• iPhone 14 Pro видео ревю

   2022-10-17

   Apple представиха новата iOS16 и разбира се цялата 14-та серия iPhone-и. Може би най-най-най-важното, което е добре да знаете е, че с iOS16, както новите, така и по-старите модели iPhone (от iPhone 8 насам), вече имат българско меню. Вероятно за повечето от Вас които следите канала - това вероятно не е кой знае какво, но повярвайте - за родителите Ви това е нещо безценно. БГ менюто си е голяма работа. Със сигурност.

   Може би най-важното, за самите устройства от 14-тата серия на Apple пък е, че с всяка година, компанията някак неусетно, плавно, но в същото време съвсем убедително - Apple раздалечават Про и НЕ-Про моделите си.. С други думи, с всяка година Pro моделите стават все по-добри от Не-Про моделите.

   Тази година е поредният пример в тази посока - Pro моделите отново са по-добри от НЕ-Про моделите. Всичко в 14 Pro е по-добро от това в обикновената 14ка. Бих казал, че има и ъпгрейд спрямо миналогодишния 13 Pro. Не е революционен ъпгрейд - нищо фрапиращо нито на тема дизайн, нито на тема хардуер или дори камери -, но все пак е по-добър… В това видео, ще коментирам накратко основните неща (които вече вероятно са всеизвестни), а после ще обърна повечко внимание на новите и към момента по-интересни неща като това как е променен новия “заключен екран”, как е реализиран новия (за iPhone) Always On display и що е то Dynamic island. 

   Директно и набързо минавам през дизайна и материалите.

   Всъщност, този дизайн сме го дъвкали вече няколко години. Дизайнът на iPhone 14 Pro е почти идентичен с този на iPhone 13 Pro. Същият елегантен силует, плочката с камерите на гърба има малко по-големи котлони но като цяло идеята е запазена. На практика почти идентичен дизайн на гърба. Разликата има и тя е в малко по-издадените камери заради новия 48MPx сензор, новия и според мен готин Deep Purple цвят, и променен (разбирайте по-тъмен) Space Black цвят. В момента на снимането на това видео е супер трудно да се намери какъвто и да е iPhone 14 Pro, така че се радвам че до мен изобщо стигна в стандартния златист цвят.

   Друга новост за американския пазар е, че техните версии вече изобщо нямат слот за сим карти. iPhone 14 серията за САЩ преминава изцяло към eSIM. еСИМ стандартът е готино нещо по принцип, но ако телефонът поддържа само еСИМ и ако се наложи временно прехвърляне на картата Ви към друг смартфон, който НЕ поддържа еСИМ - това може да е малко досадно с цялото обикаляне през мобилните оператори за смяна на СИМ-а. В Европа и България - има слот и за СИМ карта, поддържат се и еСИМ карти, така че всичко е наред. Всеки ползва каквото си поиска. Още от миналогодишната 13-та серия пък, можете да използвате iPhone както с една СИМ карта и една еСИМ карта, така и с 2 еСИМ карти. Да си знаете. По-важното тук е, че някои тълкуват премахването на слота за СИМ карти в САЩ, като стъпка към още по-трудното излизане от екосистемата на компанията... Честно казано, не мисля, че има нещо такова… Вярвам, че премахването на слотовете за СИМ карти вече е започнало и през следващите няколко години - те ще останат в миналото. Производителите на смартфони вече залагат на eSIM (идва от embedded SIM), а Qualcomm пък разработиха iSIM (от Integrated SIM), което означава, че скоро всички Android устройства също ще преминат към “виртуална СИМ карта” да я нарека. Разликата между eSIM на Apple и iSIM на Qualcomm (въпреки, че звучат като различни неща), е в това че при eSIM има отделен чип за данните на СИМ картата, а при iSIM - въпросният чип е вграден в чипсета. СИМ картата представлява просто низ от числа и къде точно ще бъде записана, дали в отделен чип или в такъв вграден в чипсета, според мен не би трябвало да има разлика.. Така че, опит за затрудняване на излизането от екосистемата е малко пресилено. Поне за мен. Скоро, всички смартфони ще са без слот за СИМ карта, просто решенията за записването на данните ще бъде различно.

   Материалите... Отново няма изненади. Същия висок клас материали, които правят това нещо тук да изглежда и да се усеща като едно малко бижу - лъскава стоманена рамка отстрани, заздравено и страхотно матирано стъкло на гърба, защитно покритие на дисплея, прекрасен и отчетлив ход на металните бутони и всичко ама наистина всичко, си е както преди - отвсякъде си лъха на лукс и престиж. Тук и да търся недостатъци - няма. То просто си няма.

   Отново както в предишното поколения ябълки - налице са стерео високоговорители (тук долу е основния, а горе където е слушалката е втория) и разбира се идва с IP68 рейтинг за защита от прах и вода (в този случай до 30 минути на дълбочина до 6 метра). Важен момент - както всяка година, така и тази година - Apple не признават мокрените смартфони за гаранционно обслужване. Един вид - не експериментирайте. Ако го полеете с някаква течност случайно - смартфонът вероятно ще издържи. Но не прекалявайте, защото ако случайно телефонът сгъне - ремонтът е за Ваша сметка. Така че - това е важно. Не е нещо ново за Apple, но е добре да се повтаря, за да няма изненади. Да видим какво още...

   Дисплей...

   Дисплеят вече е нещо ново. Много висок клас дисплей. Неслучайно DisplayMate титуловаха дисплея на Max версията като най-добър дисплей.. Доста важни неща има тук.

   Първо говорим за 6.1 инчова LTPO OLED матрица, която Apple наричат Super Retina XDR. Резолюцията леко е скочила и вече е 1179 х 2556 пиксела (предишния iPhone 13 Pro имаше 1170 х 2532 резолюция). Новото тук е тази LTPO думичка - благодарение на нея, iPhone 14 Pro има Always On Display, но за това малко по-късно...

   Втори много важен момент. Новият дисплей на iPhone 14 Pro е супер, мега, гига, хипер ярък на силна дневна светлина. Стандартната яркост е до 1000 нита, но ако сте на автоматично яркост и сте на открито и на много светло - пиковата яркост е до 2000 нита. Поне към момента, този дисплей си печели титлата за "най-ярък дисплей" при смартфоните. Това е. Както вече казах, има си и керамично покритие на дисплея за да бъде всичко максимално защитено. Т.е освен олеофобното покритие, има и защитно покритие. Всичко е топ.

   Трети важен момент в дисплея са любимите на повечето потребители херци... Да, титулованията за шампион дисплей в iPhone 14 Pro поддържа до 120 херца опресняване на дисплея. Не е нещо впечатляващо по принцип, защото има десетки Андроид смартфони и далеч по-евтини разбира се, които също поддържат въпросните 120 херца. Както при миналогодишния Pro модел обаче, така и сега - хватката е, че Apple са направили много прецизно управление на тези херци, така че да те да НЕ СЕ отразят на живота на батерията. Или поне не по начина по-който очаквате...

   Нека си припомним как стоят нещата по принцип и как се случват тук... Всички производители на смартфони вдигат херците, за да може потребителите да се изкефят на още по-гладка навигация из интерфейса и приложенията. До тук добре... Това обаче съвсем логично се отразява негативно на батерията, което вече не е добре... Ето защо, повечето производители на смартфони, следят приложенията и ако там няма необходимост от 120 херца, превключват към стандартните 60 херца. Apple имат малко по-различен подход - те също вдигат херците докато навигирате из интерфейса или в някои приложения (където има смисъл да се вдигат) и обратно - преминават към по-малки херци в приложенията които не изискват високо опресняване. На всичко отгоре обаче, те следят какво правите в дадено приложение и ако нямате активност там - отново намаляват херците и този път намаляването е далеч под стандартните 60 херца - което вече води до "пестене на батерия", спрамо трептенето на стандартните 60 херца.

   Ето пример:

   • намирате се на началните екрани и докато обикаляте за да стигнете до някое приложение - тук треп-треп-треп (знаете от хита на Божинката)... трептите на максималните 120 херца ...
   • стартирате туитър например и продължавате да сте на 120 херца докато цъкате в него
   • щом спрете да се разхождате в приложението - херците автоматично падат. И не на стандартните 60 херца, а на още по-малко което както казах вече дори "пести батерия". Няма как да го измеря, но според Apple - в интерфейс и приложенията херците варират от 10 до 120 херца. Доста голям диапазон и съответно би могла да се получи сериозна икономия на батерия, без да се лишавате от плавната навигация със 120 херца. И най-готиното е, че Вие не правите нищо - всичко става автоматично и без Ваша намеса. Нито Ви интересува как работи, нито искате да влизате в сложни настройки и персонализации - то е направено и работи автоматично.

   Ето едно малко, но важно заключение тук: От нещо, което носи разход на енергия (повечето херци), Apple се опитват да извлекат полза като ги намаляват при определени условия... И успяват. Всъщност, този им начин на мислене се среща доста често при тях... Дори в това видео ще видите още няколко примера..

   Сега, пропускан новостите около дисплея на софтуерно ниво - разбира се, става въпрос за новите Lock Screen, Always On Display и Dynamic island. Ще Ви ги покажа веднага щом набързо премина през хардуера и камерите.. Тези новите неща - по-подробно - след това.

   A16 Bionic

   Сега хардуера... Тук не трябва да очаквате революция. Тази година (2022 година), очевидно не е насочена към някакви сериозни ъпгрейди на тема мощ при мобилните чипсети - нито Exynos 2200 на Samsung, нито Snapdragon 8+Gen1 на Qualcomm, нито Apple A16 Bionic са направили някакъв сериозен скок в тази посока. Революция няма, но има еволюция. Както и при другите топ чипсети тази година, A16 Bionic е разработен по 4nm технологичен процес и това го му осигурява по-ниска работна температура, по-малки размери и малко повече мощ, спрямо предходния Apple A15 Bionic. Не случайно, Apple не сравниха на представянето A16 с предходния A15, а мисля че чак с A13, но може и да бъркам..

   Ето какво казват и бенчмарк резултатите...

   Според AnTuTu 9 теста, общият резултат на A16 Bionic е около 950 000 точки. Нека видим резултата на процесора и графичния ускорител - съответно 247 000 и 417 000 точки. При предходния A15 Bionic в iPhone 13 Pro и същата версия на AnTuTu - общият резултат е около 830 000 точки, а чипсет и графиката имат съответно 212 000 и 345 000 точки.

   Сами виждате, че според AnTuTu общото представяне, A16 Bionic в iPhone 14 Pro е с около 15% по-добро от A15 Bionic в iPhone 13 Pro. При чипсета и графиката, подобрението е съответно с около 15% и 20%. И това е най-най-най-голямата разлика между двата чипсета. Толкова голяма, че никой друг бенчмарк не би я потвърдил. Даже напротив..

   Ако измерим А16 чипсетa с Geekbench теста - single core и multi core резултатите са съответно 1880 и 5400 да кажем точки. Резултатите на A15 в iPhone 13 Pro са 1750 и 4800 точки. Тук промяната към по-добро в A16 Bionic е едва 7%. Да - Geekbench мери само процесорната мощ, затова нека видим как стоят нещата при графиката…

   Тест на графиката на A16 Bionic с 3D Mark теста показва около 3350 точки за кратко натоварване, а при 20 последователни повторения пада до 2100-2200 точки. Хубаво. На същия този тест, А15 Biomic в iPhone 13 Pro изкарва съответно 3200 и същите 2100-2200 точки. Какво излиза? Излиза, че при еднократно натоварване - A16 Bionic е с около 7% по-добър от A15 Bionic. При продължително натоварване обаче - вероятно заради загряване и сваляне на работната честота - тази разлика просто се губи и двата чипсета се представят еднакво.

   Ето как би изглеждало това обяснено за геймърите, които искат просто да гърбят враговете в PUBG Mobile или Call Of Duty или там на каквото и да играят, без да им се обяснява много-много в цифри и тестове... Ако ще играете повече от 10-20 мин, така че телефонът да си натовари и загрее - то дали ще цъкате на iPhone 13 Pro или на iPhone 14 Pro - се то. Няма разлика. Няма да има никаква разлика поне що се отнася до хардуер и мощ като цяло. И на двата няма да има абсолютно никакви проблеми. Под проблеми имам предвид с телефоните разбира се... Ако сте си ботове на iPhone 13 Pro, пак ще сте ботове и с новия iPhone 14 Pro. Ако сте мастери - и на двата ще сте мастери.

   И в това няма нищо лошо. Към този момент, хардуерът изпреварва с много софтуера и това че няма революционен скок с новия A16 Bionic не е проблем.

   Има нещо друго обаче, което е добре да знаете при избор на 14ка. Една бърза скоба отварям, за да си имате едно на ум..

   Значи... обикновения iPhone 14 и големия обикновен iPhone 14 Plus идват с миналогодишния A15 Bionic, но забележете - А15 от iPhone 13 Pro или 13 Pro Max. Защото ако си спомняте, миналата година, Apple започнаха да разграничават обикновената 13ка от Pro моделите, като всички бяха с A15 чипсет, но Pro моделите имаха едно ядро повече при графичния ускорител. Е, сега тази А15ка с едното ядро повече - тя е при обикновените 14 и 14 Plus. А 14 Про и 14 Про Макс вече са с новия A16 Bionic. Т.е - специално на тема хардуер, дали ще вземете 14, 14 Plus, 13 Pro или 13 Pro Max - се то, еднакво... 14 Про и 14 Про Макс вече са с онези малко проценти отгоре за които обяснявах преди малко, а при продължителен гейминг даже и тях ги няма много-много. А като я няма тази преднина - остава само по-високата енергоефективност от 4 нанометрия технологичен процес и подобренията в изкуствения интелект. Това с икономията от нанометрите в А16 Бионик е добре, най-малкото заради допълнителния разход на енергия който идва с активирането на Always On Display-я... Така че всичко е наред. Отново заключението - в хардуера революция няма, има еволюция.

   Камери

   Сега да видим камерите... Че тук е голяма забава - феновете на мегапикселите се кефят, а НЕ-феновете на Apple пускат меме-та, че apple меко казано са се позабавили с камерите над 12MPx и така нататък..

   Ето моето мнение на тема камери... Имайте предвид, че съм много далеч от специалист на тема камери, фотография и като цяло тази сфера не ми е сила. Накратко - снимките от iPhone 14 Pro са ми почти същите като тези в iPhone 13 Pro. Бяха си страхотни преди, страхотни са и сега. Много е трудно да направиш направиш ъпгрейд на нещо, което така или иначе е много добро… Или поне изисква все повече инвестиции и би оскъпило продукта като цяло. Това накратко…

   Ето и малко по-подробно казано. Тази година, около 3-4-5-6 години след Android производителите, Apple залагат на Quad Buyer технологията. Дъвчем я тази технология от много време, но ето пак набързо - Quad Buyer технологията обединява 4 съседни пиксела в 1 голям, да го наречем супер-пиксел, който бидейки по-голям - поема повече светлина. Повечето светлина пък, осигуряват по-бърз фокус, съответно по-малко размазани снимки и като цяло по-добри кадри. Добре. Тази година, iPhone 14 Pro има основен 48MPx сензор. Като се има предвид обаче обединяването на 4 пиксела в 1 супер-пиксел с повече светлина -> на изхода получавате 12MPx снимки. Снимките са превъзходни, но ти си бяха такива и с предходния модел. Естествено, софтуер обработва цялата информация от трите сензор - основния 48MPx, ултраширокоъгълния 12MPx и телефото 12MPx. Apple наричат процеса Photonic Engine. Преди беше Deep Fusion. Принципът е сходен - наслагват се много изображения от всичките сензори, за да се получи един чуден кадър. Като оставим настрана модерните наименования, това което правят Apple работи и снимките са наистина разкошни.

   Сега. До тук бяха снимките за обикновения потребител... Ако някой Про потребител (разбирайте фотограф) хване iPhone 14 Pro и снима в ProRAW режим на 48MPx (защото го има като възможност), може да направи чудеса както се казва.. Определено в този конкретен случай - 48MPx сензор е сериозен ъпгрейд. Въпросът е, всеки сам да прецени за себе си - дали ще направи бърза снимка и ще ъплоудне в инстаграм или ще е Про потребител и ще снима в PRORAW с 48MPx и една снимка ще му заема между 50 и 100MB... Защото, паметта и тя не е безплатна знаете... Дали има ъпгрейд при снимките или не - правилният въпрос по-скоро е, дали ще снимате про режима с 48МПх или не...

   Ъпгрейд обаче има при видеата. И това е цяло чудо, защото видеата бяха невероятно добри още миналата година с iPhone 13 Pro... За мен, най-сериозният ъпгрейд на тема камери и по-важното - нещото от което всеки, ама наистина всеки потребител би се възползвал е именно при видеата и още по-точно - новата супер яка стабилизация. Apple са я нарекли Action mode или снимане по време на екшън.. Значи, ако снимате видео в този режим - никакво клатене. Ама никакво. Сега... Това също не е новост при смартфоните.. Спомням си, че за пръв път бях точно толкова шокиран от стабилизацията на Huawei P20 Pro ако не се лъжа... Там също нищо не трепваше и си беше цяла магия... Е, вече и при iPhone 14 Pro я има тази магия. Най-общо казано, перфектните видеа от миналогодишния iPhone 13 Pro, сега са още по-добри с iPhone 14 Pro с Action режим.

   Сухите подробности са, че това се постига освен с новата sensor shift стабилизация второ поколение и чрез кропване на кадрите. В реално време, мощният чипсет и софтуер, изрязват краищата на видеото, така че средната част (там където е важният обект) да се движи във всяка посока за да компенсира клатенето. Да - губи се резолюция, но пък видеото не трепва. Супер стабилизирано. Ето вижте най-простичкия пример. Без активиран Action режим - в режим на видео съм на снимане 1 към 1 - ето цифричката 1 тук долу. В момента в който включа Action режима, тук долу ме прехвърля на 0.5 (един вид отдалечаване от обекта), просто за да ми запази долу-горе същия кадър. Това реално означава, че при включване на Action режима, смартфонът е изрязал краищата запазвайки само тази централната и важна част и след това ме е отдалечил почти двойно, за да запази все пак всичко това, което първоначално съм искал да обхвана в кадъра. Затова тук преминава на 0.5, но вече видеото е мега стабилно. Ето как се променя и резолюцията - от максимални 4к при нормално видео, става на 2.8к при Action режима. Като цяло, тази стабилизация е нещо, което определено си струва да се отбележи. За мен, тя е най-сериозният ъпгрейд на тема камери.

   С две думи и за мен (като неспециалист на тема камери) - камерите и преди, и сега са страхотни. Новата Action стабилизация обаче е изключителна и е нещо от което ще се възползват всички потребители.

   Аз пък продължавам да им се радвам на софтуера - с iOS16 вече можете да си копвате тект не само от снимка, а вече и от видео. Просто удряте видеото на пауза и си копвате текста. Лесно и удобно. Премахването на фона от картинките също ми е любимо - харесвам си нещо, задържам с пръст върху важния обект, следва готина анимацийка тук по краищата на обекта за да покаже къде на практика изрязва обекта и след това мога да запаметя в отделна картинка или доректно да пейстна на някой по телеграм, вайбър или каквото там си реша. Супер ако е. И това е нещо, което е тегаво за правене дори на компютър.. Но, да не се разсейвам повече, че има още далеч по-важни неща да изкоментираме...

   Всъщност още нещо… Даже две неща... С iPhone 14 Pro и благодарение на подобрените и новите сензори, дебютират и две съвсем нови функции - Crash Detection и Emergency SOS през сателит.

   Crash Detection е фунцкия, която предполага кога собственикът е претърпял автомобилна катастрофа и автоматично се обажда за помощ. Идеята е добра като някой ютубъри вече я тестваха и тя наистина работи. Разбира се, тепърва ще има и подобрения на функцията, защото в САЩ вече има множество фалшиви позвънявания към 911 от потребители които просто се возят на атракционите в увеселителните паркове.

   Emergency SOS също е готина. Тя е за онези хора, които обичат да обикалят по места, където няма мрежа на мобилен оператор и съответно нямат никаква връзка с цивилизацията. Ако изпаднат в беда - именно това сателитно съобщение ще е единствената им възможност за връзка. Предвид, че iPhone 14 серията все пак не са сателитни телефони (най-малкото им липсват онези огромните антени), няма да можете да проведете разговор... С хардуер и малко спомагателен софтуер обаче, ще можете да изпратите съобщение за помощ. Функцията в момента работи само в САЩ и Канада, но вероятно до няколко години ще бъде налична за всички.

   До тук бяха по-стандартните неща в iPhone 14 Pro. Да видим сега новите и по-интересни неща.

   Lock Screen

   С iOS16, Apple изцяло променят заключения екран в iPhone. Отварят го за персонализации от потребителите. Има някои доста готини неща тук.

   Първи важен момент - вече можете да имате няколко предварително подготвени заключени екрана. И просто да си превключвате измежду тях когато Ви е кеф или според ситуацията в която се намирате. Гледайте на тези различни заключени екрана и като на профили, защото всеки един от тях може да бъде свързан към специфичен "фокус" режим. T.e - не става въпрос само за различна картинка и набор от уиджети, ами и различни настройки за известия от хора или приложения... Супер готино. Пристигате в офиса, активирате фокус режим "работа" и с това движение още от заключения екран (без да влизате в менюто на смартфона или контрол центъра), можете да спрете всички някои или всички входящи повиквания, да спрете известията от социалките и да си смените уолпейпъра с нещо по-сериозно да кажем (да не е гаджето по бански и облегната на G-класа). Ок, това че са вързали заключения екран с фокус е добре. Какво още?

   Ами другото е, че можете да добавите уиджети на заключения екран. Удобно е, да виждате повече информация на заключения екран, а в случай че активирате и Always On Display - нещата биха могли да бъдат още по-удобни… Винаги ама винаги и с едно поглеждане, да виждате колко е батерията или пък различни известия...

   Има си и различни персонализации. Можете да променяте шрифта и цветана часовника разбира се, но много по-симпатичното е в един доста дребен детайл.. Докато слагате снимка на заключения екран, ако кадърът е подходящ - можете да добавите и depth ефект, така че да наместите кадъра да застъпва леко часовника лекичко и да стои "върху" него. Естествено, че това няма да накара батерията ви да издържа повече или да уреди световния мир, но е готин детайл. А знаете - тези дребните неща аз си ги харесвам... Ако добавите уиджети - това с depth ефекта няма да се получи. Направено е да може да се закрива само една малка част от часовника и по-скоро съвсем семпло да загатва за 3Д ефект, а не да го закрива половина. При наличието на уиджети тук долу, за да застъпки леко часовника, ще трябва да скрие целия уиджет, така че.. Няма как… Та така де - готин е този новия Lock Screen.

   Always On Display

   Сега идва ред и на Always On Display-я.. Спомняте ли си онази думичка LTPO в името на дисплея? Благодарение на нея, Apple успяват да накарат херците на дисплея, да падат не до коментираните до момента 10 херца докато сте в някое приложение и не правите нищо, а едва до 1 херц. И колкото и да звучи безсмислено - от това също има голяма полза. Именно тази честота на опресняване от 1 херц води до дългоочаквана Always On Display функция.

   Always On Display има почти при всяко андроид устройство с OLED дисплей. И то от години… Нищо ново под слънцето, нали така? Подходът на Apple обаче отново е различен. Вместо да изкарат час, дата и известия - Apple са извадили на Always On Display-я целия Lock Screen. Буквално. Всичко което е на заключения Ви екран - уолпейпъра и всички уиджети които сте си извадили там. И всичко това е дори цветно, така че потребителите да се радват и да им е шаренко все пак.. И за да не унищожи цялата тая работа батерията на смартфона, те намаляват контраста на дисплея почти до минимум и свалят опреснителната честота на 1 херц (щото има LTPO матрица)....

   Сега.. Въпросът е, колко ток харчи такъв тип AOD, защото е без разход би било чиста магия (а магии няма)...

   Като за начало, направих елементарен тест с престой с включен AOD и с изключен AOD, като iPhone 14 Pro през цялото време е БЕЗ СИМ карта, но Е свързан към WiFi мрежа и си получава всички известия от мейл, календар, фейсбук, месинджър и телеграм в случая.

   За 9 часа с включен AOD - батерията падна със 9%. Също за 9 часа, но с изключен AOD - батерията падна с 3%. Съвсем елементарна сметка - излиза че AOD харчи около 6% на всеки 9 часа. Избрах да е 9 часа, защото това е долу горе един работен ден на повечето потребители - от 8 сутринта, до 5 следобед.. Подчертавам че през цялото време смартфонът си е вързан към wifi и си получава известията... Има още нещо обаче...

   Apple са пипнали нещата и на софтуерно ниво. Създали са си техни случаи (които потребителите НЕ управляват, разбирайте че те работят автоматично и през цялото време) при които AOD се изключва.

   И така, AOD спира да работи и съответно НЕ харчи ток ако:

   • ако телефонът е поставен на бюрото с дисплея надолу
   • ако телефонът е в джоба
   • ако е свързан в режим CarPlay
   • ако имате Apple Watch и се отделачите физически от телефона
   • ако е активиран Sleep режим
   • ако е активиран режим Low Power Mode
   • и последно, ако известно време потребителят не докосва смартфона. това време за всеки ще е индивидуално - iOS16 следи поведението Ви и се самообучава на навиците Ви така че да прецени дали в даден момент планирате да използвате смартфона или не

   По време на моя елементарен тест, едва ли смартфонът е засякал дори и една десета от тези случаи за да се изключи дисплея. Още повече, че през първите няколко часа, колкото и пъти да погледнех към телефона - Always On Display-я винаги беше активен и всичко се виждаше перфектно. Опитвам се да кажа, че тези допълнителните 6% които според моя тест се харчат за 9 часа (за 24 часа даже биха били почти 20%) - те при реална употреба те ще са доста по-малко, защото ще има случаи в който той ще се изключва по различни причини:

   • ще се деактивира вечер заради навиците Ви (телефонът ще усети че спите вечер)
   • ще се изключва докато сте в колата с включен CarPlay
   • докато е в джоба Ви
   • докато е в режим Sleep или Low power mode и други..

   Остава въпросът, дали бихте разменили тези дневните 6% (или по-малко) за постоянно включен екран с час, дата, известия и уиджети? Отговорът е лесен, ако зареждате всяка вече и ако начинът Ви на употреба е такъв, че вечер да сте останали на 20 или 30% батерия - защо не.. Готино е да сте с включен AOD. Ако обаче едва закърпвате деня защото интензивно използвате телефона - можете просто да изключите и да забравите за Always On Display функцията.

   Това е в общи линии Always On Display-я при новите ябълки. Има колеги, недоволни от това че нямало никакви опции за персонализация освен включване и изключване, но нещата не стоят точно така… Както казах, какво да се показва настройвате от заключения екран, а кога да го има или няма - това го решава софтуер и е напълно автоматично.

   Dynamic Island

   Сега.. Динамичния остров е може би нещото, което най-много хваща окото в новите iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. Нещо повече, за супер кратко време този динамичен остров, изглежда се превръща в мода някаква защото Pro моделите са значително по-търсени, спрямо обикновените iPhone 14 и iPhone 14 Plus. Това сред привържениците на Apple разбира се... Но не е само това - вече има разработен Dynamic Island за Android смартфоните който само за няколко дни е свален над 1 милион пъти от Play Store, а и рейтингът на самото приложение е доста добър... Каквото и да си говорим - очевидно има интерес от всички..

   Какво представлява и какво прави Dynamic Island.

   Идеята зад динамичния остров е сравнително простичка. Но както при повечето неща в живота - простичките неща често са най-работещи.

   Представете си стария прорез в iPhone - същият, който вече няколко години търпи подигравки от почти всички производители на смартфони. Знаете той помещава куп камери и сензори, за да направи Face ID (лицевото разпознаване в iPhone) достатъчно сигурно, за да можете спокойно да го използвате за разплащания например.. Сега обаче - в iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max - отделните модули в TrueDepth камерата вече са по-малки, което логично намалява и размера на самия прорез. До тук добре... Каква са направили Apple - ами намалили са го като размер и са го преместили малко под горния край на дисплея. Така прорезът се превръща в Dynamic Island или динамичен остров. Остров защото навсякъде е заобиколен от дисплея, който е морето един вид, а динамичен - защото може да се разширява и стеснява според това дали и какво показва. Идеята е страхотна и определено оправдава фурора сред потребителите.

   Изпълнява няколко функции.
   - Dynamic island вече показва системните известия и известията от приложения
   - в нормално състояние - щом го докоснете, той реагира с леко пулсиране (това подсказва, че по принцип тук има функционалност, просто в момента няма нищо активно)
   - щом имате някакъв работещ процес (примерно музика, подкаст, таймер или навигация) и го минимизирате да работи във фонов режим - той отива горе в динамичния остров
   - ако пък отворите второ приложение и него също го минимизирате да работи във фонов режим - тогава бившият прорез се разделя на две части показвайки едновременно двете работещи във фонов режим приложения - в случая едновременно подкастите и навигацията. Любопитен момент е, че това разделяне наподобява на i (и с точката)... i от iPhone може би, което аз лично приемам като намигване от Apple. А може и да не е.. Кой знае.. Но това не е важно в момента..

   Щом цъкнете върху динамичния остров - на практика извиквате работещото във фонов режим приложение. Ако пък задържите с пръст върху него - то тогава излиза уиджет с бързи бутони за управление, без изобщо да влизате в приложението. На практика, този прорез, остров, полуостров и както и да го наричате, освен хъб за известията е и нещо като опция за бърз мултитаскинг за работещите във фонов режим приложения. И това е полезно.. И преди го имаше като функционалност - но беше една цветна лента в горната част на дисплея. Сега е изведено тук на Dynamic Island заедно с оконка и информация за случващото се, и е някак по-забележимо, по-логично, по-естествено и дори по-удобно да употреба. За мен лично - това определено е подобрение.

   Има доста потребители и колеги в мрежата, които смятат, че действията тук в Dynamic island трябва да са наобратно - еднократното тапване да отваря уиджета, а задържането с пръст да отваря цялото приложение. Според мен - така както е направено е правилно. Логиката от която изхождам е простичка - по този начин, Apple запазват начина по който винаги сме работили с iPhone, а именно - има известие, тапваме и телефонът ни води директно в приложението. Така и сега - имаме приложение във фонов режим в Dynamic island, тапваме на него и отиваме в приложението. Задържането с пръст и извеждането на уиджет с бутони за бързо управление е просто бонус - това не е основна, а по-скоро допълнителна функционалност.

   Мнението към което се обединяват повечето потребители и ревюъри в мрежата е - че той е готин.. Готин, забавен, интересен, дори разсейващ на моменти... Но готин. И е готино да се заиграва човек с него.

   За мен, Dynamic island не е просто трик. Това тук е друго:

   Първо - имаме същото високо ниво на сигурност, което идва с Face ID

   Второ - намаляването на модулите позволява смаляване на прореза и отделянето му от края на дисплея, оттам с готин дизайн, малко софтуер и деликатен анимиран ефект, те успяват да превърнат търпящият подигравки вече няколко години прорез, в нещо наистина готино и полезно.. А като добавя и функционалността, която носи и начина по който я носи (разбирайте мултитаксинга и лично за мен още по-добрата визуализация на работещите във фонов режим приложения) - за мен той е еволюцията в интерфейса на Apple. Еволюция, която между друото, феновете на Apple чакат вече 5 години. Да не забравяме, че последната голяма промяна в интерфейса на Apple беще премахването на Home бутона с юбилейния iPhone X... Сега, 5 години по-късно, iPhone 14 Pro носи следващата промяна - Dynamic island. Определено Dynamic island не е просто трик за да впечатли потребителите, той е по-скоро логично и прекрасно изпълнена - отново - еволюция в интерфейса и потребителското изживяване с iOS… Dynamic island е едно голямо браво на Apple.

   Дали обаче Dynamic Island е перфектен? Със сигурност не е. Тепърва ще има подобрения. Първото нещо, което аз лично очаквам да бъде съобразено и съответно добавено като опция е - Dynamic Island да пада надолу заедно с интерфейса, когато направите жеста за работа с една ръка. Сега, в iOS16.0.2 това не се случва. Ще се случи със сигурност в някой от следващите ъпдейти.

   Батерия

   Добре... Прекалено дълги отново започнаха да стават нещата, затова набързо и поглед към батерията. Стандартен тест при мен - YouTube, 1 час, максимална яркост, без SIM карта. Активиран е режим за 120 херца, но в YouTube приложението това е без значение, съвсем стандартен тест. За 1 час - iPhone 14 Pro изхарчи между 7 и 8 процента от батерията, което означава около 13 - 14 часа непрекъснато гледане на видео в YouTube. Разбира се, в реални условия нещата ще са по-различни заради разхода на енергия за сим картата, always on display-я (ако е включен) и куп други. Със сигурност ще издържи цял ден работа с едно зареждане.

   Колкото до зареждането, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max поддържат до 20W бързо зареждане, което ще зареди 3200 mAh-овата батерия до 50% за половин час. Стандартно, има и безжично зареждане с до 15W ако използвате оригиналното MagSafe безжично зарядно на Apple и съответно до 7.5W ако използвате обикновен пад за безжично зареждане. Естествено, цялата iPhone 14 серия идва с Lightning кабел в комплекта и БЕЗ адаптор за зареждане. Но, това вече - едва ли и изненада за някой…

   В заключение. iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max са с маааалко по-добър чипсет от iPhone 14 и iPhone 14 Plus.. Имат по-добри дисплеи с Always On Display функцията, имат Dynamic Island.. По-добри са. Със сигурност те обират и симпатиите на повечето фенове тази година. Не са евтини, но икономическата ситуация, политическата нестабилност, нарушената верига за доставки на компоненти и високият долар спрямо еврото - всичко това оказва влияние. Ако Ви е време за ъпгрейд и можете да си позволите iPhone 14 Pro или Pro Max - няма как да сгрешите. Ако сте с iPhone 13 Pro или дори iPhone 12 Pro - спокойно можете и да изчакате - новостите в 14-ките не са нещо, което ще избяга.

   Citytel.bg
  • Препоръчваме
   • https://www.citytel.bg/prahosmukachki-robot
   • https://www.citytel.bg/xiaomi-scooters
 • Разгледани продукти
    • МИРА ТЕЛ ООД
    • София 1784, кв. Младост-1, бул. Андрей Ляпчев, № 51
    • Телефон: 0895460560
    • Телефон: 0888966643
    • Мейл:
    • Сервиз: 0895951539
   • Copyright © 2023 Citytel - Всички права запазени
   • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.