествено, iPhone не признава български букви и думи, но като е на английски или пък просто цифри - работи безотказно..

   Заключение

   Добре. Приключвам защото стана прекалено много. Сигурно има още много какво да се каже, но знаете - интернет е огромен източник на информация, така че винаги можете да го питате. Заключенията ми са няколко - най-добрият iPhone до момента, тази година Pro наистина е Pro и си струва да се напънете за Pro, а ефикасността към която Apple постоянно се стреми - за пореден път се връща като полза за потребителите.

    
   Citytel.bg
  • Препоръчваме
   • https://www.citytel.bg/umni-roboti-prahosmukachki-i-drugi-uredi-za-pochistvane
   • https://www.citytel.bg/idei-za-podarak-za-lyubimi-hora
 • Разгледани продукти
   • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
   • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.