• Realme 6 видео ревю

   2020-05-13

   Светът вече няколко месеца е в криза... Медицинска, финансова, социална.. И очевидно, поне в близко бъдеще, ще трябва да се научим да живеем с всичко това. Смартфон пазарът също страда и е отбелязал спад в продажбите за първото тримесечие на 2020 година. Прогнозите са, че ще има спад и през второто тримесечие... Въпросът е: Колко потребители, в тези да ги наречем сложни времена, биха дали 1000, 2000 или 3000 лв за нов смартфон? Вероятно не са много... Без смартфон обаче е трудно и смартфоните все пак ще се продават.. Кои обаче смартфони? За мен - съотношението цена/качество в този момент е по-важно от всякога и вероятно е добра идея - всеки, да обърне внимание, за какво точно дава парите си...

   А това видео е точно за един такъв смартфон... Смартфон, който е с невероятно цена/качество съотношение и смартфон, който без да е флагман, се държи като такъв.. Ще разгледам и ще Ви покажа дизайна му, хардуера, софтуера, камерите и батерията, но този път - всичко ще бъде пречупено през призмата на това, какво Ви дава той за парите си. А той дава много и много лесно може да се превърне в любима джаджа за джаджа на всеки. Независимо дали е геймър, дали обича да споделя снимки в Instagram, или просто иска смартфонът му винаги да работи перфектно. Прекрасно устройство, което работи прекрасно и идва на ниска цена.

   Това е Realme 6.

   Дизайн на Realme 6

   Бих казал - че Realme са се справили добре на тема дизайн. Модерен дизайн бих казал... Първото, което ще видите, разбира се е дисплея. Той е голям, 6.5 инчов, IPS LCD панел с резолюция от 2400 х 1080 пиксела. Има Gorilla Glass 3 защитно покритие и допълнително, фабрично залепен протектор от Realme. Ок - това с протектора с готин жест. В кутията - има и силиконов кейс, което също е готино. Няма да се налага да си ги купувате тези неща в началото. Има си ги като подарък.

   Рамките от двете страни на дисплея са тънки.. Рамката над дисплея също е тънка, като тук се вижда решетка, под която са слушалката и вероятно различните сензори за близост и светлина. Рамката под дисплея е малко по-дебела, но - да не забравяме, че говорим за устройство във високия среден клас, чиято цел е да донесе чудесно качество/цена съотношение, а не да бъде с най-тънката рамка под дисплея...

   Добре. Има още обаче.. Дисплеят на Realme 6 поддържа 90Hz опресняване и това е за пръв път в смартфон в този клас и в този ценови сегмент. Свикнали сме, тази екстра да се появява все повече при смартфоните от висок клас с цени над 1000 лв и до 2500лв. Този път обаче, тя е налична при смартфон със стартова цена между 400 и 500 лв.. По-късно ще видим какво е усещането при работа с 90Hz, но за сега - именно тези 90Hz в смартфон на тази цена, е изключително важен момент. Отбележете си го. Важно е.

   Съвсем в реда на съвременния и модерен дизайн, Realme 6 има вградена в дисплея камера. Отворът е малък, като има и малко LED пръстенче около камерата, много подобно на това в Galaxy S10 смартфоните. Също както при тях, щом се активира лицево разпознаване - тук има светлинна индикация обикаляща селфи камерата и показва, че лицевото разпознаване работи. Готино е направено. Самото лицево разпознаване работи прекрасно. Има и Raise to wake функцията и съответно знаете - вдигам смартфона, дисплея светва, активира се лицевото разпознаване и се отключва. Цялата тази работа става супер бързо, а на мен това ми стига. Доволен съм. Харесва ми.

   Харесва ми сензорът за пръстовите отпечатъци. Той е вграден в Power бутона тук от дясно. Става въпрос за капацитивен сензор за пръстови отпечатъци и той също работи безупречно. Според компанията, отключването става за 0.29 секунди, като това изобщо няма значение за мен.. Както се казва - аз го бавя. А стане ли така телефонът да чака мен, колко точно е бърз - няма голямо значение. Работи страхотно, като не е за подценяване и фактът, че тези, капацитивните сензори за пръстови отпечатъци са с доста високо ниво на сигурност. Много по-сигурни от лицевото разпознаване в случая. Така че - добре си е този сензор тук.

   Ако държите смартфона с дясна ръка - този сензор ще е като лявата лента на Цариградско шосе - "Манна небесна". Разбирайте супер удобен. Палецът Ви естествено пада точно на него и отключването е разкошно. Ако го държите обаче с лявата ръка - е тогава ще трябва да настроите показалеца на лявата ръка... Тук не е като лявата лента на Цариградско шосе, т.е - не е чак толкова удобно, но става… Лицевото разпознаване обаче - винаги е налице и винаги работи, независимо с коя ръка държите телефона. Така че - няма проблем.

   Когато държите Realme 6 в лявата ръка обаче - има друга благина. Вижте бутоните за увеличаване и намаляване на звука. Те са разположени очевидно тук ня лявата странична рамка и на нивото на Power бутона - т.е, за тези които държат телефона с лява ръка - бутоните за увеличаване и намаляване на звука са супер удобни.

   Над бутоните за увеличаване и намаляване на звука, са слотовете за СИМ картите и microSD картата. Ето готин акцент - всички те са отделни. Т.е - може те да използвате Realme 6 с две СИМ карти и една microSD карта едновременно. Няма хибридни слотове. Всичко е поотделно.

   Добре. Гърбът. Четири камери, за които ще стане въпрос по-късно, готин цвят, готина шарка с преливащи цветове, закачка със светлината и все такива едни модерни за съвременните смартфони неща. Гърбът е пластмасов. Бидейки пластмасов, естествено не е толкова премиум колкото стъклените гърбове, но пък и няма да се счупи толкова лесно. Има си и плюсове в това да е пластмасов един вид... Страничната рамка - също пластмасова, въпреки че по начина по който е боядисана изглежда досущ като метална. Естествено, всичко това спира да има значение, когато сложите калъфа (този от комплекта или някакъв друг, по-гъзарски). С други думи, ако сте с калъф - - грам няма значение от какъв материал са гърбът и рамката и всичко е наред.

   Заключението ми на тема дизайн е, че смартфонът определено има модерно излъчване заради вградената в дисплея камера, лесен е за отключване заради лицевото разпознаване, сигурен е, заради капацитивния сензор за пръстови отпечатъци, а работата с него е удоволствие - заради 90Hz-овия дисплей и разбира се операционната система, за която ще поговоря по-късно. Всичко е супер.

   Съвсем между другото, ето още нещо важно… Realme коментират, че Realme 6 ще издържи на пръски вода. Да, това вероятно е така.. Но! Моля не бъркайте нещата.. Да издържи на пръски вода и водоустойчив са съвсем различни неща и НЕ СИ мокрете смартфона. Никъде в описанието не е изписан официален рейтинг за защита от прав и вода. А дори да беше даден (както при другите марки) - знаете, повечето от тях, отказват да признаят мокрените устройства за гаранционен ремонт. Така че - НЕ мокрете Realme 6.

   Хардуера на Realme 6...

   Realme 6 работи с осемядрения Helio G90T чипсет на MadiaTek. Разработен е по 12nm технологичен процес, което за 2020 година, не е върхът на сладоледа. От друга страна обаче, същият този чипсет, вече се е доказал на пазара като много добро решение за смартфоните във високия среден клас. Има два клъстера - 6 Cortex A55 процесорни ядра на 2.0GHz за леките задачи и 2 Cortex A75 процесорни ядра на 2.05 GHz за тежките задачи. Графичният ускорител е Mali G76. Към всичко това, Realme 6 се предлага в няколко версии - с 4GB, 6GB или 8GB RAM и съответно 64GB или 128GB вградена памет.

   Представянето на чипсета е безупречно в класа си.. В AnTuTu бенчмарк теста - цели 286 500 точки. Никакви, ама никакви забележки тук. Игрите, очевидно също никакви проблеми. Тествах PUBG Mobile, Call Of Duty, Aspalt 8, Real Racing 3, като всички те са доста тежки. Никакви проблеми. Спокойно може да се каже, че Realme 6 може да бъде едно прекрасно решение на геймърите. За да не стане объркване - Realme 6 не може да се мери с топ смартфоните на пазара с по над 400 000 точки в AnTuTu... Но за своите почти 300 000 точки и четири или дори пет пъти по-ниска цена - той е МАШИНА!

   Добре. Mediatek представиха Helio G90T преди около десетина месеца (средата на 2019 година). Чипсетът вече се е доказал като надежден и изключително подходящ за геймърите. Всъщност, показателите му са много сходни с тези на Snapdragon 730G, който също е предназначен за геймърските смартфони във високия среден клас. Разликата между двата чипсета (коментирал съм го и друг път, но ще го кажа пак), е в производствения процес.

   Helio G90T е разработен по 12nm технологичен процес, а Snapdragon 730G по 8nm технологичен процес. Простичко казано, G90T харчи повече ток и има по-висока работна температура. Да видим... Честно казано, аз вече съм правил тези тестове и съм доволен от резултата, но все пак - нека видим... Ето я температурата на гърба на смартфона след около 30-40 минути игра (тежки игри). Никакъв проблем. (всъщност при всичките си тестове съм достигал максимум 39-40 градуса температура тук на гърба).

   Да видим и батерията. Стандартен тест с гледане на видео от YouTube за 1 час и при максимална яркост на дисплея. Точно за час, Realme 6 изхарчи 11% от батерията, което ще рече - че ако нон-стоп гледате видео, ще изтощите батерията за малко повече от 9 часа. Добре. Очевидно няма никакъв проблем и с разхода на енергия.

   Батерия

   Батерията е 4300 mAh и се зарежда през USB Type-C порт. Важен момент, който няма да видите почти в никой друг смартфон в този ценови сегмент, е наличието на супер бързо VOOC зареждане през кабел. Нещо повече, Realme 6 идва с такъв, супер бърз VOOC адаптор в комплекта. Супер бърз в този конкретен случай означава 30W, което при 4300 mAh капацитет на батерията означава - от 0 до 70% на батерията за 30 минути и от 0 до 100% на батерията за 55 минути. Звучи яко, нали? При моите тестове, завършвам деня с около 30% батерия, което означава че можете да го зареждате дори само по време на сутрешния душ и той да издържа цял ден с едно зареждане. Супер си е.

   ОК. Излиза, че освен приятен и модерен дизайн и супер дисплейче с 90Hz опресняване, Realme 6 има и чудни хардуер, батерия, бързо зареждане и адаптор за бързо зареждане в комплекта. Последното е нещо, за което собствениците на iPhone (аз включително), бихме завидели. Благородно разбира се. Браво на Realme.

   За финал на тема хардуер и компоненти - ето още един много важно нещо.... Нещо, което не е чак толкова характерно за смартфоните в този ценови сегмент. Realme 6 има NFC чип. NFC до скоро беше слабо популярна екстра, но в момента - с приложения като Revolut, iCard и други на различни финтек компании, тази екстра е от изключително значение. Разбира се, става въпрос за възможността да правите разплащания през смартфона, без да носите портфейл. Полезно е, удобно е, готино е. Бонусче. Повтарям, NFC не е някаква новост, но сега - през 2020 година и с ръста на финтек компаниите - този модул вече е много важен за смартфоните. Ако зависи от мен - даже трябва да е задължителен. Realme 6 го има и това е ОК.

   Камери

   Тук положението също е много интересно. Отново "модерна работа" - цели 4 камера-сензора.

   Основният е 64MPx с F/1.8 бленда, PDAF. Вторият е ултраширокоъгълен, 8MPx, F/2.3 бленда. Третият е 2MPx, F/2.4 бленда макро сензор (очевидно за макро снимки), а четвъртият е черно-бял, 2MPx, F/2.4 бленда и се използва за измерване на дълбочината в кадъра - т.е при портретните снимки най-вече. Ето какво се случва на практика...

   Основният, 64MPx сензор на практика снима със 16MPx резолюция. Няма изненади тук - използва се Quad Bayer технология за обединяване на 4 пиксела в 1, което води до 4 пъти физически по-голям пиксел, оттам навлизане на повече светлина и съответно по-бърз автофокус. След това, AI или изкуствен интелект прави неговите си магии, които инженерите наричат постпроцесинг и крайният резултат е близък до картичка - няма шум, има подобрени цветове, има динамика на цветовете и животът е прекрасен. Този сензор върши прекрасна работа.

   Realme 6 може да снима и с приближение, без да има специален телефото сензор. Нещата се получават софтуерно, като поддържаните варианти на бутонче са 1х, 2х и 5х, като ако много държите - можете да продължите до 10х приближение. Естествено не става въпрос за оптичен зуум, но честно казано резултатите са доста добри. Ето пример... При 2х и 5х приближенията са си е много ОК.

   Разбира се, не бива да сравнявате камерите на Realme 6 с тези на висок клас камерафон с цена от около 1500 или 2000 лв. Няма как да стане. Но пък са страхотни за Facebook и Instagram и изобщо - чудни са за повечето потребители по принцип. Всъщност на дневна светлина, снимките са супер. Има какво да се желае още от нощните снимки. За целта, има отделен Night режим на снимане, който подобрява нещата, но вероятно тепърва ще се получават софтуерни ъпдейти, които допълнително да подобряват постпроцесинга при тези кадри. На тема видео - 4к при 30 кадъра в секунда и 1080п при 30 или 60 кадъра в секунда.

   Широкоъгълният сензор също е доста интересен. Любопитното тук е, че той може да се използва и за видео, и за нощни снимки в Night режим. Разбира се, тук няма обединяване на пикселите, няма тежък постпроцесинг и специално при нощните кадри - препоръчвам да използвате основния, 64MPx-ов сензор. На дневна светлина - ултраширокоъгълният се справя чудесно.

   Черно-белият сензор, който помага при портретните снимки прави чудеса. Страхотни портретни снимки. Много добре.

   За финал, тези макро сензорите, които са доста модерни напоследък - аз лично не виждам много смисъл в тях с подобна резолюция. Да, те снимат от много близко разстояние (около 4 см в случая), като основният сензор не би могъл да фокусира от толкова малко разстояние. Но пък мога да направя друго… Мога да снимам от по-голямо разстояние с основния сензор и пълните 64MPx след това да кропна снимката.. Нещо повече, дори ако снимам с основния сензор при 16MPx (т.е със софтуерните подобрения) - пак би трябвало да получа по-добър резултат. Опитах.. Снимката с основния сензор определено е по-светла и с по-голяма резолюция. На тема “детайл” - трудно ми е да преценя, но бих заложил на основния сензор.. Да не говорим, че софтуерното приближение 2х и 5х за което споменах по-горе наистина работи прекрасно… Като цяло, не съм фен на тези макро камери с по 2MPx резолюция.. Не съм сигурен, че са полезни, но какво пък - в крайна сметка не вреди да го има… Във времена, когато потребителите си сравняват броя на камерите на гърба, някак си е бонус че има и макро камера...

   Ето Ви нещо, над което да помислите.. Realme 6 снима добре. Даже повече от добре за парите си. Не е топ камерафон със сигурност, но не му и трябва да бъде. Ето въпроса.. Замислих се, аз какво бих избрал…? Топ камерафон за 1500-2000 или повече лева или Realme 6 за под 500 лв? Е, ок - аз не снимам много-много и при мен изобщо нямаше чудене по въпроса… Пишете в коментарите, Вие какво бихте направили? Според моя опит със смартфоните и след десетки или дори хиляди консултации на различни близки и приятели през годините показва едно - потребителите в крайна сметка винаги избират не-най-добрата камера, а най-доброто цена/качество съотношение. Естествено, аз и опитът ми не бива да се считат за представителна извадка, но ОК - пишете в коментарите, ВИЕ какво бихте избрали. И ако и Вие изберете качество/цена съотношението - то тогава, излиза че Realme 6 е един доста добре премерен ход…

   Софтуер 

   Най-хубавото го оставих за финал. А най-хубавото в този случай е операционната система на Realme 6. Искам да Ви кажа, че опитът на компанията с устройствата на Vivo, Oppo и OnePlus дава резултати. В случая говорим за първата версия на Realme UI - Realme UI 1.0, на базата на Android 10 и тя е невероятно добра. Всъщност, това на практика си е новата ColorOS 7, ъпгрейд на ColorOS 6.1, която видяхме в Realme X2 Pro.. Ще обясня...

   Какво означава обаче добра операционна система? За мен лично, това означава добър UI (user interface или потребителски интерфейс) и добър UX (което пък означава user experience или потребителско изживяване). Най-простичко казано, user interface или потребителски интерфейс е как изглежда интерфейса на смартфона, а user experience или потребителско изживяване е какво усещане оставя в потребителя при употребата. И двете са много важни. В случая с Realme 6, и UI и UX са страхотни.

   Ето няколко примера.

   • стартирам с навигацията с жестове. В този ценови клас смартфони - винаги използвам навигационните бутони тук долу. Всички смартфони на пазара вече поддържа работа с жестове, но при по-евтинките устройства - юзър експириънса просто не е достатъчно добър. Тук, в Relame 6, навигацията с жестовете е страхотна. И минимизирането на приложенията, и извикването на Recent Apps екрана, и дори превключването към предходното приложение. Всичко работи супер плавно и супер добре. И имайте предвид, че работи супер добре, независимо дали сте на 60 или 90 херца опресняване на дисплея. Това означава, че просто RealmeOS 1.0 или ColorOS 7 (без значение как ще я наричате) - е оптимизирана и работи превъзходно. Никакъв проблем с жестовете. Никакъв проблем изобщо. Пре-въз-ход-на. Това е User Experience.

   • на мнозина може да им се стори излишна екстра, но можете например да си променяте големината на иконите на приложенията, формата им и дори големината на картинката вътре в иконата. Тук личи старанието и вниманието към детайла. Това е User Interface.. Изглежда добре, приятно е и може да задоволи вкуса на потребителя.Не носи някаква грандиозна промяна в User Experience-а..
   • Друг пример за потребителски интерфейс е популярния напоследък dark mode или тъмен режим на използване. Да, той е наличен и е много приятен за очите нощем - просто не Ви натоварва. Предвид, че дисплеят не е OLED, няма да пести и енергия, но е добре че тук. Модерно е, а и както казах - вечер натоварва очите по-малко. Ок е.
   • харесва ми, че са свалили търсачката на Google ето тук най-долу заедно с иконите на док-бара. Винаги е под ръка ако търсите често.. Може да се деактивира от настройките ако не Ви трябва. Това е полезно и удобно при работа. Това вече е User Experience..
   • можете да настроите слайд с пръст надолу по екрана, за да свали центъра за известия. не е някаква новост в никой случай, но е добре че я има, особени при този голям 6.5 инчов дисплей...
   • по традиция вече ми допада настройката за яркостта. В момента в който искам да я настроя, плъзгачът ме връща в приложението където не ми е била ОК и на практика "виждам" точно къде искам да я оставя.
   • има го и стандартният за много модели смартфони скрийншот със слайд с три пръста надолу по дисплея. Удобно е.
   • Има обаче и скрийншот на определена част от екрана. Става много лесно - трите пръста се задържат за секунда върху екрана и след това - леко надолу. Появява се рамка, която може да бъде променяна до желаната форма и размер. Яко е.
   • Отново със жест, може да се направи и скрийншот на целия екран и ако е уебстраница - да продължи скрийншота надолу. Става по същия начин като при скрийншота на част от екрана, но трябва да продължите жеста с трите пръста до края на екрана. Всеки от скрийншотите могат да бъдат лесно споделени или допълнително изрязвани и редактирани. Не е нещо извънземно - но самият факт, че е направено, говори че има много труд хвърлен тук. Браво.
   • има и така нареченият Smart Bar. В общи линии със слайд върху тази линия тук, можете да си извикате това меню, където пък да поставите различни инструменти като запис на скрийншот, запис на видео на екрана и различни приложения, които често използвате. Всичко това се настройва еднократно и го използвате когато пожелаете. Ако не искате - просто го изключвате.
   • този Smart Bar върши и още нещо полезно.. от тук, директно можете да завлачите някое приложение върху горната или долната половина на екрана и да преминете в split screen функционалността за работа с две приложения едновременно. Примерно YouTube и Facebook. Защо не…
   • От ревюто на Realme X2 Pro, вероятно вече знаете за Game Space - тук можете да съберете всичките си игри, да следите какво е натоварването на процесорните ядра, на графичния ускорител и статуса на батерията по време на игра, както и да активирате или по-скоро деактивирате входящите обаждания и известията отново по време на игра и все такива наистина полезни неща за "геймърите". Това си е в посока "потребителско изживяване" и отново - добре е, че ги има тези възможности - те помагат в ежедневието на геймъра.
   • Още една новост в посока "потребителско изживяване" е функцията "Fingerprint for Hidden Apps QuickStart". Съвсем стандартно - можете да заключите различни приложения, които никой друг да не може да достъпи. Освен това обаче - можете да заключите и точно определени файлове в смартфона. С други думи - лични или Private неща. Това може да са снимки или видеа, аудио файлове, документи и всъщност всеки файл, който можете да достъпите чрез файловия мениджър.. По-интересното е, че веднъж заключени - никой и по никакъв начин не може да разбере, че изобщо има нещо заключено. Вие обаче си знаете. Съответно - достъпът до тези "заключените файлове" става чрез въвеждането на специален пръст или специална парола. Също както при стандартното използване на пръстовия отпечатък (паролата е като бекъп, ако по някаква причина не можете да използвате пръста си), така е и в този случай. Щом кажете, че точно този пръст е за достъп до Private или личното Ви пространство - всеки пък щом отключвате смартфона с въпросния пръст - Realme 6 директно ще Ви отведе точно при всички тези файлове. Директно - без да правите нищо друго. Т.е използвате си смартфона нормално, но ако искате да влезете в скритите файлове - отключвате с конкретен пръст и сте там на мига. Не е лошо. Никак даже не е лошо.
   • а най-най-най-важното от всички е, че Realme UI 1.0 работи като магия. И тук заслугата не е само на 90те херца на дисплея. Тя просто работи разкошно. Всъщност, както работеше и при Realme X2 Pro... Независимо дали използвате 60 или 90 херца, интерфейсът работи божествено и потребителското изживяване е невероятно. Това е черешката на тортата при User Experience-а.

   За мен, потребителския интерфейс и потребителското изживяване, са най-силният акцент в Realme 6. Без да преувеличавам, бих казал, че Realme 6 принадлежи към средния клас, има цена като за среден клас, но е с потребителско изживяване като за флагман. По-съкратено, това би звучало така: Realme 6 е с потребителско изживяване на флагман, но на няколко пъти по-ниска цена. И това отива директно в заглавието на видеото...

   Citytel.bg
  • Препоръчваме
   • https://www.citytel.bg/realme
   • https://www.citytel.bg/apple-watch-series-5-gps-cellular-comcategory838bg
 • Разгледани продукти
   • Намерете ни
   • Абонирайте се
    • Copyright © 2017 Citytel - Всички права запазени.
    • При спор, който не може да бъде решен съвместно с избрания онлайн магазин, можете да използвате сайта ОРС. Всички продукти в страницата подлежат на актуализация. Информацията в страницата може да бъде променяна по всяко време, като не е задължително промените да бъдат анонсирани в страницата.